Četvrtak 6. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 10.04.2010.
12:02
Đ. Barović, Z. Gligorijević - Vesti A

Dijasporske vile za turiste

Čelnici jedne od najvećih dijasporskih opština u Srbiji - Petrovca na Mlavi planiraju da za koji mesec ovo podhomoljsko mesto pretvore u turistički raj, nalik na one u Švajcarskoj. Ništa od ovoga ne bi bilo čudno da ključni deo ove priče nije ideja da se većina velelepnih dijasporskih vila i kuća pretvori u luksuzne pansione.

Petrovac na Mlavi ima šta da ponudi
 

- Petrovac na Mlavi je u svakom smislu bogom dan za banjski, verski, seoski ili vikend turizam. Istovremeno, više od 12.000 naših stanovnika je na privremenom radu širom Evrope, a prema nekim procenama su u otadžbini sazidali oko 6.000 zaista prelepih kuća koje su većim delom godine prazne. To je ogroman smeštajni potencijal, ali i atrakcija za turiste iz zemlje i inostranstva - priča predsednik opštine Petrovac na Mlavi Radiša Dragojević.
 

Strah od "gostiju"

Prema rečima Dejana Simonovića, i drugi dijasporci su zainteresovani za ovaj biznis, ali je većina i dalje skeptična i u strahu da bi kuće u koje su ulagali svoj "krv i znoj" neko nepoznat mogao da ugrozi ili da im nešto ukrade.
- Objašnjavam im da je to nepotreban strah, ali i potpuno razumem zašto se dvoume. Ipak sam siguran da će, kad ovaj posao ozbiljnije krene, i oni shvatiti prednosti - kaže naš sagovornik.

Ideja opštine je da se tim ljudima ponudi mogućnost da ove kuće pretvore u pansione u kojima bi turisti mogli da odsedaju ukoliko se odluče da posete ovaj deo Srbije.
 

- Predstoje nam razgovori sa našim ljudima u dijaspori, ali verujem da će dobar deo njih pristati, jer već imamo nekoliko domaćinstava koja su započela ovaj biznis i veoma su zadovoljni - kaže Dragojević.
 

Jedan od njih je i 39-godišnji Dejan Simonović iz sela Ždrelo. Njegovi roditelji Slavica i Milorad su i dalje u Austriji, u Salcburgu, a on je tamo radio deset godina i vratio se 2000.
 

- Kada sam se vratio shvatio sam da je malo posla koji može da donese siguran kapital. Onda sam prihvatio ideju prijatelja iz Turističke organizacije Petrovca da pokušam sa izdavanjem apartmana u delu kuće koji smo sazidali, a sve ove godine je zvrjao prazan. Priznajem da sam bio skeptičan, ali sada sam više nego zadovoljan time kako se posao razvija i od dve sobe, sada imam već osam - veli Simonović, koji i dalje ulaže u pansione i prateće objekte.
 

Milijardu evra u kućama?

Ne postoje zvanični ili čak približni podaci koliko vrede luksuzne vile i kuće dijasporaca u Petrovcu na Mlavi. Prema nekim, grubim procenama, zemljaci rasuti po Evropi i svetu su u njih uložili najmanje milijardu i 200 miliona evra.

"Vesti" su pokušale da saznaju da li bi i druge opštine u Srbiji bile zainteresovane za ovakvu ideju. Tako Maja Mijajlović, šef kancelarije za dijasporu u Rekovcu, sumnja da bi dijaspora iz ovog kraja to prihvatila.
 

- Mi smo oktobra prošle godine i otvorili kancelariju kako bismo povezivali dijasporu sa zavičajem i pokušali da rešimo neke njihove probleme. Mislim da je ova ideja veoma dobra, ali mislim da bi manji broj ljudi na privremenom radu u inostranstvu to prihvatio. Poznajući mentalitet našeg naroda, mislim da bi se plašili da im turisti ne unište ono što su godinama stvarali. U svakom slučaju, opština bi bila voljna da se pridruži ovoj ideji, naročito zbog toga što mi nemamo ni pansionski, niti, pak, seoski turizam - kaže ona, dodajući da od 13.051 stanovnika, gastarbajteri u ovom mestu čine nešto više od 10 odsto, a najviše ih je u Nemačkoj, Švajcarskoj i Americi.
 

Miloš Vesić, predsednik Skupštine opštine Despotovac, kaže da od 23.000 stanovnika ima 3.000 meštana koji su na privremenom radu u inostranstvu. Uglavnom su u zemljama zapadne Evrope, a najviše u Švajcarskoj, Nemačkoj i Austriji.

Atraktivno za posetioce

- Petrovac i okolina su bogati lovištima kako na sitnu, tako i na krupnu divljač i već imamo nekoliko lovačkih kuća sa kolibama za smeštaj. Istovremeno, u našem srezu su i tri veoma značajna manastira koja su malo poznata široj javnosti. Uz sve to, tu je i Banja Ždrelo sa geotermalnom vodom koja leči sve kožne infekcije - nabraja predsednik opštine i dodaje da će uskoro, na drugom kraju Petrovca biti završeno etno-selo Bistrica.
Petrovac na Mlavi je već domaćin brojnih kulturno-sportskih manifestacija: od turnira u malom fudbalu, sabora pčelara, džipijade i bajkerijade, ali meštani najviše nade ulažu u afirmaciju "bačijade" - svetkovine u čast uzgajanja ovaca.

- Ideja je dobra, ali dobar deo gastarbajtera predstavljaju stariji ljudi, koji plaćaju treća lica da im održavaju kuće. Zbog toga mislim da oni ne bi dozvolili da u njih uđu nepoznati ljudi, jer se plaše za imovinu koju su stekli teškom mukom. Oni veoma teško primaju nekog u svoja dvorišta, pa čak i one koji dolaze po mesni samodoprinos - objašnjava Vesić.
 

Gradonačelnik Jagodine Dragan Marković Palma nije toliko optimističan po pitanju izdavanja dijasporskih kuća.
 

- U Jagodini ima mali broj gastarbajtera, a najviše ih ima u Rakitovu. Međutim, oni su se u to selo vratili sa privremenog rada. Ne verujem da bi oni izdavali svoje kuće, jer ni njih nema ko da čuva. Osim toga, Jagodinci koji imaju stanove i kuće za izdavanje mislim da će primati studente - kaže on.
 

"Idealno rešenje"

Slobodan Stojanović iz Milive, koji se nakon 25 godina rada u Švajcarskoj sa porodicom u rodnu Milivu kod Despotovca vratio 2003. godine, rado bi, kaže, svoju kuću iznajmio turistima.
- To je idealno rešenje za iskorišćavanje mrtvog kapitala, kojeg u despotovačkoj opštini ima na pretek. Mi smo godinama ulagali u kuće i poslovne prostore i oni su sada neiskorišćeni, jer nas država nije usmeravala u šta da ulažemo. Naši zemljaci su pravili čak četvorospratne kuće u kojima ima i liftova, a u kojima sada niko ne živi. Mislim da je najbolje da se formira neka agencija, koja bi izvršila popis imovine zainteresovanih za prijem turista i sklapala ugovore - kaže Stojanović.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online