Nedelja 12. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 18.06.2014.
17:49
Mondo A

EPS protivzakonito pretio građanima

Privredno društvo EPS Snabdevanje, koje je osnovano krajem februara ove godine i od elektrodistribucija EPS preuzelo naplatu potrošene električne energije za građane i privredu, razaslalo je ovih dana na adrese mnogih potrošača čudnu “molbu”.

  • Grašanima upućena pretnja da dostave podatke koje je EPS zagubio u sistemu
     
  • U dokumentu pod nazivom “Poziv kupcima električne energije za dostavu tačnog jedinstvenog matičnog broja građana (JMBG)” stoji da korisnik koji je dobio dopis nema tačne podatke u registru EPS-a, bilo da nedostaje JMBG, bilo ime jednog roditelja ili su podaci nepotpuni ili duplirani.


    U svakom slučaju, korisnik bi trebalo da, po zamisli nekog iz EPS Snabdevanje, ode do lokalne distribucije (lično ili pošalje punomoćmnika) i tamo reguliše svoje “pravo i obavezu”.


    U dopisu ne stoji ništa o tome ko bi građaninu trebalo da nadoknadi trošak dolaska (prevoz, parking za kola i sl.)i vrednost izgubljenog vremena radi sređivanja arhive EPS-a.


    To “pravo i obavezu” iz EPS-a baziraju na “članu 12 stav 1 tačka 2 Zakona o zaštiti podataka o ličnosti i članovima 61 i 62 uredbe o uslovima isporuke i snabdevanja električnom energijom”.


    Ukoliko se korisnik ogluši o ovu molbu-zahtev, iz EPS-a prete naplatom “bilo kakve materijalne štete ili troškova koja nastane zbog nepostupanja po molbi”, kao i “sudskom naknadom eventualne štete”.


    Na “akciju” EPS-a je odmah reagovao Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić, i zaključio da EPS-ovi argumenti da građani sređuju njihovu arhivu o svom trošku ne “drže vodu”.


    Nakon uvida u kompletnu dokumentaciju zaštitinik prava građana je zaklјučio da ni Zakon o energetici niti bilo koji drugi zakon ne sadrže odredbe o tome da su građani dužni da dostave JMBG radi zaklјučenja ugovora o prodaji električne energije, niti radi eventualnog vođenja postupka prinudne naplate potraživanja EPS-a.


    U odsustvu zakonskog osnova za obradu JMBG u ove svrhe, morao bi postojati pristanak, odnosno saglasnost lica (EPS-ovih korisnika).


    - Ali da bi saglasnost bila valјana, potrebno je da bude slobodno data, što ovde nije slučaj, jer se stavlјa u izgled pokretanje sudskog postupka za naknadu štete, i to neke nejasne, nedefinisane štete – ističe se u nalazu Poverenika.


    Nakon sprovedenog nadzora, Poverenik je uputio Upozorenje EPS Snabdevanju da vrši nedozvonjenu obradu JMBG i da je dužan da u roku od osam dana od dana prijema Upozorenja obavesti Poverenika i javnim saopštenjem svoje korisnike – krajnje kupce električne energije, o preduzetim merama na otklanjanju nepravilnosti.

    Nečuven potez EPS-a

    Ovakvim dopisima iz EPS nezadovoljne su i organizacije potrošača. Iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) za MONDO kažu da je ovo još jedan nečuven potez EPS-a.


    - Zašto neko misli da bi tuđ nerad i nemar trebalo da ispaštaju građani Srbije kao masovni korisnici EPS-a. Njihova je dužnost da imaju svoje ažurne podatke a građani čak ni nemaju ugovore da njima već su svoje ugovore sklopili sa distribucijama a EPS Snabdevanje ih volšebno preuzeo. Kada smo tražili da se sklapaju novi ugovori nisu bili zainteresovani – kaže predsednik NOPS Goran Papović.


    Papović ukazuje i na to da građani na svakom računu za struju već imaju stavku od 100 dinara za “štampu, distribuciju računa i ostalo”, pa bi deo tih para, “pogotovo zbog tog misterioznog ‘ostalo” sada trebalo da konačno potroše i na klijente.


    - Savetujemo građane da kažu ‘ne hvala’ i ne izlažu se trošku odlaska u distribucije već da čekaju kod kuće službenika EPS-a ili već neke druge firme kada se otvori tržište struje - kaže Papović.


    U EPS-u nije bilo moguće dobiti sagovornika jer EPS Snabdevanje nema moderan kol centar a dva telefonska za korisnike koja su navedena na vebsajtu konstantno “zauzeta”.

    POVEZANE VESTI

    Četvrtak 19.06.2014. 13:06
    Mamicu im j...m lopovsku. Sve je to kadar politicki. Direktori lelemudi.
    Ponedeljak 23.06.2014. 09:59
    Odmah u kantu za đubre, već drugi put...
    VIDEO VESTI
    ŠTAMPANO IZDANJE
    DOBITNIK
    Sigma Pešić (59)
    GUBITNIK
    Sonja Biserko (71)
    DNEVNI HOROSKOP
    rak22. 6. - 22. 7.
    Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
    DNEVNI HOROSKOP
    blizanci22. 5. - 21. 6.
    Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
    DNEVNI HOROSKOP
    lav22. 6. - 23. 8.
    Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
    • 2024 © - vesti online