Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 20.11.2013.
12:23
Lj. Ivanović - Vesti A

Šeik kupio deset erbasa za Er Srbiju

Čelnici Er Srbije sa Dubai er šoua, najvećeg svetskog sajma avijacije, donose vesti o istorijskoj obnovi flote nacionalne aviokompanije. Između 2018. i 2020. Reč je o avionima A320 NEO koji su u odnosu na aktuelne erbasove avione štedljiviji u potrošnji gorica za oko15 odsto. Vrednost nabavke je oko milijardu dolara, a ceo posao finansijski nosi Etihad koji je na sajmu u Dubaiju za prva tri dana poručio samo od Erbasa 117 aviona različitih tipova, što za potrebe matične kompanije, što za one u kojima Etihad ima manjinsko učešće, među njima i Er Srbiju.

Dane Kondić i Siniša Mali
 

Etihad regional

Etihad regional

Drugog dana avio sajma u Dubaiju, čelnik Etihada Džejms Hogan objavio je da je kompanija iz Abu Dabija kupila 33,3 odsto udela u švajcarskoj regionalnoj aviokompaniji Darvin erlajn koja će posle obobrenja švajcarskih vlasti biti preimenovana u Etihad regional. Ovom akvizicijom Etihad ulazi i na manja tržišta Evrope, a namera Hogana je da Etihad regional služi kao "hranilac" za Etihad, Er Srbiju i Er Berlin u većim evropskim gradovima. Darvin, odnosno budući Etihad regional raspolaže sa dedset aviona tipa Saab 2000 i saobraća sa sekundarnih aerodroma poput Lugana, Torina, Liona, Tuluza ili Lajpciga. Već od aprila iduće godine Etihad regional uspostaviće i direktan let iz Ženeve za Beograd, gde će dodatno pojačati ionako jaku konkurenciju Svisu i Izidžetu koji će takođe povezati Ženevu s prestonicom Srbije.

Ovom nabavkom Er Srbija zameniće privremenu flotu od osam aviona tipa A319 i dva A320, dok stara flota Boingovih aviona odlazi fazno iz flote kompanije.

Prema rečima generalnog direktora Daneta Kondića, Er Srbija ima za cilj da postane aviokompanija svetske klase i zato se ubrzano krenulo i sa uvođenjem većeg broja savremenih vazduhoplova kako bi se što pre poboljšali kvalitet putovanja i usluga za goste nacionalne aviokompanije.


- Nova flota aviona tip A320 NEO ključni je deo strategije kojom će se pozicija naše aviokompanije redefinisati u najbolju na tržištu, sa najsavremenijim i najkomfornijim avionima sa jednim prolazom između sedišta u kabini. Tip A320 NEO ponuđen je kao najbolja opcija u porodici aviona A320, ima nove motore i vrhove krila izgrađene po Šarklet tehnologiji, što omogućava dodatnu energetsku efikasnost. Do kraja oktobra Erbas je imao poružbine od 44 aviokompanije za čak 2.487 ovih aviona, što A320 NEO čini najprodavanijom komercijalnom letelicom ikada i dokazuje da je ovaj avion lider na tržištu - rekao je Kondić.
 

Prema ugovor od 1. avgusta ove godine, Etihad ima 43 odsto udela u Er Srbiji i petogodišnji ugovor u upravljanju kompanijom. Ipak, sami ugovori dosad nisu objavljeni javnosti u Srbiji.

Rešen sporni ugovor iz 1998.

U pratnji Kondića u Dubaiju je i Siniša Mali, ekonomski savetnik potpredsedika vlade Aleksandra Vučića.


- Sa isporukom ovih deset novih aviona, Er Srbija će biti prva aviokompanija u regionu koja će imati najsavremeniju flotu Erbasa. Poslednja isporuka novog aviona za sada bivšu nacionalnu aviokompaniju Jat bila je 1988. godine. A sada je, kroz naše partnerstvo sa Etihadom, odobreno i aktiviranje 23 miliona dolara zadržanih od prethodnog depozita Jata, kao avansa za ove vazduhoplove - rekao je Mali.


Podsetimo, Jat je 1998. godine zaključio ugovor o nabavci osam aviona od Erbasa i uplatio depozit od 23 miliona dolara, ali zbog političke krize, rata, a potom i finansijske nemoći, taj ugovor nikad nije realizovan.


Nove destinacije

Er Srbija je već otvorila liniju do Abu Dabija u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Do kraja godine će avioni poleteti i za Banjaluku, Bukurešt, Ljubljanu i Prag. U planu je da Er Srbija poleti ka još 12 novih destinacija do 11 zemalja, i to između januara i aprila 2014. godine. Ambicioznim planom predviđeno je da iduće godine Er Srbija leti na 39 destinacija u 30 zemalja i ponuditi 73.000 sedišta na preko 670 letova nedeljno.

POVEZANE VESTI

Sreda 20.11.2013. 12:42
Sve je ovo "istina" jer nas šeik "obožava" kao što moja mačka jede vunu a sere džempere ...
Sreda 20.11.2013. 14:47
Avioni stizu za PET GODINA!!! A pitanje je da li ce uopste stici. Ovde se vec prica o njima kao da ce sutra poleteti. Pa dokle vise ovakve budalastine?
Sreda 20.11.2013. 19:05
..." što A320 NEO čini najprodavanijom komercijalnom letelicom ikada"... Ova rečenica zvuči kao bukvalni prevod sa engleskog (..."which makes A320 NEO best-selling commercial airliner ever"...); jer ako nije, onda je autor članka kolosalno nepismen. U engleskom postoji reč "ever", koja se koristi u upitnom ("Did you ever...?") ili u potvrdnom ("The best song ever!"). Kod nas se najčešće prevodi rečju "ikada". Problem je što "ikada" NE MOŽE da se koristi u potvrdnoj rečenici, već isključivo u upitnoj ("Da li ste ikada videli...?"). Jezički ispravan prevod bi u ovom slučaju bio "...najprovdavanija komercijalna letelica svih vremena..." ili nešto slično.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online