Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 04.07.2013.
23:23
Beta A

Reforma penzijskog sistema što pre

Fiskalni savet Srbije ocenio je danas da je reformu penzijskog sistema potrebno početi što pre, jer Srbiji predstoje izrazito povećanje prosečne starosti i smanjenje broja stanovnika.

"Reforma penzijskog sistema nije uključena u program štednje Vlade Srbije i to je jedan od najvećih nedostataka tog programa, jer je Srbija po izdvajanju za penzije među negativnim evropskim rekorderima", rekao je član Saveta Nikola Altiparmakov na konferenciji za novinare.

Foto: Ilustracija

On je izneo da je učešće penzija u bruto-domaćem proizvodu (BDP) Srbije za 3,5 procentnih poena više od proseka uporedivih zemlja Istočne Evrope. Altiparmakov je rekao da će, po studiji čiju je izradu koordinirao Fiskalni savet, učesčhe starijih od 65 godina u stanovništvu Srbije 2020. godine iznosti 21 procenat, a 2050. godine čak 30 odsto.

Podsetio je da se učešće starijih od 65 godina u stanovništvu Srbije od 1950. do danas povećalo sa šest na 17 procenata. Fiskalni savet je, kako je objasnio, koordinirao izradu studije o demografskim kretanjima u Srbiji u narednih pola veka, na osnovu podataka iz poslednjeg popisa. Cilj tog posla je izrada kvalitetnih i kredibilnih dugoročnih ekonomskih projekcija, u skladu sa standardima EU.

Kako je rekao Altiparmakov, pored trenda starenja, Srbiju očekuje i nastavak trenda depopulacije.

"Tako se očekuje da 2050. Srbija ima 5,2 miliona stanovnika, pod uslovom da proces ekonomske tranzicije bude uspešan i da Srbija u roku od 15 ili 20 godina postane privlačno imigraciono područje za mlade stanovnike iz manje razvijenih država", rekao je on.

U suprotnom, kako je upozorio, Srbija će 2050. imati još manje stanovnika - oko 4,5 miliona. Srbija sada ima 7,3 miliona stanovnika. Po rečima Altiparmakova, demografski trendovi najdirektnije pogađaju penzijski sistem, jer sve manje radnosposobnog stanovništva treba da izdržava sve veći broj penzionera.

Četvrtak 04.07.2013. 23:51
Srbija ima bar 100 000 laznih invalidskih penzionera. Tu treba zapoceti reforme sa penzijama. Onda smanjiti policajcima i vojnicima penzije na nivo prosecnih u Srbiji. Policajci i oficiri su ceo, kratak, radni vek (penzionisu se sa 45god u proseku) ziveli na grbaci poreskih platisa tj obicnih radnika, a sadasnje komunjarske vlasti im omogucavaju da i u penziji zive bolje od penzionera-radnika koji su ih ceo zivot izdrzavali. U policiji racunaju za penziju prosek samo iz zadnje godine rada. Taj prosek se vestacki napravi da bi kolega imao 700-1000 evra penziju. Za oficircice je nesto slicno. Takvi su najverniji glasaci svake sluzbine vlasti.. Na svu srecu po Srbe, dolazi bankrot uskoro !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online