Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 02.04.2013.
11:45
Beta A

"Izvucite se iz dužničkog ropstva"

Stalni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda u Srbiji (MMF) Bogdan Lisovolik rekao je da postizanje dogovora između Srbije i MMF-a zavisi od toga da li Srbija sprovodi zdravu politiku.

Visok spoljni deficit i inflacija glavni problemi Srbije, smatra Bogdan Losovolik, stalni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda u Srbiji
 

"Lopta je u dvorištu nadležnih u Srbiji. Drugim rečima, posvećenost vlasti da sprovodi 'zdravu' ekonomsku politiku je ključ za uspeh pregovora. Posvećenost je uvek ključ i za uspeh sprovođenja programa", rekao je Lisovolik u intervjuu za beogradske Večernje novosti.

"Srbija treba da se orijentiše na izvoz"

Komentarišući predloge srpskih ekonomista i privrednika oko oporavka i reindustrijalizacije srpske privrede, Lisovolik je istakao da se treba orijentisati na izvozni sektor.

"Što se tiče industrijalizacije,  po našem mišljenju, ključni cilj za Srbiju trebalo bi da bude  'odmrzavanje' rasta u sektorima koji izvoze. Ali, konkretni ciljevi treba da budu realno postavljeni", rekao je Lisovolik.

On je ocenio da su najvažniji izazovi srpske ekonomije visok fiskalni i spoljni deficit, visoka inflacija, kao i nizak privredni rast i dodao da će ključne oblasti u predstojećim razgovrima sa predstavnicima MMF-a biti fiskalna politika i strukturne reforme.

"U pogledu fiskalne politike, trebalo da bude postignut sporazum o pitanju kredibilnog i višegodišnjeg plana smanjenja deficita, koji bi postavio javni dug na održive temelje. U vezi s pitanjem strukturnih reformi trebalo bi se dogovoriti za paket efikasnih mera u
oblastima kao što su penzijski sistem, tržište rada, javna preduzeća i poslovno okruženje", rekao je Lisovolik.

Prema njegovim rečima, MMF neće insistirati na nekoj konkretnoj reformi, već na paketu mera koje treba da pokrenu privredu i izvedu je na put održivog ekonomskog rasta i niske inflacije, a da istovremeno smanje fiskalne i spoljne ranjivosti.

Stalni predstavnik MMF-a upozorio je i da je trenutni nivo javnog duga, od skoro 60 odsto BDP-a, previsok za Srbiju. "Što se tiče našeg razumevanja Vladine politike, srednjoročna fiskalna strategija, koja je usvojena u novembru prošle godine,
potvrđuje opredeljenost da se nivo duga spusti ispod zakonskog limita", naveo je Lisovolik.

Predstavnik MMF-a upozorio je i da subvencije ili poreske olakšice mogu  kontraproduktivno da deluju na tržište i njegovu ulogu u podršci proizvodnji.

POVEZANE VESTI

Utorak 02.04.2013. 11:56
Samo onaj ko se uzda u svoj rad je patriota, oni koji se pozivaju na MMF su grobari srpstva! Mnogo ih je danas na vlasti...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online