Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 31.03.2013.
17:49
RTS A

Besplatni gas i struja za najsiromašnije

Umesto popusta za plaćanje struje i gasa, od 1. aprila primenjivaće se socijalna energetska karta za najugroženije. Najsiromašnija domaćinstva dobijaju besplatan gas ili struju tokom cele godine.

Najsiromašnija domaćinstva dobiće struju besplatno tokom godine
 

Od 1. aprila prestaju da važe popusti za plaćanje struje i gasa za socijalno ugrožene. Primenjivaće se socijalna energetska karta. U zavisnosti od kriterijuma, najsiromašnija domaćinstva dobijaju od 120 do 250 kilovat sati struje besplatno tokom cele godine, ili od 35 do 75 kubnih metara gasa u grejnoj sezoni. Ove mere su važne za mnoge, pa i za penzionere čija mesečna primanja nisu dovoljna ni za osnovne potrebe.

Pojedine institucije izlaze u susret tako što na mesečne dažbine odobravaju popuste, a neke i oslobađaju plaćanja taksi.

Najstarijim građanima u Srbiji, kojima penzija teško pokriva mesečne troškove, dobro dođe ma kakva olakšica. Veće trgovine odnedavno im početkom meseca odobravaju popust od 10 odsto, pri kupovini osnovnih životnih namirnica.

"Penzioneri pored lične karte treba da donesu i poslednji ček od penzije ili personalizovanu bus plus karticu u Beogradu, dok nezaposleni donose potvrdu sa Biroa", rekla je Martina Petrović iz službe za odnose s javnošću Maksija i Tempa.

Ušteda nije milionska, ali gužve u trgovinama tih dana pokazuju da to znači penzionerima. Dobro je kada koji dinar ostane u džepu u prodavnici, ali i u pošti. Ko redovno plaća komunalije, ostvaruje popust. Samo treba podneti dokumentaciju Centru za socijilani rad. Oko 60.000 Beograđana koristi tu pogodnost.

Milica Paunović iz JKP Infostan kaže da "50 posto popusta na potrošene komunalne usluge ostvaruju učesnici rata, ratni, vojni invalidi i porodice palih boraca. Sa druge strane, imamo korisnike materijalnog obezbeđenja, zatim korisnike tuđe nege i pomoći, porodice sa teško obolelim licima kao i hraniteljske porodice i imamo kao treću kategoriju porodice i penzionere sa niskim prihodima".

I zdravsto u Srbiji obezbedilo je besplatnu zdravstvenu zaštitu za preko milion građana. Građani sa niskim primanjima, i još neke kategorije kojima je 50 dinara participacije veliki iznos, oslobođeni su plaćanja.

"To su socijalno ugrožene kategorije, izbegla lica, raseljeni, deca, prognani i svi građani koji nemaju drugi osnov osiguranja. Njima je obezbeđeno plaćanje, to jest, oni su oslobođeni plaćanja participacije za lekove na recept, medicinsko tehnička pomagala, neke dijagnostičke procedure, eventualno ako su im neophodni implanti", napominje Sanja Mirosavljević iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Dokumentacija za većinu ustupaka koje institucije čine za najugroženije građane proverava se svake godine.

Nedelja 31.03.2013. 19:22
Све је то лепо на папиру а мислим да када крену да то оставаре пре ће их пола умрети него што дочекају решење о умањењу
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online