Utorak 21. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 22.02.2013.
09:34
Dnevnik A

Ponovo haraju šverceri

Obim "sive" ekonomije na severu Vojvodine je alarmantan, kažu iz Udruženja trgovaca Subotice i severne Bačke. Zbog toga, kako se navodi, svakoj drugoj legalnoj trgovačkoj radnji u narednim mesecima preti zatvaranje.

U prodavnicu se ulazi samo po ono čega nema na buvljaku
 

Dok je promet u trgovini na nivou Srbije manji čitavih 30,4 odsto u odnosu na 2008. godinu, u Subotici, ali i na teritoriji Apatina, Sombora, Kikinde i Horgoša, buja nezapamćen šverc nalik onome iz devedesetih godina prošlog veka, piše novosadski "Dnevnik".

Postoje otvorene pijace – buvljaci na kojima se usred bela dana prodaju ogromne količine necarinjene robe, na koju prodavci ne plaćaju PDV, niti su registrovani za obavljanje trgovinske delatnosti. Osim buvljaka, po kućama u užem gradskom jezgru i na periferijima postoji i više stotina ilegalnih trgovinskih radnji prepunih robe iz Mađarske.

Među robom koja se prodaje dominiraju meso i mesne prerađevine, konditorski proizvodi, kućna hemija, kozmetika, mleko i mlečni proizvodi, duvan, alkoholna i bezalkoholna pića i ostale kućne potrepštine. U cene te robe nije zaračunat PDV, na akciznu robu nisu obračunate akcize, a prodavci robu prijavljuju na carini pri izlasku iz Mađarske da bi dobili povrat od 27 posto PDV-a, koliko iznosi stopa tog poreza u Mađarskoj.

Ta ista roba se ne prijavljuje na našoj carini već kroz ilegalne kanale ulazi u Srbiju, čime se izbegava plaćanje poreza, carine, obavljanje neophodnih analiza uzoraka osnovnih životnih namirnica... Ona se zatim pojavljuje na buvljacima i u ilegalnim prodavnicama u proseku 20 do 45 odsto jeftinija od robe u legalnim, usled čega je građani sve više kupuju, dok u legalne radnje ulaze uglavnom samo da bi pazarili hleb, štampu i ostale sitnice, piše list.

Udruženje trgovaca Subotice i severne Bačke je ocenilo da nadležne inspekcije i policija ne rade ništa značajno na suzbijanju bujanja šverca koji nanosi ogromnu štetu legalnim trgovcima, ali i republičkom budžetu. Kako navode, nastavlja se praksa iz prethodnih godina da se pojedinci bogate na švercu i kriminalu, dok se legalni privredni subjekti, kojima je zbog šverca značajno pao promet, sve više pritiskaju brojnim administrativnim obavezama, troškovima, taksama i naknadama, ukazali su trgovci.

POVEZANE VESTI

Petak 22.02.2013. 10:00
Pa nek domaći legalni proizvođači i prodavci spuste cene pa šverca neće biti. U regionu i EU cene prehrambenih proizvoda su mnogo jeftiniji, a pritom i kvalitetniji. U EU se za ishranu izdvaja oko 18 posto od plata, a kod nas ?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online