Nedelja 12. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Ponedeljak 18.02.2013.
20:22
Beta A

Dinkić impresioniran, Dačić fasciniran

Ministar finansija i privrede u Vladi Srbije Mlađan Dinkić i premijer Srbije Ivica Dačić posetili su danas kragujevački farbiku Fijat automobili Srbija,. Oni su imali priliku da prvi vide prototip novog modela fijat 500 sa sedam sedišta, čija će serijska proizvodnja početi u maju, a prodaja od leta.

U poseti Fijatu

Ministar finansija Mlađan Dinkić rekao je da je "impresioniran" nakon prve posete kragujevačkoj fabrici Fijat automobili Srbija, od kada je počela sa proizvodnjom vozila 500L.

Dinkić je potvrdio da je sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem danas video premijeru Fijata 500L sa sedam sedišta, čija proizvodnja treba da počne u maju, a prodaja na leto.

 

Dinkić je naveo da je novi automobil skup za srpsko tržište i da se ozbiljno razmišlja da se ponude specijalni popusti, o čemu će u narednom periodu biti reči sa direktorom fabrike.

 

Dinkić je ocenio da će od izvoza novog automobila godišnje stizati dve milijarde evra i da bi bila šteta da taj automobil ne bude dostupniji i prosečnom kupcu u Srbiji.

 

"S obzirom na najavu većeg zapošljavanja i da je ovo srpski
proizvod, jer su dve trećine komponenti iz Srbije, moramo da učinimo nešto i da ga učinimo dostupnijim srpskim kupcima", zaključio je Dinkić.

"Ovo je najmodernija oprema koja postoji, uopšte koja postoji u bilo kojoj fabrici u svetu. Savršena tehnologija i roboti", rekao je Dinkić.

On je dodao da ga je oduševilo što proces proizvodnje vode naši mladi inženjeri i što su inženjeri iz Italije koji su ih obučavali rekli da su zadovoljni, pre svega motivisanošću radnika u proizvodnji.

Prema rečima Dinkića, Fijat je ispunio sve obaveze u vezi sa zapošljavanjem, uposlio je 2.600 radnika, što je čak i više od onoga što je ugovoreno.

"Mene raduje da potražnja automobila koji se proizvodi u Kragujevcu raste i svaki peti dinar ukupnog srpskog izvoza poticaće iz fabrike u Kragujevcu", rekao je Dinkić.

On je dodao da dve trećine delova za vozila proizvode radnici u Srbiji, što će značajno da podigne i nivo bruto domaćeg proizvoda i nivo srpskog izvoza.

Premijer fasciniran

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Kragujevcu da je "fasciniran visokim nivoom tehnologije" u Fijatu i ocenio da se može očekivati da će ta fabrika automobila biti "najbolji posao" Srbije u narednim decenijama.

Dačić, kome je ovo prva poseta fabrici automobila u Kragujevcu, ocenio je da građani Srbije nisu ni svesni na kakvom je ona tehnološkom novou.

Premijer je najavio da će u aprilu, prilikom posete Rusiji, razgovarati o mogućnostima da se Fijatovi automobili na tom tržištu prodaju bez carine.

"Imamo još nekoliko važnih pitanja za Fijat, da se izborimo sa zemljama sa kojima imamo sporazum o slobodnoj trgovini, pre svega Ruskom federacijom, da vidimo da li možemo da napravimo neke dogovore koji bi dodatno uvećali proizvodnju, odnosno da se prodaje bez carina u Rusiji. Biće veoma teško zato što Rusija nikome nije dozvolila. Probaćemo da napravimo neke dogvore", rekao je Dačić.

Prema rečima Dačića, posao donosi višestruku korist Kragujevcu i Srbiji.

"Zato je obaveza Vlade da učini sve da fabrika još bolje funkcioniše, ostalo je da se povećaju kapacitet gasa koje koristi Fijat, da se urade dalekovodi, izmesti trafostanica i reši problem zemljišta gde treba da se prave kancelarije, a trenutno je zagađen", rekao je Dačić. On je izrazio uverenje da će ovo preduzeće imati veliki uticaj na razvoj Srbije.

Ponedeljak 18.02.2013. 20:24
Možda i bude nešto ako gospodin bude držao prste u svojim džepovima!?
Ponedeljak 18.02.2013. 21:15
Ред би био и да се Тесла производи у Србији.
Ponedeljak 18.02.2013. 22:28
fasciniran bla bla bla super mega fasciniran onaj drugi, a ja bi bio fasciniran sa neko koferce kad bi ga nasao a da ga neki debeljko zagubi!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online