Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 11.01.2013.
05:32
D. N. Petrović - Vesti A

Bolničari i kuvari za Evropu

U Novom Pazaru posao čeka 300 medicinskih sestara, u Tutinu 160, a u Leposaviću i Zubinom Potoku po stotinu, a u Nemačkoj i drugim zemljama nedostaje ovaj kadar.

 

Nakon što su prošlog i ovog leta uspešno sproveli stručnu i solidno plaćenu praksu studenata iz Raške u Nemačkoj, mahom građevinske, metalske i medicinske struke, udruženje Reintegracija iz Novog Pazara, koje ima odličnu saradnju sa ambasadom Nemačke u Beogradu i mnogim državnim institucijama u ovoj zemlji, planira da u 2013. godini u zemlje Evropske unije na rad pošalje 1.000 nezaposlenih iz Novog Pazara, Sjenice, Tutina, Nove Varoši, Raške, Leposavića, Zubinog Potoka i drugih okolnih gradova.

Život bez briga


U Evropi trenutno boravi oko 50.000 Sandžaklija, samo od ukidanja viza, otišlo je između 15.000 i 20.000 žitelja Sandžaka. Odlaze i dalje, ređe na crno, mnogo češće kod rođaka i prijatelja uz svu potrebnu dokumentaciju i poštovanje propisa Evropske unije.

- U stalnom smo kontaktu sa nemačkom i ambasadama drugih država EU u Beogradu, ali i sa biroima rada i mnogim firmama i ustanovama u ovim državama. Naš cilj je da ljudi ne idu rade na crno, ne prijavljuju se kao azilanti i ne doživljavaju po Evropi neprijatnosti, već da, uz našu pomoć i savete odu legalno i tamo ostanu što duže - kaže Kadrija Mehmedović, predsednik Reintegracije.


Dosad je udruženje zapošljavalo uglavnom visokostručan kadar potreban Evropskoj uniji, u međuvremenu su dobili informacije da su im potrebne medicinske sestre i bolničari, kuvari i dobri majstori mašinske struke.


- U saradnji sa Nacionalnom službom zapošljavanja došli smo do podataka koliko nezaposlenih ima na području Sandžaka, severnog Kosmeta i dela zapadne Srbije i zaključili da samo u Novom Pazaru posao čeka 300 medicinskih sestara, u Tutinu 160, a u Leposaviću i Zubinom Potoku po stotinu. Ima i nezaposlenih, a vrlo dobrih kuvara, takođe i vrsnih majstora mašinske struke sa kojima ćemo narednih dana obaviti razgovor, oni koji znaju bar malo nemačkog mogli bi, u firmama sa kojima godinama sarađujemo, odmah da dobiju posao, ostali će najpre morati na učenje jezika, uglavnom nemačkog, pa tek potom u Evropu - naglašava Mehmedović.


U Reintegraciji ističu da zainteresovanima pomažu i oko nostrifikacije diploma, pribavljanja potrebne dokumentacije, prevoda, učenja jezika.... Sa nekim firmama iz Nemačke imaju dogovor da se svi troškovi pripreme za odlazak u ovu zemlju plate naknadno, kad radnici koji pristignu iz Srbije počnu da rade i prime prve plate.


Udruženje Reintegracija osnovano je pre 10 godina sa ciljem da pomogne porodicama koje su, pošto su boravile na crno, proterivane iz Nemačke i drugih zemalja Evropske unije. Kada je žiteljima Srbije omogućeno da u Evropu putuju bez viza Reintegracija je počela da se bavi i pomaganjem onima koji odlaze na rad u Evropu, čak i i pomogla nekim proteranim porodicama da se vrate tamo gde su godinama boravili i radili.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online