Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 10.01.2013.
12:40
J. Arsenović - Vesti A

Svake godine izvukli iz države pet milijardi

Prema procenama američkih finansijskih stručnjaka iz Srbije je u prošloj deceniji u proseku godišnje nelegalno izvlačeno čak 5,14 milijardi dolara!

Miroslav Zdravković

Poređenja radi, taj novac bi mogao da pokrije polovinu rashoda predviđenih u ovogodišnjem državnom budžetu, pa još i da pretekne! Radi se o tome da kompanije transferišu profit iz jedne države u drugu kroz takozvane "transferne cene", a kapital završi na "rajskim ostrvima" da bi izbegli plaćanje poreza na profit.
 

Reč je o finansijskim mahinacijama koje su prisutne u svakoj zemlji, ali neke države u tome baš prednjače. Sudeći po podacima koje je objavio Globa Fajnenšel Integriti (GFI), program Centra za međunarodnu politiku iz SAD koji se bavi proučavanjem nelegalnih finansijskih tokova, Srbija je u tome lider u regionu.
Iz Hrvatske, u proseku, nelegalni odliv para na godišnjem nivou iznosi 1,5 milijardi, Crne Gore oko milijardu dolara, BiH 836 miliona dolara, Makedonije 461 milion, a Albanije 136 miliona dolara.


Ekonomista Miroslav Zdravković, međutim, primećuje da nije realna tolika razlika između Srbije i Hrvatske.

- Nije realno da je godišnji iznos tako "opranog" novca u Hrvatskoj oko 3,5 puta manja, jer je obim spoljne trgovine naših zemalja približan - objašnjava Zdravković.

Urednik portala Makroekonomija navodi da se u svetu na ovaj način sakrije od poreznika oko pet procenata ukupne vrednosti spoljnotrgovinskih transakcija, a u državama na Balkanu oko 10 odsto.

Mahinacije sa finansijskim transferima su dobro razrađene, a Zdravković primećuje, da nije slučajno da je većina najbogatijih ljudi u Srbiji pre privatnog biznisa radila u velikim spoljnotrgovinskim kompanijama.
 

Čudo od statistike


Statistika NBS pokazuje da je tokom prethodne godine u Srbiju ušlo ukupno 1,67 milijardi evra, a iz nje je izašlo - 1,57 milijardi evra. U Upravi za sprečavanje pranje novca kažu da je teško utvrditi tačne cifre, imajući u vidu različite parametre koji se koriste. Zbog toga je ova institucija započela projekat Nacionalne procene rizika od pranja novca, po metodologiji Svetske banke. 

POVEZANE VESTI

Subota 12.01.2013. 21:17
Zadnju deceniju su zuti na vlasti bili....znaciiiiii ;) ili oni da odgovaraju ili bliza familija ;)
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online