Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 15.10.2012.
08:05 >> 09:20h
B92, Beta A

Danas počinje grejna sezona

U Beogradu i više gradova u Srbiji zvanično počinje grejna sezona, koja će trajati šest meseci. U pojedinim opštinama sezona bi mogla da kasni zbog poteškoća.

Negde će biti toplo, a negde i neće...
 

Grejanje u Beogradu poskupelo je od 1. oktobra za 18,5 odsto, a kao razlog je navedeno povećanje cene energenata.

Nova cena grejanja kvadratnog metra stambenog prostora u Beogradu je 106,6 dinara sa porezom na dodatu vrednost.

Beograđani će za grejanje stana od 60 kvadratnih metara mesečno plaćati 6.396 dinara, odnosno oko 1.000 dinara više nego do sada.

Spremni za zimu

 

"Energenata ima dovoljno: ima gasa, stabilna je elektroenergetska situacija. Biće i dovoljno mazuta za toplane. To će obezbediti država, tako da verujem da ćemo zimus biti energetski bezbedni", poručuje, na početku grejne sezone, ministarka energetike Zorana Milanović.

 

Rad više od polovine toplana zavisi upravo od mazuta iz Robnih rezervi, a tender je završen prošle nedelje. Milanovićeva kaže da su obezbeđene dovoljne količine, oko 40 hiljada tona.

 

"Ono što ja kao ministar ne bih volela da se desi i iduće godine, a to je da toplane ponovo uzimaju iz Robnih rezervi i zato su potrebne sistemske promene za narednu grejnu sezonu. U ovu grejnu sezonu smo došli nekako pred svršen čin. Moramo, nekako, da pomognemo toplanama jer građani moraju da imaju grejanje ali ćemo neke stvari sistemski promeniti u narednom periodu", napominje ministarka energetike.

 

Problem je, međutim, i u tome što je veliki broj toplana imao obavezu da vrati Robnim rezervama mazut koji su uzele prethodne godine, ali zbog svoje finasijske situacije to nisu mogle da učine.

 

"Država je ponovo izašla u susret toplanama ali to nije rešenje. To je rešenje na kratak rok. Zbog toga ćemo mi pokušati da u narednom periodu uvedemo određene sistemske mere koje očekuju toplane kako bi smo sledeće godine razgovarali o zaista stabilnom energetskom bilansu. Ovaj energetski bilans danas je relativno stabilan", kaže Milanovićeva.

U gradskim toplanama u Srbiji sve je spremno za predstojeću grejne sezone koja će uglavnom početi danas posle obavljenih odgovarajućih tehničkih priprema.

Međutim, i ove godine, u pojedinim opštinama sezona bi mogla da kasni zbog poteškoća. To je slučaj i u Novom Pazaru. Ne samo da je račun gradske toplane blokiran, već i veliki broj zaposlenih štrajkuje zbog neisplaćene četiri plate.

Gradonačelnik Novog Pazara Meho Mamutović kaže da će opština priskočiti u pomoć, ali i da dužnici moraju redovno da izmiruju svoje obaveze, kako se iz godine u godinu ne bi ponavljali isti problemi.

"Grad Novi Pazar je poslednje dve godine uz pomoć robnih rezervi intervenisao i grejne sezone su bile do kraja sprovedene. I onda je grad izmirivao...zaista je to teško za grad, ogromna sredstva koja su potrebna za energente svake godine mi obezbeđujemo, ali nama je interes građana na prvom mestu, i naravno da nećemo dozvoliti da bude ugrožena i pored izuzetno teške situacije", kaže Mahmutović.

Zamenik direktora Gradske toplane u Nišu Milan Ogrizović rekao je da je sve spremno za predstojeću grejnu sezonu, a da će uključivanje izvora toplote zavisiti od spoljne temperature.

Direktor preduzeća Subotička toplana Pero Rikić je izjavio da se sa "toplim probama" i grejanjem oko 10.500 objekata krenulo četiri dana ranije, pošto su se za to stvorili vremenski uslovi, 11. oktobra, jer je prethodno temperatura tri dana zaredom u 21 čas bila niža od 12 stepeni Celzijusovih.

U nekim gradovima su rukovodstva toplana uputila zahtev lokalnim upravama za povećanje cene grejanja.

Direktor Rikić iz "Subotičke toplane" je, međutim, kazao da to preduzeće za sada, nije zatražilo poskupljenje usluga.

U Kosovskoj Mitrovici, u kojoj je sve spremno za početak grejne sezone, cena ogrevnih drva je na prošlogodišnjem nivou.

Dok će više od 18.000 korisnika daljinskog grejanja u Kragujevcu će danas imati tople radijatore, domaćinstva koja se greju na ugalj i kupuju taj energent uglavnom na džakove, moraju da čekaju na njegovu isporuku budući da ga nema dovoljno u prodaji.

U Zrenjaninu je ovogodišnja računica pokazuje da je čvrsto gorivo isplativije od korišćenja prirodnog gasa, što potvrđuje prodaja na stovarištima i pijacama.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online