Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 01.10.2012.
03:52
Blic A

Dinkić: Od 2014. nema "maženja" administracije

S merama fiskalne konsolidacije koje smo usvojili prepolovićemo sledeće godine budžetski deficit. Na rashodnoj strani imaćemo velike uštede zbog ukidanja sopstvenih prihoda ministarstava, agencija i fondova i racionalnijeg planiranja njihovih rashoda. Od 2014 "seča administracije", kaže u intervjuu za beogradski Blic ministar finansija i privrede u Vladi Srbije Mlađan Dinkić.

Najavio "seču" administracije od 2014. godine: Mlađan Dinkić, ministar finansija i privrede
 

"Interesovanje za investicije u Srbiji je povećano Doneli smo i zakone kojim će rast plata u javnom sektoru i penzija u narednih godinu dana biti ograničen. S druge strane, povećanje PDV, poreza na dividende, poreza na profit preduzeća i akciza omogućiće povećanje na prihodnoj strani budžeta. Time ćemo radikalno oboriti budžetski deficit i zaustaviti rast javnog duga".

On ističe da je Ministarstvo finansija već poslalo striktne okvire budžeta u 2013. godini svim ministarstvima, koji predviđa da se budžetski deficit prepolovi.

Krediti iz Rusije i Kine

"Kredit od Rusije od milijardu dolara za podršku budžetu politički je već dogovoren na sastanku predsednika Nikolića i Putina. Planiramo da do kraja godine ispregovaramo i povoljne dugoročne kredite sa Kinom za izgradnju autoputeva, u iznosu do 850 miliona evra. Plan je da zajedno sa kineskim partnerima već početkom sledeće godine pokrenemo izgradnju autoputa Beograd - Ljig na koridoru 11, autoput od Pojata do Preljine čime bi spojili koridore 10 i 11, kao i autoput od Novog Sada preko Rume i Šapca do Loznice. Želimo da se autoputevi grade u celoj Srbiji kako bi svi regioni dobili šansu za ravnomeran razvoj.

"Osim toga, završavamo rad na srednjoročnom planu strukturnih reformi koji predviđa mere koje će dovesti do obaranja deficita na svega jedan odsto u 2015. godini i do značajnog smanjivanja javnog duga".


Ekonomisti se ne slažu da je ovo što ste nabrojali dovoljno da bi se deficit prepolovio. Hoće li biti kresanja subvencija?

"Naravno. Smanjićemo subvencije, budžetske kredite i nepotrebne materijalne i administrativne troškove države. Naše ministarstvo će smanjiti subvencije i budžetske kredite za čak šest milijardi dinara. U proceduri je i zakon o porezu na profit preduzeća".  Porez na profit će od 1. januara biti povećan sa 10 na 15 odsto, ali će biti zadržano oslobađanje od plaćanja ovog poreza za velike investitore u periodu od 10 godina, kao i stimulacije za reinvestiranje profita u domaću privredu. Donećemo i zakon kojim se proces restrukturiranja državnih preduzeća mora okončati najkasnije do 30. juna 2014. godine".


Šta to znači?

"U tom periodu sve državne kompanije koje sada dobijaju subvencije iz budžeta, poput IMT, IMR, “14. oktobra”, FAP-a, “Prve petoletke”, moraju da nađu strateške partnere ili da postanu samoodržive na tržištu. Od tada više neće moći da se primenjuje zabrana sudskih izvršenja na njih, moraće da plaćaju sve poreze i doprinose, što već decenijama ne čine, jer zakon koji je donet pre desetak godina to dozvoljava kroz formu “restrukturiranja”. Na taj način znatno ćemo smanjiti subvencije, ne samo u narednoj godini već trajno".


A otpuštanja u državnoj administraciji?
"Onog časa kad prekinemo rast nezaposlenosti, kad BDP počne da raste, nema razloga da mazimo ljude u administraciji. Odredićemo optimalan broj, a prekobrojne poslati na tržište.


Kad će to biti moguće?

"Posle usvajanja budžeta za 2014. godinu.


Hoće li biti novih investicija?
"U poslednjih mesec dana interesovanje za investiranje u Srbiju se naglo povećalo, zbog čega smo izuzetno zadovoljni. Radi se o velikim i poznatim kompanijama i već do kraja godine očekujemo potpisivanje nekoliko velikih ugovora".


S kim?

"Ne mogu sada sve da otkrivam. Ali, reći ću da smo veoma blizu zaključivanja ugovora za ogromnu investiciju u oblasti obnovljivih izvora energije, a to je izgradnja najvećeg solarnog parka u Evropi snage jednog gigavata, uz istovremenu proizvodnju sofisticirane opreme za proizvodnju solarnih panela u fabrikama u Srbiji. Ukupna investicija iznosi čak 1,8 milijardi evra. Reč je o konzorcijumu italijanskih kompanija, a očekujemo da u narednim nedeljama finalizujemo ugovor i javno ga potpišemo. Do kraja godine očekujemo potpisivanje ugovora i sa nekoliko poznatih kompanija iz EU, Rusije i Amerike. Po prvi put ozbiljno pregovaramo i sa ozbiljnim investitorima iz Abu Dabija i Kuvajta".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online