Sreda 22. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Ponedeljak 17.09.2012.
01:09
Večernje novosti A

Srbija, rekorder po cenama u Evropi

Cene u Srbiji ne miruju, a inflacija će, prema proceni Narodne banke, u ovoj godini sigurno premašiti 10 odsto, što nas stavlja u sam vrh evropskih zemalja po visini ove stope.

Moći ćemo da gledamo dosta toga u prodavnicama... I to je sve, da gledamo...
 

Da ćemo 2012. završiti sa dvocifrenom inflacijom, bilo je jasno već u avgustu, kada je zabeležena značajno veća stopa od uobičajene za ovaj mesec. A sve zbog poskupljenja mesa, cigareta, ali i, što je za avgust neuobičajeno, rasta cena voća i povrća. I tu se poskupljenja ne zaustavljaju. Uz sve to, očekuje nas i porast poreza na potrošnju - veća stopa PDV, što će imati dodatni udar na cene u trgovinama.


Ipak, ekonomista Ljubomir Madžar smatra da ne postoji pretnja od drastičnih udara inflacije.


- Naravno uvek može da se desi ono čemu se najmanje nadamo. Ali smatram da je veoma mala verovatnoća da se inflacija zahukta do nivoa koji je zabeležen u 1993. i 1989. godini i da “upadnemo” u hiperinflaciju - ističe za “Novosti” profesor Madžar.


Svoj stav objašnjava činjenicom da će pojedine promene imati jednokratan udar na cene, poput porasta PDV sa 18 na 20 odsto.


- Isto to bi se moglo reći i za uticaj cena uvoznih sirovina, materijala i gotovih proizvoda - dodaje Madžar. - I tu će promene cena u dolarima i evrima biti jednokratne.


Opasnost - kurs dinara

Ono gde leži opasnost za našu inflaciju jeste - kurs dinara.


- Slabljenje dinara bi moglo da bude dugotrajan izvor inflatornih pritisaka - navodi naš sagovornik. - Celu deceniju smo imali jaku valutu i slabu privredu. Sada se dinar vraća “na svoje mesto” i to može da bude ponajveći rizik kada je inflacija u pitanju.
 

Drugi bolje startovali

Zemlje EU su u globalnu recesiju 2008. godine ušle kao ekonomije sa visokim nivoom privredne aktivnosti. To je razlog što je inflacija u EU na nivou od 2,7 odsto. - Mi smo u tu recesiju ušli sa nedovoljnim nivoom privredne aktivnosti - ističe Dragan Đuričin. - Prema tome, ako u EU potrošnja pada, zalihe roba i količine proizvodnje koje održavaju prelomnu tačku rentabiliteta proizvođača, su na takvom nivou, da nema neravnoteže između ponude i tražnje u korist u tražnje. Kod nas, zbog niskog nivoa proizvodnje, ta neravnoteža je prisutna.

Dragan Đuričin, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu, ističe da opšti trend rasta cena energenata i hrane utiče na rast inflacije u Srbiji jer smo uvoznik i jednog i drugog.


- Mi imamo problem nedovoljne proizvodnje i pritisak uvoznih proizvoda koji su u kalkulacijama vezani za evro, a dinar slabi što vrši pritisak na inflaciju - objašnjava Đuričin.


- Nekoliko faktora utiče na inflaciju i to se neće moći, jednom merom, otkloniti. Jedino, dugoročno održivo rešenje jeste rast ekonomskih aktivnosti i proizvodnje.


On ističe da Srbija treba da drži stopu inflacije ispod 10 odsto, ali je glavno rešenje tog problema “leži” u povećanju proizvodnje i izvoza.


Problem srpske ekonomije je nizak nivo proizvodnje i neravnoteža između ponude i tražnje, koja stvara pritisak na cene, čak i u smanjenoj potrošnji. Prema rečima Đuričina, rešenje naših problema jeste da se inflacija kontroliše koliko god je moguće, ali da se podiže i ekonomska aktivnost kroz investicije pa će i inflatorni pritisci bitno manji.


Neće valjda dvaput

Nezapamćena suša prepolovila je rod, poskupljuje stočna hrana, što posledično diže cenu “žive vage” tovljenika. Meso u trgovinama je značajno poskupelo, a cene nastavljaju da rastu. Mlečni proizvodi kreću istim putem.


- Udar na cene hrane biće još veći i teško će se podnositi. Ali to će opet biti jednokratan porast cena. Kada nešto sa 100 dinara poskupi na, recimo, 125 dinara, neće nastaviti da raste i u budućnosti, tako da neće biti trajnijih efekata od tog porasta. Pa neće nas valjda, posle jedne nerodne i sušne godine, pogoditi još jedna ista takva - zaključuje Madžar.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 17.09.2012. 01:48
Resili da nas nacisto skenjaju,od gladi BAGRA !!
Ponedeljak 17.09.2012. 02:45
Trosite godinama pare na luksuzna auta i sta ti ja znam umjesto da napravite sistem navodnjavanja pa ne bi bilo suse i vasih supljih prica kako je susa kriva za rast cijena !
Ponedeljak 17.09.2012. 07:07
Ujutru zatekneš ekipu, u prodavnici, besomučno lepe nove cene. Ulje, šećer, i jeftija sredstva za higijenu - povečeni.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online