Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Subota 15.09.2012.
08:10
Večernje novosti A

Dinkić: Oporavićemo stare gigante

Pokretanje domaće poljoprivredne i prehrambene industrije, dovođenje multinacionalnih kompanija na srpsko tržište i bolja prodaja konvencionalnog naoružanja koje proizvodimo - tri su ključne aktivnosti kroz koje država planira u narednom periodu da podigne domaću proizvodnju. Prema najavama ministra Mlađana Dinkića, neće biti zaboravljena ni preduzeća u restrukturiranju - njih 172 , gde je zaposleno tačno 54.648 radnika.

Oporavak nekadašnjih giganata: Mlađan Dinkić, ministar finansija i privrede Srbije
 

Plan je da se preduzeća u problemima tretiraju "slučaj po slučaj", kao što je to bilo sa "Gošom" iz Smederevske Palanke, kako bi se pogoni oživeli, a proizvedena roba postala konkurentna.

"Kada je reč o prehrambenim kapacitetima, u Ministarstvu finansija i privrede se radi mapa kapaciteta čuvenih u bivšoj Jugoslaviji, a koji sada ne rade", otkriva za beogradske Večernje novosti Dinkić. "Pokušaćemo da pokrenemo tu industriju, kako bismo omogućili da poljoprivrednici imaju kome da prodaju proizvode".

Protestna šetnja

Radnici više preduzeća koji su se organizovali van sindikalnih organizacija u „Pokret za slobodu“ organizovali su u petak protestnu šetnju Beogradom. Njihov osnovni zahtev je da se obnovi i očuva proizvodnja u firmama uništenim nepravilnostima u privatizacijama, ali i hapšenje onih koji su kupljene firme dovele do stanja u kojem su danas.

Model koji će država primenjivati u određenom preduzeću biće različit od slučaja do slučaja.

"Negde će država pokretati proizvodnju, pa ćemo, ukoliko pronađemo partnera, prodati te kapacitete", objašnjava Dinkić.

"U drugim slučajevima ćemo pokušati da odmah nađemo kompaniju iskusnu u određenoj oblasti i da joj kroz sistem podsticaja pomognemo da obnovi proizvodnju. Sada, recimo, imamo "Porečje Vučje" koje stoji, zatim preduzeće "Jutra" u Koštunićima".

"Ima dosta kapaciteta koje treba da podignemo. U krajevima gde, recimo, nemamo mlekare ili hladnjače, a imamo lokalne proizvođače, stimulisaćemo investicije".

Dinkić ističe da će preduzeća u problemima država tretirati slučaj po slučaj, kao što je to bilo sa "Gošom" iz Smederevske Palanke. Ovo bi trebalo da je dobra vest, naročito za preduzeća iz raskinutih privatizacija, u kojima proizvodnja nije ponovo oživela. Na pitanje da li se planira ograničavanje perioda u kome jedno preduzeće može da nosi oznaku „u restrukturiranju“ i tako bude spaseno prinudne naplate dugova do oporavka.

Dinkić odgovara da o tome još nije doneta konačna odluka.

EBRD U Galenici

Država će, prema rečima ministra Dinkića, u pojedinim preduzećima "intervenisati“ zajedno sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj.

"Već smo razgovarali i sa predsednikom EBRD o ulasku ove institucije, kao manjinskog vlasnika, u "Galeniku" ili u "Fabriku maziva - FAM" u Kruševcu", navodi Dinkić. "EBRD bi tu bio manjinski partner, poput modela Komercijalne banke, koji se odlično pokazao.

"Zašto? Zato što mislim da možemo da rešimo pitanje "Prve petoletke" i „Fabrike vagona" u Kraljevu i mnogih drugih u narednom periodu, slučaj po slučaj", objašnjava ministar. "Ne želim da uradimo nešto brzopleto i da upropastimo mogućnost oporavka.

"Kruševački „14. oktobar“, na primer, sada ima samo jedan deo proizvodnje koji ide na tržište i to iz oblasti energetike, dok je proizvodnja bagera zastarela i nema kupce. Ulagati u tu proizvodnju na isti način je besmisleno".

Dinkić ističe da će država, praktično, u tom preduzeću da održava socijalni mir, do momenta dok ne nađe nekoga ko može da proizvodi proizvod koji tržište traži.

"Da li će to da budu bageri ili tenkovi, meni je svejedno", kaže Dinkić. "Samo da nađemo neku proizvodnju koja može tu da se smesti, a koju tržište traži. Slično ćemo uraditi sa nekim drugim preduzećima.

POVEZANE VESTI

Subota 15.09.2012. 08:12
Do juce je unistavao preduzeca a sad ce kao da ih spasava ...
Subota 15.09.2012. 08:29
A do pre neku godinu je drzao panekle na temu....nije bitna iindustrija-moze da se zivi od usluga...pri tome nam navodeci Grcku kao primer....sve su to neznalice koje nikada nisu zivele od svog rada i nikada nisu naucile da zarade pare...vec da in NAPRAVE....sve to treba rasterati...pojma oni nemaju.....pa on i Labus su najtvrdji predstavnici liberalnog kapitalizma koji ce i iz udzbenika nestati....e moj svete...ko te sve vodi....uzas...
Subota 15.09.2012. 08:24
Sad si se setio majmune jedan! Za ovo zuto vreme si sve unistio a sada hoces da ozivljavas i da uzimas pare od stranih firmi koje ce da pokrecu preduzeca .Pre si prodavao firme a sada i radnike koji ce raditi za mizernih 300 eura mesecno. Braco i sestre treba nista ne raditi i blokirati ovu vlast koliko je god moguce pa kada se smene onda poceti sve ispocetka jer za ovim grabljivicama a sada i sa ljudozderima nema buducnosti.Pa kada budu strane banke trazili kredite neka se obrate onima kome su i davale jer od tih para narod nije dobio nista .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online