Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 28.08.2012.
18:11
Danas A

Srbija gubi sporove pred međunarodnom arbitražom zbog nejasnih ugovora

Ugovori koje Srbija pravi sa stranim investitoima nisu dobro sastavljeni i to je jedan od razloga zašto naša zemlja gubi sporove pred međunarodnom arbitražom.

Foto: Arhiva
 

Jedan od odgovora na pitanje zbog čega Srbija gubi sporove pred međunarodnom arbitražom verovatno leži i u činjenici da ugovori sa stranim investitorima, kreditorima ili izvođačima radova, namerno ili slučajno, nisu valjano sastavljeni. Na to je pre nešto manje od mesec dana ukazao ministar infrastrukture Velimir Ilić, koji je u intervjuu za Danas na pitanje da li je eksproprijacija jedini problem u vezi sa izgradnjom koridora 11, rekao da tu "ima još problema".

"Jedan je to što Azerbejdžancima, koji kreditiraju deonicu do Ljiga, u ugovoru piše da su oslobođeni plaćanja PDV-a, dok u Ministarstvu finansija tvrde da je to tehnički nemoguće. "Azerbejdžanci su ozbiljna firma i ozbiljni kreditori, oni hoće da finansiraju izgradnju, ali ne žele da na novac koji izdvajaju još plaćaju i porez na dodatnu vrednost. Neko je, međutim, to stavio u ugovor, a ako dođe do spora, mi nemamo šta da tražimo", rekao je Ilić.

On je dodao da se sada traži rešenje za tu situaciju, da je moguća varijanta da azerbejdžanska firma i plati formalno PDV, ali da ostvari odmah pravo na povraćaj, ali i za to postoje tehničke prepreke. "To hitno mora zakonom da se reši“, rekao je Ilić i dodao da zbog toga graditelji još nisu stvarno započeli gradnju puta, iako se nalaze na trasi.

Izgleda da taj slučaj nije usamljen jer je, prema saznanjima Danasa, ugovorom o izgradnji mosta preko Dunava kod Borče, koji je Srbija potpisala sa sa kineskom firmom CRBC (Čajna roud end bridžis korporejšen) ova kompanija oslobođena plaćanja poreza i doprinosa na zarade za više od 200 kineskih radnika angažovanih na projektu. Kako to po našem zakonu nije moguće, član ugovora kojim se to pravo utvrđuje, postoji samo u engleskoj verziji ugovora, ali ne i u srpskoj. Na ovaj način budžet države Srbije mogao bi da bude oštećen za 128 miliona dinara.

Tu informaciju, međutim, nije moguće saznati, jer je gotovo nemoguće utvrditi gde se originalna (i važeća) verzija ugovora nalazi, niti ko je nadležan da je sačuva. Odgovor je "Danas" potražio u kabinetu Verice Kalanović, koja je uz gradonačelnika Beograda, Dragana Đilasa, potpisala ugovor sa zamenikom predsednika kineske kompanije Lu Šana. Kalanovićeva je u to vreme bila ministarka za NIP. U kabinetu (sada) ministarke za regionalni razvoj je rečeno da je „taj ugovor prenet na Ministarstvo finansija“, tako da je sada ono nadležno, kao i da NIP nema veze s tim.

Međutim, u Ministarstvu finansija je "Danas" saznao, raspitujući se za slučaj kineske kompanije koja gradi most preko Dunava, ali i ugovor države sa Azerbejdžancima koji rade deo put E 736 od Ljiga do Preljine, da je "te ugovore verifikovala Skupština Srbije“ i da se nalaze na sajtu ove institucije. Ugovora sa kompanijom CRBC nema među usvojenim na sajtu Skupštine. Jedini verifikovani ugovor je onaj koji je država potpisala sa kineskom Eksport-Import bankom o kreditiranju projekta mosta Zemun - Borča.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online