Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 15.08.2012.
00:16
Večernje novosti A

Ljajić: Sad će bogati da osete krizu

"Najteži ispit za ovu vladu neće biti ni Kosovo, ni Evropa, već kako da se izbori sa krizom i obezbedi bolji život građanima. Na tome će i ova i svaka buduća vlada ili opstajati ili propadati. Za septembar spremamo paket antikriznih mera, u kojima će ključ biti - radikalna štednja države i prebacivanje tereta krize na bogate", rekao je u intervjuu za "Novosti" Rasim Ljajić, potpredsednik Vlade i ministar spoljne, unutrašnje trgovine i telekomunikacija.

Moramo mnogo da štedimo i da pronađemo model da povećamo prihode: Rasim Ljajić
 

Na koji način ćete popuniti rupu u budžetu koja trenutno iznosi dve milijarde evra, a prostora za nova zaduživanja gotovo više nema?

- Dva su načina da se sanira ogromni deficit državne kase. Prvi je da štedimo što je više moguće. A drugi da pronađemo model da povećamo prihode, koji su značajno manji od planiranih. Ima dosta manevarskog prostora. Od smanjenja raznih agencija, čiji se tačan broj uopšte ne zna, a ima ih više od 160. Biće ograničene plate u javnom sektoru, sa gornjim limitom od 165.000 dinara. I kod putovanja državnih funkcionera i korišćenja službenih automobila postoji veliki prostor za uštede.


Znači li to da će Vlada biti rigoroznija kod odobravanja putovanja i da će "prizemljiti" ministre?

- Apsolutno. Treba sve racionalizovati i ići samo na putovanja od kojih ima neke koristi, a ne da sve pretvaramo u politička putovanja bez ikakvog efekta, za lični marketing pojedinca, što se dešavalo.
 

Za sada bez prodaje "Telekoma"

Da li će Vlada prodavati "Telekom" kako bi popunila kasu?

- Ta opcija se, zasada ne razmatra. Ideja je da se "Telekom" modernizuje, profesionalizuje menadžment, kako bi kompanija izdržala konkurenciju.

Štednja neće biti dovoljna, moraće se nešto i zaraditi...

- Osim štednje, moramo da nađemo i dodatne izvore prihoda. Nijedna zemlja, pa ni Srbija, ne može da izađe iz krize ako ne poveća izvoz, a za to je potrebno da imate konkurentan proizvod. Druga mogućnost je privlačenje investicija, što nije nimalo lako u ovom trenutku.


Izvoznici se žale da nema povećanja proizvodnje dok god je kurs dinara nerealno visok?

- Za privredu je najvažnije da kurs bude predvidiv.


Verujete li da će novi guverner uspeti da stabilizuje domaću valutu?

- Očekujem da NBS i Vlada zajedno rade u kreiranju i vođenju monetarne politike, jer su kurs i držanje inflacije pod kontrolom preduslovi za privredni oporavak.


Da li će u paketu antikriznih mera biti i povećanje stope PDV?

- To je krajnja mera. Sigurno je da neće biti podizanja PDV na hranu. Da li će se ići na podizanje stope na 20 odsto, Vlada će odlučiti nakon detaljne analize da li je to jedini način da se ostvare dodatni prihodi. U svakom slučaju, ne možemo teret krize jednako da prevaljujemo na one koji jedva sastavljaju kraj s krajem i bogate. Biće sprovedena reforma poreske politike, kako bi oni koji zarađuju više, i državi davali više.


Može li to što je prethodna vlast veštački držala niske cene životnih namirnica sada ovoj vladi, i vama kao resornom ministru, da se vrati kao bumerang, kroz štrajkove, socijalne potrese?

- Prošlog septembra doneta je prva uredba o ograničavanju marži na pet osnovnih životnih namirnica, jer je to bilo nužno da bi se sprečio haos na tržištu. Kada se stavi sve na vagu, veći su pozitivni nego negativni efekti te mere.


Hoćete li podleći pritisku pekara za poskupljenjem hleba?

- Nastavićemo dijalog sa pekarima i odluka mora biti rezultat čiste ekonomske računice, a ne bilo kakvih političkih kalkulacija. U ovom trenutku nema razloga za povećanje cene hleba, i tako će ostati sigurno do 30. septembra, dok je uredba o ograničavanju marži na snazi. Posle ćemo videti kako stoje bilansi žita, a činjenica je da rod pšenice neće biti na nivou domaćih potreba. I prionosi kukuruza, soje i suncokreta su manji od prošlogodišnjih, što može da se odrazi na cenu stočne hrane i, posledično, na cene mesa.
 

"Nisam se video sa Tadićem"

Da li ste se videli sa Tadićem od kada ste ušli u novu vladu?

- Sa Tadićem se nisam video. Povremeno se viđam i čujem sa skoro svim potpredsednicima, ljudima iz vrha. Primećujem da su mi neki zamerili zbog odluke da uđem u vladu, ali šta da se radi... Teško sam prelomio da uđem u vladu, ali sad sam u novim okolnostima i u njima moram da dam maksimum.

Ministar Dinkić kaže da para za plate i penzije ima još samo za avgust...

- Ova vlada na svaki način mora da obezbedi novac za plate, penzije i socijalna davanja. Sad je sav teret na Ministarstvu finansija, oni moraju da cede suvu drenovinu. Zato moramo značajno da štedimo, povećamo prihode i sprovodimo reforme, jer su bez njih sve mere uzaludne.


Kažete da se Vlada suočava sa mnogim izazovima i nasleđenim problemima. Sedeli ste i u prethodnoj vladi, osećate li i ličnu odgovornost što neke stvari nisu brže i bolje rešavane?

- I prošla vlada se suočavala sa istim, nasleđenim problemima, sa kojima se suočava i ova - Kosovo, EU, loša ekonomska situacija... Mislili smo da će globalna kriza proći, da će ova vlada funkcionisati u novim okolnostima, ali se to nije dogodilo. Sporo se oporavlja i evropsko tržište. To nije traženje alibija, nego realnost. I pored okolnosti u kojima je funkcionisala prethodna vlast, ipak je očuvana ekonomska i društvena supstanca, a kroz krizu smo prošli bez većih potresa i nestabilnosti.


Čiji kabinet bolje funkcioniše, Cvetkovićev ili Dačićev?

- Suviše je rano za poređenje, Vlada radi tek tri nedelje u ovom sastavu. Ono što je odlika i ove i prethodne vlade, to je da su heterogene, sastavljene od velikog broja stranaka. To je veliki hendikep.


Već su počeli i prvi sukobi. Očekujete li da svađe obeleže rad ove vlade?

- Nažalost, povremene varnice treba očekivati u svakoj vladi koja je sastavljena od velikog broja stranaka.


Kako sarađujete sa kolegama iz SNS?

- Imam odličnu saradnju sa Aleksandrom Vučićem, nadam se da će se tako i nastaviti, jer je to preduslov za postizanje rezultata.


Zameraju vam da je i nova vlada nastavila da se ponaša kao da su institucije deo partijskog ratnog plena, iako su sve partije u kampanji davale velika obećanja o departizaciji?

- Kolegama u Vladi sam otvoreno rekao da ministar treba da preuzme potpunu kontrolu oko izbora najbližih saradnika, i da sam plati ceh zbog izbora stručnjaka ili partijskih poslušnika. Protiv sam podele ključnih pozicija po resorima po partijskom ključu. Ali, to će teško ići. Što se mene lično tiče, u ovom ministarstvu zadržaću svakog ko je dobro radio, bez obzira na partijsku knjižicu.


Šta biste odgovorili onima koji poručuju da će ova vlada biti kratkog daha?

- Nikad se ne bih kladio na rok trajanja vlade. Ni onoj vladi niko nije predviđao da će dočekati pun mandat, pa se to desilo. Ni sam nisam verovao u to. Ova vlada deluje u ekstremno teškim uslovima i nezahvalno je prognozirati.

POVEZANE VESTI

Sreda 15.08.2012. 00:47
Za njih nema krize....
Sreda 15.08.2012. 01:38
Redno je da se tako nesto i njima dogodi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online