Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 27.07.2012.
13:01
N. S. Preradović - Vesti A

U Srbiju s punim rezervoarom

Slabljenje dinara ne može da se zaustavi. Srpska valuta predstavlja ogledalo slabe i nekonkurentne privrede. U otadžbini drastično rastu cene, od goriva do prehrambenih proizvoda, pa naši zemljaci mogu očekivati skuplju robu nego u zemljama odakle dolaze, upozorava ekonomista Saša Đogović, saradnik Instituta za tržišna istraživanja.

Koji je vaš savet našim građanima pred put o otadžbinu?


- Da napune rezervoare pre ulaska u Srbiju, mada oni to već znaju, obavestila ih je rodbina.


Može li se zaustaviti slabljenje dinara?

- Niko ne može da zna gde će i kako dinar završiti osim da će se slabljenje nastaviti tokom većeg dela ove godine.

Privreda Srbije je u jako lošem stanju zbog čega je logično da ni dinar ne može da ima jake mišiće.

Građani su uplašeni, šta nam je činiti?

- Živeli smo kao u bajci Carevo novo ruho u kojoj su svi pričali da car, odnosno dinar ima fantastično novo odelo i fantastičnu moć. Kada zagrebemo ispod tog tobožnjeg odela, dočeka nas ogoljena realnost u kojoj rastu deficiti na svim nivoima - budžetski, trgovinski i platno-bilansni uz galopirajuće zaduživanje. Teško ćemo doći do odela, pa makar i onog u zakrpama.


Slede pregovori sa MMF-om. Može li nam to pomoći?


- Srbija je dobila žuti karton od Međunarodnog monetarnog fonda, odnosno zamrzavanje aranžmana krajem januara. MMF je time ukazao na neefikasnot ekonomske politike vlade, što je za posledicu imalo postepeni otklon investitora od srpskog tržišta i sve veći odliv kapitala iz Srbije, čim je došlo i do proklizavanja dinara. Taj trend će se nastaviti dok se ne sklopi novi aranžman sa MMF-om, koji će zahtevati znatno bolnije i rigoroznije mere i suštinsku transformaciju javnog sektora na svim nivoima i bez odlaganja.


Izlaz je u reformi. Šta je sve potrebno uraditi?


- Potrebna je poreska reforma koja će obuhvatiti uvođenje progresivnog poreza na imovinu, povećanje PDV-a, smanjenje poreza na zarade. Potrebno je pročešljati subvencije javnim preduzećima, ali i ukinuti subvencije stranim investitorima. Neophodna je i reforma pravosuđa, ukidanje parafiskalnih nameta, ali i suvišne birokratije koja otežava poslovanje u Srbiji.


Šta nas čeka na jesen?


- Bez obzira na to da li će doći do zamrzavanja plata i penzija, standard stanovništva će opasti. Ukoliko se politička elita suoči sa realnošću i krene od realnih, a ne virtuelnih pretpostavki, imaćemo šanse da izađemo iz krize. Da je prethodna vlada pokrenula reforme, cena za njihovo izvođenje bi bila niža, ali će to sada biti skupo plaćeno, jer mi već imamo Grčku nižeg intenziteta.
 

Samo se guverner čudi

 

Već duže vreme se priprema teren za smenu guvernera?


- Dejan Šoškić je na mesto guvernera došao političkom odlukom, tako će i otići sa te funkcije. Čudno je što je to njemu čudno, jer je to kod nas uobičajena praksa. 


Uzbuna


Do kraja godine procenat nezaposlenih mogao bi da bude 25 odsto.


- To je, zaista, alarm koji treba da upozori celu naciju. U razvijenim zemljama u slučaju da stopa nezaposlenosti dođe do devet odsto, dolazi do masovnih socijalnih nezadovoljstava.

POVEZANE VESTI

Petak 27.07.2012. 14:01
Branko Dragas je odavno govorio da su zuti smradovi vestacki drzali kurs € i da ce doci do ovogo sto dolazi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online