Utorak 28. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Nedelja 08.07.2012.
17:51
Politika A

Valjevo: Pivara radi, a ide u stečaj

Proizvodnja u Valjevskoj pivari je povećana, firma izmiruje obaveze prema državi i zaposlenima, ali uprkos tome podnet je predlog za uvođenje stečaja.

Foto: Ilustracija
 

Poreska uprava podnela je predlog Privrednom sudu u Valjevu za uvođenje stečaja, i to usred pune pivarske sezone i uzlazne linije po svim parametrima.

I pored toga što je država ovoj najstarijoj pivari u Srbiji (126 godina) pritekla u pomoć, pre neki dan usledilo je neprijatno iznenađenje.

Iznenađenje je tim veće što je plan reorganizacije pivare, koja je pre toga izašla iz stečaja, u potpunosti urađen i definisan u dogovoru sa poreznicima.

Navedenim planom država je prošle godine putem konverzije preuzela dug za poreze i akcize u visini od blizu dve milijarde dinara, ali i postala apsolutni vlasnik Valjevske pivare.

Kamata na osnovni dug, dogovoreno je da se izmiri u 48 jednakih mesečnih rata. Radi se o sumi od koje se vrti u glavi, jer se radi o obračunavanju kamate na kamatu. Drugi poverioci koji se namiruju planom reorganizacije jesu grad Valjevo, Ministarstvo poljoprivrede i Triglav osiguranje i u njima se obaveze izmiruju u mesečnim ratama.

Zoran Božić, v.d. direktora pivare, u razgovoru za Politiku kaže da je navedeni zahtev Poreske uprave neprijatno iznenađenje kako za njega tako i sve zaposlene, ali i za lokalnu vlast u Valjevu.

Svi su ovu firmu, naime, videli na spisku onih koje su izbegle najgori tranzicioni scenario.

"Ja sam ubeđen da plan reorganizacije nije narušen i da se sprovodi onako kako je definisan. Poreska uprava kao poverilac ima pravo da misli drugačije, ali i naše je pravo da od države, koja nam je dala kiseonik, tražimo pomoć, odnosno zaštitu da nam se sada ne zavrće preko potrebni vazduh".

"Naravno, i od Privrednog suda očekujemo da na ročištu zakazanom za 18. jul utvrdi da li postoje razlozi za ponovno uvođenje stečaja. Imamo određena kašnjenja sa uplatom duga, ali to je sve u okvirima razumnog i lično mislim da je od strane poverilaca došlo do pogrešnog tumačenja naših međusobnih odnosa", kaže Božić.

on dodaje da bi ceo dosadašnji trud i odricanja pali u vodu ako bi na zakazanom ročištu bila doneta odluka da se pokrene stečajni postupak.

"Naprosto, bio bi ozbiljno ugrožen, pa i prekinut proces proizvodnje, iako imamo značajne ugovorene poslove za nabavku sirovina, repromaterijala i ambalaže. Bila bi zaustavljena i nabavka 250.000 limenki u kojima će se prvi put u istoriji puniti valjevsko pivo".

"Takođe, izgubili bismo značajan aranžman sa jednim velikim trgovinskim lancem koji bi, po svim procenama, mogao da udvostruči proizvodnju i plasman našeg piva".

Nedelja 08.07.2012. 23:03
Neki strani investitor je bacio oko na tu pivaru, pa mora prvo da propadne, pa da je on kupi za male pare. Nekako me to podseca na Sojica i Tesnu kozu.
Nedelja 08.07.2012. 18:14
Kome je u interesu da se Valjevska pivara unisti bas u trenutku kada je pocela da se oporavlja i staje na noge?
Nedelja 08.07.2012. 19:26
Sve to mora biti americko..zato i postavljaju okupatorsku vlast u srbistanu.Jelen pivo tj. apatinska pivara, je prodato pre neki dan amerikancima.Nisam ga ni pre pio a od sada totalni bojkot (kao i svega drugog americkog) i za sve drugare kad zovem turu.Pijem Bg, najbolje i poslednje domace pivo
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online