Ponedeljak 3. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 17.05.2012.
23:07
Smedia A

Kada ne morate da platite račune za komunalije

Kad vam na vrata pokuca poštar ili ostavi "čestitke" u sandučetu u vidu računa za stuju, fiksni i mobilni telefon, TV pretplatu, komunalne usluge, kablovsku televiziju i Internet, znate da će vam kućni budžet biti „istanjen“ bar za trećinu. Čini se da u "nebeskoj Srbiji" rastu samo cene, ali ne i plate, pa je logično što patimo od kolektivne migrene svaki put kad dođe na red plaćanje računa.

Neki računi zastarevaju za godinu dana...

Poslednjih meseci, sve više se prepričavaju iskustva "prijatelja našeg prijatelja", koji, prema legendi, godinama ne plaćaju komunalne usluge, struju i telefon, a ipak ne žive u mraku, bez vode i u đubretu do guše! Naprotiv. Kad čuju takve priče, redovne platiše osete se, u najmanju ruku, nasamareno.

Da li je zaista moguće izbeći plaćanje komunalija, bez ikakvih sankcija? Sudeći prema zakonu i pravnoj praksi – jeste!

Koji računi zastarevaju za godinu dana


- Rokovi zastarenja utvrđeni su na osnovu odredbi iz člana 378 Zakona o obligacionim odnosima. Tako za godinu dana zastarevaju potraživanja naknade za isporučenu električnu energiju, toplotnu energiju, plin, vodu, održavanje čistoće, dimničarske usluge, naravno kada je ta usluga usmerena prema građanima – objašnjava za S media portal advokat Predrag Savić i dodaje da za godinu dana zastarevaju i dugovi prema Infostanu, potraživanja koja imaju radio i TV stanice za upotrebu radio i TV prijemnika, pošte za upotrebu telefona i poštanskih pregradaka...

Plaćanje TV pretplate

 

Mnogi građani izjasnili su se da ne žele da plaćaju TV pretplatu koja svakog meseca stiže uz račun za struju. Nisu retke situacije da plate deo utrošene električne energije, ali ne i pretplatu za Javni servis. Pozivaju se da gledaju programe preko kablovskih operatora, a da RTS uopšte ne gledaju, pa ne žele ni da plaćaju uslugu koju ne koriste.


- Činjenica da redovno izmirujete obaveze prema kablovskim operatorima ne amnestira vas pretplate za Javni servis. Ova pretplata ustanovljena je posebnim zakonom. Iako se još ’lome koplja’ oko ustavnosti, pretplata za Javni servis je obavezna. Druga je stvar što su opomene i tužbe stigle sa zakašnjenjem, pa je nastupila institucija zastarelosti – komentariše advokat Savić.

Mirni ste ako ne dobijete opomenu

Ipak, postoji "trik" koji potrošačima obezbeđuje mogućnost da nikad ne plate ove račune.

- Račun za "Infostan" zastareva za godinu dana, pod uslovom da ovlašćeni predstavnik "Infostana" nije preduzeo radnje kojima se prekida rok zastarelosti, a to su opomena ili utuženje. Od trenutka kada dužnik prizna dug, prekidaju se rokovi zastarelosti i zastarelost ponovo počinje da teče. Apsolutni rok zastarelosti je dve godine od nastanka obaveze. Po isteku te dve godine poverilac nema pravo da traži sudskim putem da mu zastarela obaveza bude ispunjena.

Šta još morate da uradite


Advokat Savić ističe da sud po službenoj dužnosti ne pazi na činjenicu zastarelosti. To je, objašnjava, prepušteno strankama u postupku:
- Ako ste tuženi zbog neplaćanja obaveza za struju, gas, komunalije, telefon i slično, a ne istaknete na sudu da se pozivate na institut zastarelosti, sud će vas obavezati da platite dug. U suprotnom, moraće da odbije tužbeni zahtev kao neosnovan.

Petak 18.05.2012. 01:09
Reče mi jednom komšija u prolazu, sav srećan i ozaren: " Dobro je, uspeo sam da platim režije za ovaj mesec!" Jadna li je zemlja u kojoj se životni uspeh običnog, malog čoveka meri brojem plaćenih računa. Jadna li si Srbijo ko te vodi! Na ulici često srećem ljude koji pričaju sami sa sobom, bez sjaja u očima i osmeha na licu, odsutni, izgubljeni...
Petak 18.05.2012. 08:47
Blago vama kad mozete da ne placate ne samo TV nego moze da se i na drugim mestima eskivira....nemojte onda stvarno ni da trazite EU...ovde je to obaveza koja se ako ne placate moze vrlo neprijatno zavrsiti...kaznom od koje se vrti u glavi ili zatvorom...primera radi ja isto slabo gledam ovde njihovu drzavnu tv...vise gledam programe sa satelita a medju njima i RTS...imam satelitsku antenu jer ako saberem da placam i osnovnu pretplaltu i kablovsku mnogo mi je...sad dokle ce to da funkcionise ne znam ali placati se jednostavno mora..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online