Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Ponedeljak 16.04.2012.
17:44
Beta A

Otvorena "Fijatova" fabrika u Kragujevcu

Kompanija "Fijat automobili Srbija" otvorila je u Kragujevcu novu fabriku automobila. Reč je o najvećoj investiciji u Srbiji u proteklih nekoliko decenija. Otvaranju prisustvovali premijer Srbije Mirko Cvetković i prvi čovek grupacije "Fijat-Krajsler" Serđo Markione.

Premijer Srbije Mirko Cvetković prisustvovao je otvaranju fabrike
 


U Kragujevcu je otvorena fabrika "Fijat automobili Srbija" (FAS), zajednički projekat Vlade Srbije i italijanskog "Fijata". To je najveća investicija u Srbiji u proteklih nekoliko decenija, vredna oko milijardu evra, od koje se očekuje da značajno doprinese oporavku domaće privrede.

"Okončan veliki projekat"

Premijer Srbije Mirko Cvetković kazao je u Kragujevcu prilikom svečanog otvaranja Fabrike automobila da je okončan jedan veliki projekat - gradnja fabrike i početak proizvodnje. Drugi deo projekta je, kako je dodao, da se sredstva uložena u kragujevačku fabriku počnu vraćati sa značajnim profitom.

"Uložili smo velike ljudske i finansijske napore u prethodnom periodu i zajedno sa Fijatom smo uspeli da pokrenemo proizvodnju. Imamo jednu od najmodernijih fabrika u svetu i model koji je ekskluzivno proizveden u Srbiji pa će se znak 'made in Serbia' naći na jednom kvalitenom automobilu", kazao je Cvetković.

Potpisivanje prvog modela "fijata 500 L" i izjave Mirka Cvetkovića i Serđa Markionea
Na prvi model "fijata 500 L" potpisali su se premijer Srbije Mirko Cvetković, vršilac dužnosti predsednika Srbije Slavica Đukić Dejanović, prvi čovek grupacije "Fijat-Krajsler" Serđo Markione i generalni direktor FAS-a Antonio Ćezare Ferara.
 

Premijer Cvetković i Markione su 29. septembra 2008. godine potpisali ugovor o osnivanju kompanije "Fijat automobili Srbija".


U zajedničkom privrednom društvu, gigant iz Torina ima 67, a država Srbija 33 odsto udela. U istoj srazmeri je ta velika investicija u Srbiji finansirana, a po istom principu deliće se i prihodi.


Fabrika automobila u Kragujevcu projektovana je za proizvodnju oko 300.000 automobila godišnje, a trenutno je opremljena za proizvodnju oko 200.000 vozila.


Kompleks u Kragujevcu prostire se na oko 1,4 miliona kvadratnih metara, od čega je više stotina hiljada kvadrata pod krovom, što je najveći objekat te vrste u jugoistočnoj Evropi.

 

Kalanović: Dinkić najzaslužniji za Fijat

Mlađan Dinkić je najzaslužniji za dolazak Fijata u Srbiju", rekla je danas članica Predsedništva Ujedinjenih regiona Srbije Verica Kalanović u Kragujevcu, gde je u
fabrici automobila obeležen početak serijske proizvodnje novog
modela Fijata 500 L. Ona je istakla da svaki region mora dobiti svoj Fijat i da je to
recept za oporavak čitave Srbije.

"Rad na novim investicijama, poput Fijata je rešenje za Srbiju, a ne čekanje Evropske unije, jer paralelno sa integracijama, mi moramo da rešavamo probleme u našim regionima", istakla je Kalanović i dodala da su evropske integracije dobar pravac za Srbiju, ali da građani boljitak očekuju odmah, a ne za nekoliko godina.

Kalanović je podsetila da su Dinkića mnogi napadali za Fijat, sumnjajući u taj projekat, ali da se danas svi utrkuju da se slikaju pored novog modela automobila.


Proizvodni pogoni "Fijata" u Kragujevcu

Kao podrška FAS-u u Kragujevcu, u istom gradu su i tradicionalni "Fijatovi" dobavljači i kooperanti: "Manjeti Mareli", SIGIT, HTL i "Džonson kontrol", koji su svoje pogone izgradili na mestu bivše kasarne u Grošnici, a nju je za potrebe kompanije ustupilo Ministarstvo odbrane Srbije.


Generalni direktor FAS-a Antonio Ćezare Ferara ranije je najavio da će serijska proizvodnja modela "fijat 500 L" početi u pogonima fabrike u Kragujevcu tokom sledećeg meseca.


Markione je početkom marta na svetskoj premijeri "fijata 500 L" na Međunarodnom salonu automobila u Ženevi rekao da će naredne godine "Fijat" prodati 160.000 automobila novog modela.


Kompanija "Fijat-Krajsler" je početkom februara saopštila da će početna cena modela "500 L" biti oko 16.000 evra, a da će se proizvoditi dve benzinske verzije tog vozila i jedna s dizel motorom.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 16.04.2012. 18:15
Koliko je uložio Fijat a koliko je odvojio od usta narod Srbije?
Ponedeljak 16.04.2012. 22:47
Proizvodis auto koji ne mozes da kupis, jaka vajda od fabrike.
Utorak 17.04.2012. 07:14
Markione je lukav, takvu ponudu nije mogao ni u Kini da dobije, jer i oni traze privilegije za svoju industriju i ucesce njihovih lieferanata. Zuti su sve uradili da bi narodu opet zamazali oci i prikrili sustinu prevare, prikazujuci da su jednu stvar uradili, doveli Fijat. Velki deo posla obavice italijanski roboti, a investicije se preko nadnica jevtinih montera na liniji, koji ce biti sretni da nesto rade, nece Srbiji nikad otplatiti. Ali zato Srbija ce dugo dugo jos vracati kredite, i prodavati planine i jezera, ovaj jedan koji je otisao u vidljivu prevaru, i hiljade nevidljivih koji su pretoceni u zuto.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online