Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 13.01.2010.
16:55
Fonet A

Srbija se odrekla 2,2 milijarde evra

Srbija se odrekla deonica u Zagrebačkoj banci vrednih oko 2,2 milijarde evra, tvrde članovi Ekspertskog tima za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala jugoistočne Evrope, hrvatski novinar Domagoj Margetić i Darko Trifunović sa Fakulteta bezbednosti u Beogradu.

Domagoj Margetić

Njih dvojica tvrde da poseduju dokumentaciju koja to potvrđuje.

Margetić je naveo da se Republičko javno tužilaštvo Srbije pred Opštinskim građanskim sudom u Zagrebu odreklo deonica Srbije u Zagrebačkoj banci "koje bi mogle vredeti do 2,2 milijarde evra".


On je, kao gost na konferenciji za novinare Nove Srbije, rekao da je u Zagrebu došao do samoupravnog sporazuma o udruživanju u Zagrebačku banku od 1. decembra 1977. godine, koji definiše pravni sled nad osnivačkim pravima u nekadašnjoj Jugobanci.


Srbija je trebalo da dobije suvlasništvo u Zagrebačkoj banci na osnovu činjenice da je Jugobanka bila suosnivač u Zagrebačkoj banci, rekao je Margetić.

Odrekli se državnih para

 

Darko Trifunović je istakao da iznenađuje postupak državnih organa Srbije "koji se odriču državnih para" u Zagrebačkoj banci. "Ako ministar policije Srbije Ivica Dačić najavljuje oštru borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, što mi podržavamo, ovo je tipičan primer organizovanog kriminala", poručio je on.

On je precizirao da je kasnijim samoupravnim sporazumom od 13. novembra 1986. godine ponovo potvrđen pravni sled vlasništva Srbije u toj banci.


Margetić je podsetio da je 1989. godine u saveznom parlamentu donet Zakon o bankama i drugim finansijskim institucijama kojim je omogućeno da banke postanu deoničarska društva, pa je 31. decembra iste godine održana vanredna skupština na kojoj je Zagrebačka banka postala deoničarsko društvo.


Prema rečima Margetića, ljudi koji su vodili postupak transformacije su sakrili suvlasništvo Srbije nad deonicama Zagrebačke banke i "masa deonica" je prebačena na tajne račune, "na kojima se vodi vlasništvo Zagrebačke banke".


Margetić je rekao da su dokumenti "koji dokazuju vlasništvo Srbije u Zagrebačkoj banci" pronađeni u podrumu "jednog privrednog suda u Zagrebu".


Margetić je istakao da "bez sprovedenog dokaznog postupka" Republičko javno tužilaštvo Srbije tvrdi da Srbija nema prava na akcije u Zagrebačkoj banci.


Prema njegovim rečima, to se navodi u dokumentu od 3. jula 2008. godine koji je Opštinskom građanskom sudu u Zagrebu dostavila tadašnja zamenica republičkog javnog tužioca Srbije Aleksandra Lazarević.


NS: Utvrditi odgovornost

Lider NS Velimir Ilić zatražio je od državnih organa da ispitaju navode do kojih su došli članovi Ekspertskog tima za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala jugoistočne Evrope.

Ilić je rekao da bi voleo da čuje ko je Aleksandri Janković rekao da "u ime Srbije može da potpiše da Srbija nije zainteresovana za 2,2 milijarde evra".

Ilić je upitao na šta je, od 2000. godine, potrošeno "57 milijardi evra od privatizacije, kredita i donacija". Sa 57 milijardi evra, kako je naglasio Ilić, Srbija je do sada trebalo da bude u Evropskoj uniji.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online