Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 17.03.2012.
13:07
Z. Marjanović - Vesti A

Puna kapa objašnjenja, a gorivo samo skuplje

U znak protesta zbog ponovnog i neopravdanog poskupljenja benzina Nacionalna organizacija potrošača Srbije je na Svetski dan potrošača pozvala vozače da bojkotuju kupovinu goriva. Osim što su zbog povećanja cene goriva uplašeni, građani Srbije su i ogorčeni zbog objašnjenja poskupljenja i tvrdnji da veće cene goriva neće uticati na standard građana.


 

Kako vi doživljavate poskupljenje goriva?

- Čovek se oseća zaista bedno kada čuje objašnjenja koja prate poskupljenja goriva. Jednom je to zbog ratova i nemira u arapskim zemljama, drugi pt zbog povećanja cene barela nafte na svetskom tržištu, treći put zbog leda na Dunavu... Čudim se da im je kao objašnjenje promakla ova elektromagnetna oluja sa sunca. Dokle, bre, više? Nikako ne razumem narod koji sve to guta i ne reaguje.

U toku samo jedne nedelje doživeli smo čak tri poskupljenja goriva?

- Profesionalni sam vozač od 1972. godine i tako nešto do sada nisam doživeo. Posebno me pogodilo poslednje poskupljenje objavljeno na dan kada su raspisani parlamentarni i lokalni izbori. Valjda su mislili, a to im je oprobana metoda, da se od drveta neće videti šuma. Mislim da su se sada prevarili u proceni i da je došlo vreme da im se kaže da to što narod ćuti ne znači da je glup. Moglo bi ih koštati na izborima.
 

Zvaničnici tvrde da poskupljenje goriva neće uticati na cene životnih namirnica i na standard građana?

- To je još jedno vređanje naše inteligencije. Poskupljenje goriva neće uticati na standard onih koji daju takve izjave jer oni primaju po nekoliko hiljada evra, a i voze se besplatno službenim automobilima. Običan narod će i te kako osetiti posledice. Cena goriva je došla do granice izdržljivosti.

Osim što je gorivo u Srbiji preskupo, tvrdite da je veoma lošeg kvaliteta?

- Do prošlog meseca ja sam za 5.000 dinara mogao da kupim 37 litara benzina, a sada za isti iznos tri litra manje. Ne znam da li je u pitanju kvalitet goriva u rafinerijama, ili se kvalitet gubi negde usput, dok stigne do benzinskih pumpi, ali je činjenica da se danas sa istom količinom benzina prelazi manja kilometraža. To nije samo moje zapažanje. Znači, gorivo je skupo i sve skuplje, ali se povećava potrošnja goriva zbog lošeg kvaliteta.
 

Postoji li izlaz?


- To nije pitanje za mene kao vozača koji doživljava stres svaki put kada se objavi poskupljenje goriva. Odgovor na to pitanje trebalo bi da daju predsednik, premijer i ministar za energetiku. Naravno, odgovor zna i narod, ali ako dođe do toga da narod daje odgovor na ovo i slična pitanja, onda to neće biti dobro za one koji tvrde da stalna poskupljenja goriva ne utiču na standard građana.

POVEZANE VESTI

Subota 17.03.2012. 14:05
"Naravno, odgovor zna i narod, ali ako dođe do toga da narod daje odgovor na ovo i slična pitanja, onda to neće biti dobro za one koji tvrde da stalna poskupljenja goriva ne utiču na standard građana." Ти си ово добро рекао...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online