Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 13.03.2012.
13:08 >> 13:08h
Beta A

Treće poskupljenje goriva - bojkot pumpi prekosutra!

Najprodavaniji evrodizel i evropremijum od 95 oktana prvi put su skoro izjednačeni sa cenom - prodaju se za 150 dinara za litar.

Gorivo je jutros na NIS-ovim pumpama ponovo poskupelo
 

To je treće poskupljenje za nedelju dana. Od početka godine litar goriva skuplji je za skoro 15 dinara, pa je Srbija u regionu ponovo u vrhu po cenama derivata.

Nacionalna organizacija potrošača Srbije (NOPS) pozvala je danas građane Srbije da na Svetski dan potrošača, 15. mart, ne kupuju gorivo na benzinskim stanicama.

I naše komšije, prevoznici i taksisti Republike Srpske, početkom marta su bojkotovali točenje goriva na benzinskim pumpama u RS, u znak protesta zbog skupog goriva.

"Neka Svetski dan potrošača bude dan kada će sve benzinske pumpe biti prazne - makar na jedan dan. Jasna poruka koju ćemo poslati imaće trajne posledice po sve koji kreiraju tržišnu ekonomiju Srbije", ističe se u saopštenju.

Podseća se da je cena goriva na pumpama od početka ove godine povećana za 13 dinara i ističe da bi i pored poskupljenja nafte na svetskom tržištu gorivo moglo da bude jeftinije, kad bi se država i trgovci odrekli dela dobiti.

"Država i trgovci nemaju nimalo sluha za običnog potrošača. Niko ne želi da se odrekne ogromnog dela dobiti, bilo kroz akcize i poreze, bilo kroz marže", ističe NOPS.

Drugo domaće udruženje za zaštitu potrošača, Asocijacija potrošača Srbije (Apos), povodom Svetskog dana potrošača, 15. marta, predložilo je vladi da formira ministarstvo za zaštitu prava i interesa potrošača.

Ta asocijacija, sa sedištem u Novom Sadu, zatražila je i formiranje nezavisnih gradskih zaštitnike prava i interesa potrošača, kao i da potrošači budu uključeni u donošenje i sprovođenje politike zaštite potrošača, kao i razvoja novih proizvoda i usluga.

"Omogućite osposobljavanje potrošača za ravnopravno učešće na tržištu robe i usluga. U planove i programe obrazovanja za sve uzraste uključite osnovne pojmove o potrošačkim pravima, finansijsko opismenjavanje, unapređenje životne sredine i odgovornog poslovanja", istakao je Apos.

POVEZANE VESTI

Utorak 13.03.2012. 14:28
Браћо Срби, ево вам још један добар разлог да не гласате за жуте акрапе и караконџуле! Никад више, мило моје - готово је!!!
Utorak 13.03.2012. 13:22
Neka se ne ljute privrednici ali mislim da mi nismo za trzisnu ekonomiju. Da ne bude zabune ja sam obican potrosac gradjanin. Zasto ovo mislim. Kod nas jos u velikoj meri vlada ono da onaj ko ima sve mu vise treba pa u glavnom na stetu proizvodjaca i potrosaca diktira svoje cene proizvoda. Naravno one su uvek u totalnom neskaladu sa realnoscu. Ako se bilo na koj nacin pokusa da se suzbije ovo gospoda uglavnom posrednici naprave vestacke nestasice ,pocnu da ucenjuju celu drzavu i to naravno bez posledica jer kada dodje ovakav trenutak kao sto su izbori njihov dzep radi i za kampanju odredjenih politicara. Valda ce doci kraj ovome nekada idu izbori???
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online