Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 26.02.2012.
16:09
Beta A

Investitori i dalje zainteresovani za Srbiju

Ministar ekonomije Srbije Nebojša Ćirić izjavio je da interesovanje investitora ne opada i ocenio da će strane direktne investicije u ovoj godini biti na nivou proslogodišnjih, od oko 2,5 milijarde dolara.

Ministar ekonomije: Nebojša Ćirić
 

"Postoji pojačano interesovanje stranih investitoira za Srbiju. Već imamo neke ugovore koji će počceti da se realizuju krajem februara i početkom marta, a i neke nove kompanije će doći da investiraju", rekao je on u intervjuu agenciji Beta.

Ćirić je podsetio da postoji najava da će Kampina kupiti Imlek i Subotičku mlekaru i da treba da počnu realizacije investicija nemačkog Boša i austrijske kompanije Svarovski.

Srpski ministar ekonomije je istakao da su njegove nedavne posete SAD, Italiji i Alžiru bile uspešne, navodeći da je tada potpisano nekoliko ugovora o investicijama i da su neke kompanije pokazale ozbiljnu zainteresovanost za srpsko tržište i saradnju sa kompanijama iz Srbije.

Podsetio je da su prilikom posete SAD potpsani ugovori sa kompanijom En-Si-Ar (NCR), koja se bavi istraživanjem, razvojem i proizvodnjom bankomata i sličnih proizvoda, kao i sa kompanijom za proizvodnju uređaja za medicinu Medtronik (Medtronic).

"U načelu smo razgovrali sa Boingom, nakon čega je usledila poseta delegacije američkog proizvođača aviona, koji je zainteresovan da učestvuje u obnavljanju flote Jata", rekao je Ćirić.

On je rekao da je se u Italiji imao uspešne sastanke sa četiri zainteresovana investitora.

"Jedan od tih investitora je kompanija koja je već u Srbiji krenula sa izgradnjom fabrike za proizvodnju metalnih pragova za železnicu", rekao je ministar ekonomije.

Prilikom posete Alžiru, prema rečima Ćirića, akcenat je bio na promovisanju srpske privrede i "otvaranju vrata" kompanijama iz Srbije za poslovanje na tom tržištu.

"Alžir je bogat naftom i gasom i ima veliki investicioni ciklus od nekih 300 do 350 milijardi dolara. Tu vidimo dosta prostora za srpske kompanije, a i uspeli smo da konkretizujemo neke ugovore", rekao je on.

Ćirić je preczirao da je potpisan sporazum o saradnji srpske  kompanije ITN i alžirske državne kompanije Proda(za preradu mesa) o izgradnji sistema hladnjača za čuvanje voća i povrća u Alžiru.

Prema njegvoim rečima, Hodrotehnika-hidrogradnja je potpisala sporazum sa alžirskom firmom Hidrotehnik o poslovima na izgradnji brana, a o poslovima u Alžiru je pregovarao i državni institut "Mihailo Pupin", koji proizvodi saobraćajnu signalizaciju.

Ćirić je naveo da Alžir ima investicioni ciklus za izgradnju 2,5 miliona stanova i dodao da srpske kompanije i tu "traže svoj prostor".

POVEZANE VESTI

Sreda 14.03.2012. 07:52
hoce ali mafija. ona jedina funkcionise u srbiji.
Subota 03.03.2012. 18:03
ostavite se ponosa,kleknete lepo ispred bele kuce i molite za investitore,uporno dok nedosadite ...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online