Četvrtak 23. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Ponedeljak 09.01.2012.
12:13
D. Dekić - Vesti A

Dijaspora devizama održava maticu

Ministar vera i dijaspore Srđan Srećković ocenio je da je rekordni priliv deviznih doznaka iz dijaspore od skoro 5,5 milijardi dolara u protekloj godini ohrabrujući, jer pokazuje da u vremenima ekonomskih poremećaja i krize u svetu, srpska dijaspora doznačuje više novca nego u periodima ekonomske stabilnosti i prosperiteta. "To je važna finansijska injekcija koja je Srbiji omogućila da lakše prebrodi tranzicioni period", kazao je Srećković u intervjuu za "Vesti".

Srđan Srećković

Znači li to da novac iz dijaspore pozitivno utiče na ekonomsko stanje u zemlji?
- Konstantno visok priliv deviznih doznaka jedan je od najznačajnijih faktora ekonomske stabilnosti u Srbiji.

O tome najbolje govore podaci da je učešće deviznih doznaka iz dijaspore u ukupnom društvenom proizvodu prethodnih 10 godina dva i po puta veće od direktnih stranih investicija.

Od 2000. godine do danas po osnovu deviznih doznaka u Srbiju je ušlo više od 40 milijardi dolara.


Da li je bolje da naši građani u rasejanju, umesto u doznakama ulažu u biznis u matici?
- Dijaspora je oduvek novčano pomagala svoju rodbinu i prijatelje. Značajan iznos transferisanih sredstava će se i ubuduće koristiti na ovaj način. Svakako da bi bilo korisno da se ta sredstva usmeravaju u investicije.


Ima li država način za to preusmeravanje?
- To se može rešiti jedino temeljnom i preciznom strategijom kako da se ova značajna sredstva ne koriste samo u svrhu podizanja standarda građana već i u svrhu podizanja ukupnog razvoja zemlje i regionalne ravnomernosti u razvoju.


Treba li Srbija da radi više na privlačenju direktnih investicija od naših ljudi u inostranstvu i kako?
- Dosta toga je učinjeno na planu podsticanja investicija dijaspore u Srbiju. Ipak, treba nastaviti informisanje dijaspore o konkretnim mogućnostima ulaganja u privredu Srbije.


Šta će na tom planu raditi vaše ministarstvo?
- Nastavićemo da nudimo dijaspori konkretne projekte za ulaganja, kako smo do sada činili putem multimedijskih kataloga, na internet stranicama i u informativnim publikacijama. Naravno da imamo svest o preprekama i problemima sa kojima se susreću investitori, a koje moramo prevazići da bismo stvorili poslovni ambijent na koji su oni navikli u zemljama u kojima žive.
 

Čvrste veze

 

Da će projekti koje je u Vašem mandatu pokrenulo ministarstvo biti nastavljeni i posle izbora?

- Siguran sam da će se put koji je ministarstvo trasiralo kada su u pitanju odnosi vraćanja poverenja dijaspore u maticu nastaviti i posle izbora. To je opredeljenje države Srbije da svoju dijasporu maksimalno uključi u sve tokove u državi bilo da su u pitanju politički, privredni, kulturni, obrazovni ili neki drugi putevi povezivanja matice i dijaspore.

 

Čuvajmo korene

 

Vaša praznična poruka za dijasporu?

- Na nama je da nastavimo unutrašnje reforme društva i našu državu i narod što više približimo Evropi i evropskim vrednostima, a da pri tome sačuvamo naše osobenosti i korene postojanja naše države i nacije koji su neraskidivo vezani za našu hrišćansku pravoslavnu veru. Pri tome nikad ne smemo sebi da dozvolimo da zaboravimo ko smo, šta smo, odakle potičemo i koji su naši fundamentalni državni i nacionalni interesi oko kojih svi treba da se složimo.

Ponedeljak 09.01.2012. 13:15
Smešna je i žalosna konstatacija da "rekordni priliv deviznih doznaka iz dijaspore-OHRABRUJUĆI!". Povećanje deviznog priliva znači samo jedno: sve veća je glad u Srbiji i sve više se šalje u domovinu našima da prežive! Šta je tu ohrabrujuće za Vas ? To samo znači da dobar deo naroda u Srbiji preživljava zahvaljujući gastarbajterima.Ne vidim za koju je to pohvalu za Srbiju? Osim ako se ne hvalite time da ste dobar deo populacije zemlje poslali u inostranstvo da pune kućne budzete svojih porodica, umesto da rade,žive i privređuju u svojoj zemlji i žive od svoga rada a ne od pomoći sinova,kćeri i rođaka po inostranstvu i pune Vam kase deviza? Za svaku pohvalu je i treba da se ponosite time!?
Ponedeljak 09.01.2012. 13:01
"Naravno da imamo svest o preprekama i problemima sa kojima se susreću investitori, a koje moramo prevazići da bismo stvorili poslovni ambijent na koji su oni navikli u zemljama u kojima žive." Gospodine Srećkoviću, ako već imate svest o preprekama, prvo te prepreke uredite i promenite,rešite, pa nam tek onda prezentujte Vaše idejne projekte.Jedno bez drugoga ne može. Sve dok ne urazumite i dovedete u red Vašu administraciju i sumanute propise i zakonodavstvo, novac i dalje šaljemo samo našima da dole koliko toliko prežive.Ništa manje i ništa više.
Ponedeljak 09.01.2012. 13:33
Vi nam se lepo oduzujete: trdite se da se osecaomo kao stranci kada dodjemo u Srbiji a sto se tice Satelitske TV svaka durga emisija je vesti o prenosima nasih Tenisera nista, sta god da je od sporta skoro nista u 2011 prenosili ste na SATu samo po jednu internacionalnu utakmicu C.Zvezde i Partizana, bas se trudite da mladji koji su po inostranstvu navijaju za one zemlje u kojima se nalaze a ne za Srbiju. Hocete strani kapital a nas ima preko 3 miliona po inostranstvu.Zakone ne menjate da bi neko mogao da se vrati u zemlji ulozi svoj kapital i da se necim posteno bavi. Tako cete raditi dok ne puknete totalno da ne moze gore biti a to je blizu, mozda i ove godine.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online