Petak 31. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Sreda 23.11.2011.
14:05
Index.hr A

Panika u Evropi: Evro "puca" u januaru

"Vol strit žurnal" objavio je priču o tome kako iz "Credit Swissa", velike švajcarske banke, predviđaju krah evra. Tačnije, broje mu poslednje dane.

Da li evru ima spasa?
 

"Dogodiće se neke vrlo bitne stvari i to vrlo verovatno do sredine januara", navodi se u izveštaju bankara, u kojem se dodaje da će se kriza u evrozoni odraziti na do sada jake finansije Francuske i Nemačke, kao i na najjače banke. Takav razvoj događaja, čini se, nije nepoznat zemljama članicama Evropske unije, a da tako, dokazuje i priprema na niz ključnih odluka oko budućnosti evrozone, te same EU.

Švajcarci u svojoj crnoj prognozi ističu da, ukoliko se ne dogodi nešto "revolucionarno" u razmišljanju čelnika EU, može se očekivati poplava krize od koje niko neće biti pošteđen.

"Bitno je vreme kada će se shvatiti da se treba okrenuti racionalnom ponašanju u bankarskom sektoru", smatraju švajcarski analitičari, dodajući kako bi Evropska centralna banka trebalo preuzeti istaknutiju ulogu u sprečavanju kolapsa evrozone, odnosno finansijskog sektora.

Strah od bankrota: Evropljani povlače novac iz banaka


Bankarskom sektoru u Evropi preti novi šok, nakon što su kompanije i štediše u problematičnim zemljama evrozone poslednjih nedelja povukli milijarde evra depozita iz banaka.
 

Brojne italijanske i španske banke nedavno su objavile smanjenje sredstava na depozitima velikih korporacija i drugih institucionalnih klijenata, i to tempom koji se meri u dvocifrenim procentima.


 

Depozitna baza španskih banaka u trećem kvartalu 2011. smanjena je za 48 milijardi evra, objavila je španska centralna banka. Domino-efektom, povećale su se i pozajmice bankama iz Evropske centralne banke, na rekordni nivo od 2009. godine.
 

Banke u zemljama poput Španije, Italije i Portugala pokušavaju da zadrže klijente i privuku nove, rekordno visokim kamatama na depozite, no time povećavaju i cenu vlastitih transakcija.
 

Tako je u Italiji samo u septembru kamata na depozite porasla na 2,6 posto, gotovo dvostruko više od kamate koja se nudila početkom ove godine.
 

Bankarski sektor, osim masovnog povlačenja depozita, ugrožen je i zbog činjenice da evropskim bankama dogodine dolaze na naplatu obveznice u vrednosti od 800 milijardi evra.

POVEZANE VESTI

Sreda 23.11.2011. 15:07
Mi volimo da piskimo uz vetar.90-te umesto da smo se dogovorili sa amerima.mi smo slali jovica u sssr kod gorbacova,koji je pucao i raspadao se.sada grlom u jagode prihvatajuci sve ucene,hrlimo u EU koja puca po svim savovima.umesto da se okrecemo,zemljama brika koje su u ekspamziji...ali raduje me jedna stvar.kroacija ulazi ponovo u savez sa jos jednom imperijom kojoj su odbrojani dani..ha ha ha.he he he..ho ho ho..kome se oni prikljuce taj garant propadne i unisti se
Sreda 23.11.2011. 18:18
Можда није лепо али морам: Пуца ми што евро пуца!
Sreda 23.11.2011. 14:19
Ако ЕУ хоће да се реши евра, пропашће, ако неће онда неће. Кад је долар био зелен, па се још зелени - јер тако жели Сила.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online