Ponedeljak 13. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Nedelja 13.11.2011.
18:13
Beta A

Nemačka nudi posao radnicima iz zemalja EU u krizi

Bogata Nemačka ima iznenađujuću poruku za Grčku koja tone: Treba nam pomoć. Nudimo vam posao. Sa sve manje radne snage i, s druge strane, zahuktalom ekonomijom, Nemačkoj očajnički trebaju kvalifikovani radnici koji će omogućiti da se industrijski točak najjače evropske ekonomije i dalje okreće.

Nemačka otvorena za sve one koji hoće da rade
 

Na sreću, Berlin traži radnike iz Grčke i drugih finansijski posrnulih zemalja, poput Španije ili Portugala, u kojima nezaposlenost raste iz dana u dan.

Nemačka je brzo i uspešno prevazišla finansijsku krizu koja je počela 2008. i sada je nezaposlenost u toj zemlji 6,6 odsto, odnosno najniža za 20 godina. Inženjer iz Grčke Hristos Kotanidis doselio se pre tri meseca u Erlangen u južnoj Nemačkoj i ubrzo se zaposlio u Simensu.

"Odlučio sam da potražim posao u Nemačkoj jer ona ima stabilnu ekonomiju. U Grčkoj je ekonomska situacija loša, ali budućnost izgleda još gore", rekao je Kotanidis.

Stopa nezaposlenosti u Grčkoj je 16,7 odsto, a među mladima do 24 godine iznosi više od 42 odsto.

U Španiji je stopa nezaposlenosti dostigla 20 odsto, a više od 45 odsto mladih do 25 godina ne može da nađe posao. U lošoj situaciji su i Portugal, Italija i Irska, koje se takođe bore s posledicama dužničke krize.

Ne postoje podaci koliko je kvalifikovanih radnika iz evropskih zemalja koje potresa kriza, našlo posao u Nemačkoj.

U poslednjih pet godina za 13 odsto je u Nemačkoj porastao broj doseljenika, a više od polovine došljaka je iz EU.

Državljani drugih zemalja EU ne moraju da podnose zahteve za vizu ili radnu dozvolu ako žele da se zaposle u drugoj zemlji-članici.

Nemačka je 1960-ih godina regrutovala milione nekvalifikovanih radnika iz Turske i iz drugih zemalja Balkana koji su pomogli izgradnju razorenog u Drugom svetskom ratu.

Sada je fokus na visoko-kvalifikovanim profesionalcima kojih ima u izobilju u zemljama Evrope koje se bore za ekonomski opstanak.

Udruženje nemačkih inženjera procenjuje da u njihovoj zemlji ima još 80.000 slobodnih inženjerskih radnih mesta. Udruženje medicinskih radnika je navelo da u nemačkim bolnicama ima mesta za više od 12.000 lekara, a vlada je ove godine navela da Nemačkoj treba 66.000 stručnjaka za informacione tehnologije.

Nedostatak kvalifikovanih radnika u Nemačkoj najviše se pripisuje starenju stanovništva. Da bi se taj jaz popunio, država je progurala novi zakon ove godine koji bi trebalo da ubrza priznavanje stranih diploma i kvalifikacija.

Poslednjih meseci, Federalna agencija za zapošljavanje organizovala je nekoliko sastanaka nemačkih kompanija i onih koji u potrazi za poslom dolaze iz Španije, Portugalije i Grčke.

POVEZANE VESTI

Nedelja 13.11.2011. 19:05
ЕУропска унија је и измишљена како би народ из "2. круга" кулучио за јефтине паре "силама осовине" а под паролом заједништва. Срећа те ће и овај 4. Рајх кратко да живи.
Nedelja 13.11.2011. 18:32
Zahvaljujem nemackom govornom podrucju meni i clanovima moje poreodice i porodicama mojih radnika su dali da zivimo pristojno u Srbiju uz svo moguce znanje / visokim tehnologijama u oblasti zastite zivotne sredine samo jos da SA VLASTI STRMEKNEMO DULICA i DOS-ove koloboracioniste!!!!!
Nedelja 13.11.2011. 18:27
"Bogata" Nemacka? Ako je danas "bogatstvo" uspesno plivanje na povrsini vode onda se bogati Jevreji (ima i onih koji to jos nisu) uneredjuju od smeha svakoga dana! Kvalifikovana radna snaga odlazi iz Nemacke (zato i deficit) svojevoljno po EU i drugim zapadnim zemljama dok se ta ista mesta samo popunjavaju sa stranim strucnjacima (citaj jeftinijom radnom snagom). Koliko se samo stranaca svojevoljno iselilo iz Nemacke, statistika govori za sebe a stranac nije samo stranac.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online