Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Utorak 04.10.2011.
15:04
Pressonline A

Srbija uvozi svinjetinu iz Hrvatske?

Hrvatska kompanija "Belje", koja posluje u okviru koncerna "Agrokor" tajkuna Ivice Todorića, najavila je da će uskoro početi sa izvozom većih količina svinjskog mesa u Srbiju.

Foto: Ilustracija
 

Svinjetina iz susedstva na našem tržištu mogla bi da se nađe već za dve godine, odmah nakon što "Belje" izgradi novu klanicu u Baranji.

Predsednik uprave "Belja" Goran Pajnić rekao je za Press da je ovoj kompaniji veoma interesantno srpsko tržište.

- Planiramo izgradnju klanice koja će imati kapacitet od 600.000 svinja i veći deo proizvodnje planiran je da ide u Srbiju. Vaše tržište nam je interesantno kako zbog blizine, tako i zbog toga što se u Srbiji konzumiraju velike količine svinjetine. Vi jednostavno nemate dovoljnu proizvodnju, pa uvozite svinjetinu isto kao i mi - primetio je Pajnić.


Stočarstvo u krizi

"Imamo bolje svinje od Hrvata"

Saradnik Centra za naučno-istraživački rad u Privrednoj komori Srbije Vojislav Stanković kaže za "Pres" da ga je uznemirila vest o tome da će Hrvati Srbiji prodavati svinjsko meso.

- Mi imamo veće i kvalitetnije resurse za razvoj stočarske proizvodnje u odnosu na Hrvatsku. Imamo i bolji genetski potencijal životinja od njih. Prema tome, kreatori agrarne politike trebalo bi da se presaberu i pređu sa reči na dela - upozorava Stanković.

Prema njegovima rečima, svinjetinu trenutno uvozimo iz Nemačke, Austrije, Italije i Makedonije, a ovo ne bi bio ni prvi put da uvozimo od Hrvata.

- Prošle godine smo uvezli oko 2.500 tona svinjskog mesa, a za sedam meseci oko 1.000 tona. Doduše, od Hrvata smo samo sporadično uvozili. S druge strane, mi smo 80-ih izvozili kuvanu šunku u limenkama, po čemu smo bili poznati kao tradicionalni snabdevači inostranih tržišta - podseća Stanković.

On je otkrio da je ova kompanija već pokušavala da izvozi svinje u našu zemlju, kada je bilo problema sa nestašicom, ali da veterinarske službe obe zemlje nisu donele pravni okvir da se to omogući.

- Mi sarađujemo sa firmama iz Srbije, posebno iz domena stočarske proizvodnje, a vlada interesovanje i za uzajamnu razmenu znanja iz ove oblasti - tvrdi Pajnić, i podseća da je "Agrokor" pre godinu i po dana otvorio farmu junadi pored Novog Sada kapaciteta 1.400 komada.

Stočarstvo u Srbiji danas je u velikoj krizi, i pored izrazito povoljnih prirodnih uslova. Broj stoke je u poslednjoj deceniji opadao po godišnjoj stopi od dva do tri odsto, pa je proizvodnja mesa sa 600.000 tona, koliko je iznosila 90-ih godina, pala na 472.000 tone, koliko iznosi danas.

Stručnjak za poljoprivredu Branislav Gulan kaže da su Hrvati to primetili i na osnovu tih podataka rešili da nam prodaju svinjsko meso.

- S jedne strane, to je za mene normalno, jer je u Srbiji katastrofalno stanje sa svinjama. Sa druge, to je bruka za našu zemlju. Srbija je, primera radi, 1990. godine imala 900.038 krmača za priplod. Sad imamo samo 200.000. U tovu imamo samo negde od 2,5 do 3,5 miliona svinja, a mogli bismo da imamo 14 miliona tovljenika. Za to je potrebno da zažive projekti koji su urađeni i zasnovani na tezi da poljoprivreda bude strateška privredna grana zemlje - kaže Gulan.

POVEZANE VESTI

Subota 26.11.2011. 17:56
propedersko u lobi na celu drzavnog vrha srbije.
Utorak 04.10.2011. 15:12
Za vreme obrenovica,bili smo najveci uzgajivaci svinja u evropi...sta je dozivelo nase stocarstvo i poljoprivreda.na kraju kako nestajemo lagano .docice neki drugi narod vredan i radan i zauzece nasa imanja i posede.oni ce iskoristiti te Bozje blagodati i ako.kad mi nismo hteli ni umeli
Utorak 04.10.2011. 15:40
Ljudi ovo je nedopustivo. Samo u Vojvodini postoji dovoljno svinja da bi smo mi mogli da uvozimo u celu Evropu.A pored svega toga,mi treba da uvozimo i to ni manje ni vise nego od hrvata. Ko hrvatima dozvoljava da toliko ruse srpsku privredu?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online