Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 01.10.2011.
04:43
Blic A

Azerbejdžanci žele JAT, ali bez tendera

Nijedna svetska kompanija nije se prijavila na tender za strateško partnerstvo sa nacionalnom avio-kompanijom “Jat ervejz”, a Ministarstvo za infrastrukturu i energetiku produžilo je rok za podnošenje prijave do 31. oktobra. Jedini koji su izrazili zainteresovanost jesu Azerbejdžanci, čija je delegacija nedavno i posetila “Jat”, ali oni bi želeli da kompaniju kupe direktom pogodbom, piše beogradski “Blic“.

Ima li rešenja za "Jat ervejz"?
 

Ministarstvo je produžavanje tendera obrazložilo molbom navodno zainteresovanih kompanija da bi se što bolje spremili za dostavljanje prijava po transakcionoj proceduri. Drugi delovi javnog poziva nisu menjani.


- Do isteka novog roka Ministarstvo za infrastrukturu i energetiku u cilju zaštite transakcione procedure neće objavljivati detalje o prijavama pristiglim po javnom pozivu - navode u ministarstvu.


Podsetimo, tender za “Jat” je raspisan još 1. avgusta, kompanije su imale dva meseca da se prijave, pa je teško poverovati da je nekome potrebno još mesec dana za donošenje odluke. Upućeni smatraju da je ovo samo kupovina vremena, jer Vlada nema rešenje za “Jat”.


- Ni za mesec dana se niko neće javiti. Država nema rešenje, ali se boji javnosti - tvrdi naš sagovornik.


Ipak, ima i onih koji smatraju da je ovo prilika da Azerbejdžan za sebe direktnom pogodbom isposluje najbolju cenu.
 

Potencijalni kupci

1. Aeroflot
2. Turkiš erlajnz
3. Bivši vlasnici Marba
4. Er Berlin
5. Island er
6. Er Indija
7. Er Baltik

- Predstavnici Azerbejdžana su već rekli da ih interesuje čitav paket investicija kod nas, ne samo “Jat”, što je razložno sa njihove strane. Ne bih preporučio da se sa njima direktno razgovara o tome, jer onda nema transparentnosti. Ako je cilj produžetka ovog tendera da Azerbejdžan dobije ceo taj paket, to je apsolutno neprihvatljivo. Ali Vlada će pristati na sve samo da proda “Jat”. Nama bi od “Jata” ostalo samo 300 miliona evra akumuliranih dugova. Niko tu neće dobro proći osim političara i partija - kaže Mahmud Bušatlija, savetnik za strane investicije.


Situacija za “Jat” je teška, a stručnjaci se slažu da su kompaniji potrebne velike promene kako bi opstala u narednom periodu.


- Ni u državnim strukturama ni u rukovodstvu “Jata” ne sede ljudi sposobni za dublje rezove, a to je nužno - kaže naš sagovornik blizak nacionalnoj avio-kompaniji.


Bivši direktor “Jata” Predrag Vujović smatra da će, ukoliko tender bude neuspešan, država morati da rekonstuiše “Jat ervejz” i potpuno redefiniše koncept njegovog poslovanja u skladu sa realnim mogućnostima. Prema rečima direktora vladine Kancelarije za saradnju s medijima Milivoja Mihajlovića, ima potencijalnih kupaca, ali on nije precizirao o kojim kompanijama je reč, već je rekao da je potrebno sačekati završetak tendera.


Ranije ove godine predstavnici Ministarstva za infrastrukturu tvrdili su da je turska aviokompanija “Turkiš erlajnz” veoma zainteresovana za strateško partnerstvo sa “Jat”.


Na prvom tenderu 2008. za nacionalnu aviokompaniju iz Srbije nije bilo zainteresovanih, a za 51 odsto kapitala u “Jat ervejzu” tada je traženo 51 milion evra.

POVEZANE VESTI

Subota 01.10.2011. 10:23
Hahahaha, pa zar pored ovoliko drzava u svijetu jedino je Azerbejdzanu stalo bas do naseg JAT-a??? Dali JAT otisao u ruke evropskim Albanicima ili azijskoj "staroj Albaniji", dali je to toliko bitno??? Mislim da bi, kao sto je gospodin Bisatlija rekao, najvecu korist imali jedino nasi bajni politicari i partije!!! Siptari su i tamo, kao i kod nas - Siptari!!! Ocigledno je samo jedno: - JAT je dakle vec otisao u njihove ruke, samo je sada jos pitanje "kako to da se objavi u javnost?"!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online