Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 03.09.2011.
15:49
B. Grujić - Vesti A

Plaćaju zato što su radili

Grupa radnika iz Srbije koja se letos uputila na rad u Belgiju nije mogla ni da nasluti šta će ih snaći u prestonici evropske zajednice. Verovali su da je Brisel pojam demokratije i zakonitosti, da poslodavci poštuju ugovore, a doživeli su neviđena šikaniranja i ostali bez pošteno zarađene plate.

Zavarivači, električari, bravari i majstori raznih metalskih zanimanja iz Zrenjanina, Kikinde, Bora, Kladova, Niša i drugih gradova širom Srbije krajem maja obreli su se u Belgiji preko zrenjaninske agencije Lim global. Ona je vlasništvo belgijskog državljanina Erika Kelnera, a knjigovodstvene poslove u Srbiji za njega odrađuje zrenjaninska agencija Profins.

NAGRAĐENI U KOLEVCI DEMOKRATIJE: Ojađeni radnici u Zrenjaninu
 


- Ugovore smo potpisali bukvalno pet minuta uoči poletanja, na haubi automobila na aerodromu u Beogradu. Odredbe su, međutim, jasne i nismo sumnjali da ćemo biti prevareni, iako smo bili svesni da smo kao "turisti" na nekom "probnom radu" i da možemo da sanjamo pravu radnu vizu... Ali, već je zarada za prvi mesec kasnila 20 dana, s tim što nas je šef Erik zakinuo u proseku za 100 evra. Ni sami ne znamo zašto - govore Nenad Linjački iz Kikinde, Žika Drašković iz Zrenjanina, Saša Buljan iz Bora i još desetak njihovih kolega koji su se u četvrtak okupili u zrenjaninskoj agenciji da bi naplatili svoj rad u Belgiji.


Kada su krajem jula, posle isteka svih rokova, zatražili junsku platu, gazda je rekao da mogu slobodno da idu kući! Radili su, ipak, do 15. avgusta, i to isključivo na fizičkim poslovima, a ne u svojoj struci kako su se dogovorili i ugovorom obavezali. Nadali su se da će dobiti zarađenu platu i da je sve samo mali nesporazum. Onda su morali da sakupe i pozajme novac i vrate se kućama.


- Ostali smo bez para, familije su nam u teškoj egzistencijalnoj situaciji, pa ni iz Srbije nismo mogli ništa da dobijemo, bukvalno smo gladovali. Nas 15 živelo je u jednoj kući u gradiću Mulbek, kraj Briža. Nismo imali para ni da odemo do Brisela i zatražimo pomoć ambasade - kažu ozlojeđeni radnici, koji nikako ne uspevaju da stupe u kontakt sa gazdom iz Belgije.

Mukama tu nije bio kraj: od plate za jul gazda je svakom skinuo 500 evra za navodno samovoljni odlazak, odnosno kršenje ugovora, 250 evra za smeštaj i 280 evra za avionsku kartu. Ispalo je da još treba da mu doplate oko 100 evra, za mesec u kojem su imali nekoliko stotina odrađenih radnih sati.

- Ko zna šta će obračunati za 15 dana avgusta?! Ali, neće se na ovome završiti. Nastavljamo našu borbu na sudu. Naravno, izvestićemo i belgijske vlasti šta nam se dogodilo, a voleli bismo da naše iskustvo koristi drugima. Da budu obazrivi prilikom odlaska na rad u inostranstvo! - poručuju prevareni radnici.
 

Profins: Nismo krivi


U agenciji Profins tvrde da radnici koji su boravili u Belgiji nisu oštećeni po našem zakonodavstvu i da im je isplaćen dinarski deo zarade. Ostalo, kažu, moraju da reše sa gazdom iz Belgije. Radnici kažu da su ugovore sa Lim globalom, na aerodromu u Beogradu, potpisivali sa Angelinom Vuletin, iz Profinsa, ali tada još niko nije slutio ovakvu prevaru

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online