Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 08.08.2011.
05:44
Večernje novosti A

Zašto sindikati ne pomažu radnicima?

Radnici su na ulicama, štrajkuju, blokiraju puteve, od države traže zaštitu, zarađene plate ili da im firma ne ode u stečaj. Iako u Srbiji ima 20.000 sindikata i isto toliko sindikalnih lidera, malobrojni se ovog leta mogu videti sa radničkom klasom.

Prvomajski proteti u Srbiji nisu masovni kao u svetu
 

Zarade traže putari "Nibens grupe“, koji su na kratko blokirali Ibarsku magistralu na Rudniku. Među nekoliko hiljada radnika koji u ovom trenutku štrajkuju su i zaposleni i bivši radnici Autobuske stanice Leskovac, "Glutina", "Zlatar" rehabilitacionog centra, Centra za strna žita iz Kragujevca i "Mitrosa".
 

Tu su i radnici JKP "Kruševac","Metalke majur" iz Jagodine, Luke Novi Sad, "Jumka", "Plime M" i DES-a. I u "Neimaru" iz Novog Sada i FIT-u iz Novog Bečeja spremaju se da štrajkom skrenu pažnju na svoje probleme.
 

Utisak je da se sindikalni lideri tek sporadično pojavljuju kao podrška nezadovoljnim radnicima.
 

- Reč je samo o utisku. Sindikati su uključeni u organizaciju protesta i to obično po dve ili tri organizacije na nivou jedne firme - objašnjava za "Novosti" Ranka Savić, predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata.
 

- Nesloga sindikata na nivou Srbije ne znači neslogu u okviru fabrika. Sindikati unutar ustanova su u organizaciji prevazišli centrale, jer zajedničke potrebe ujedinjuju radnike. Upravo takvo jedinstvo sindikata na nivou države Asocijacija propagira već godinama.
 

A nesloga i razuđenost sindikalnih organizacija, objašnjava, najviše odgovaraju državi. Zakon je takav da svaka podružnica mora da ima svoj račun, pečat, završni izveštaj. Tako se dolazi do broja od 20.000 sindikata. A ako se izuzmu "kućni sindikati", koji ne pripadaju nikome, dodaje sagovornica lista, u Srbiji postoje tri prave sindikalne organizacije.
 

A bar prema obrađenim podacima APR-a, za oko 7.000 sindikalnih organizacija, u 2010. godini na njihove račune slilo se gotovo šest milijardi dinara. Kada su odbili sve troškove, ostao im je 381 milion dinara viška. Za trećinu manje viška nego prošle godine, ali opet nije zanemarljiva suma. Ukupna sredstva srpskih sindikata poslednjeg dana 2010. godine iznosila su 3,8 milijardi dinara!
 

- Toliki prihodi su logični - kaže Ranka Savić. - Svaki član izdvaja jedan odsto plate za članarinu. To je, recimo, 380 dinara mesečno, ako je prosečna zarada 38.000 dinara. Ali, ne trošimo mi taj novac za sebe, već se članstvu pomaže na različite načine.
 

Ona dodaje da su sindikati preuzeli ulogu centara za socijalni rad, pa svojim članovima pomažu kada nemaju novca za preživljavanje, lečenje ili ako ne mogu da plate sahranu. I sve što se slije od članarina, dodaje, na kraju se i odlije na potrebe članstva.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 08.08.2011. 10:12
20.000 синдиката.Јасно је да власти одговара толико безначајних синдикатића.На овај број запослених у Србији било би довољно само три синдиката.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online