Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 24.07.2011.
03:47
Večernje novosti A

I vekna hleba postaje luksuz

Potrošači u Srbiji, prema podacima pekara, štede i na hlebu. Za godinu dana proizvodnja hleba smanjena za petinu, a leti, zbog odmora, i do 35 odsto.

Građani štede i na hlebu...
 

Građani Srbije prinuđeni su da štede na svemu, a u poslednje vreme i na hlebu! Za poslednjih godinu dana proizvodnja takozvane osnovne namirnice smanjena je za petinu, a leti zbog godišnjih odmora još i više. To znači da je kriza toliko pogodila potrošače da sada stežu kaiš i za veknu.


- Proizvodnja hleba u Srbiji je za poslednjih godinu dana opala od 15 do 20 odsto, a u letnjim mesecima zbog godišnjih odmora za još 15 odsto - kaže Zoran Pralica, predsednik Unije privatnih pekara Srbije, koja pokriva oko 70 odsto domaćeg tržišta tom namirnicom.
 

- To znači da u julu i avgustu naši pekari smanjuju proizvodnju za od 30 do 35 odsto.
 

Pralica napominje da građani očigledno više vode računa o svakoj kriški i manje bacaju hleb kada nije svež. To je posebno primetno u gradskim sredinama, dok je u prigradskim naseljima i siromašnijim opštinama prodaja hleba u izvesnom procentu porasla.
 

- Naravno, ima onih koji su zbog slabije kupovne moći primorani da štede, pa kupuju manje količine, ali ima i onih koji menjaju način ishrane - objašnjava Pralica.
 

Istraživanja pokazuju da sedam odsto naših građana, između ostalog, pazari i manje hleba. Budući da se ova namirnica smatra i hranom siromašnih, ovo je najbolji pokazatelj da je kriza došla do grla.
 

Uprkos smanjenom prometu, u Srbiji se tradicionalno mnogo jede hleb. Prosečan građanin naše zemlje i dalje godišnje troši tri puta više te namirnice nego, na primer, stanovnik Evropske unije.
 

- Jedemo 105,9 kilograma hleba po stanovniku godišnje, što je ubedljivo najveća potrošnja u Evropi. To govori i o standardu naših građana - ukazuju u Privrednoj komori Srbije.
 

Istovremeno, ostale osnovne namirnice, poput mleka i mesa, trošimo, po stanovniku, četiri puta manje nego u EU. Ovi podaci pokazuju da je struktura potrošnje hrane u Srbiji znatno nepovoljnija u odnosu na razvijene evropske zemlje.
 

Ako se uzmu u obzir sva poskupljenja, naročito hrane, a samo je hleb za poslednjih godinu dana poskupeo 40 odsto, standard građana bezmalo je prepolovljen. Pošto se izmire svi računi i napuni frižider, u novčaniku jedva da ostane nekoliko hiljada dinara da se izgura do kraja meseca.

Nedelja 24.07.2011. 09:56
Od kada su dobili onih hiljadu evra poblesaveli ljudi pa batalili lebac i prešli na pecivo. Oni sa novim radnim mestima rade po dva posla pa tuku samo kolače. Evropa plače za ovakvom rajskom baštom, sada im je krivo što su nas Koridorom 4 zaobišli kao ostrvo gubavaca.
Nedelja 24.07.2011. 11:57
У Србији се тренутно не живи,већ преживљава! Приоритет су страначке расправе,борба за опстанак на власти,о грађанима се брине пар месеци пред изборе. Проверени рецепт је надувавај цене и стежи максимално,а пред изборе спуштај цене,дај лажну слику да све креће на боље и ето га, већина народа се прими као мува налепак,заокружи где не треба и после им је ђаво крив! Ма ,има бре да буде у закону,ако за пар месеци мандата не покажеш да можеш да средиш и побољшаш живот народу,има да те нема,одмах разлаз - нема мандата за неспособњаковиће. Доста је бре било,док свима прође мандат и крошња шљиве ће нам бити превелика!!!!
Nedelja 24.07.2011. 17:33
Па хлеб не иде без меса, а месо без салате, а салата без сира, па кад немамо за месо, поврће и сир, не треба нам ни хлеб.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online