Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 09.02.2011.
12:04
Lj. Jakšić - Vesti A

Ugovor s Rusima propast za Srbiju

"Srbija je zaključila loš energetski sporazum 2008. Reći to glasno ne znači biti protiv Rusije i saradnje sa tom državom, ali stvari treba nazivati pravim imenom", smatra Zorana Mihajlović Milanović, stručnjak za energetiku i član Predsedništva Srpske napredne stranke.

Zorana Mihajlović Milanović
 







Šta to u ugovoru nije u skladu sa interesima Srbije?

- Pre svega nije dobro što smo prodali eksploataciona prava na nalazišta nafte i gasa u Srbiji. Vlast će reći da izvori nisu prodati i to je tačno, ali pravo eksploatacije u narednih 25 godina jeste prodato. Srbija je podmirivala 20 odsto potreba upravo iz sopstvenih izvora i to smo sad izgubili. Za uvoz nafte godišnje trošimo milijardu evra, a mogli smo da uštedimo 250 miliona.

Na koliko godina su procenjene naše rezerve nafte?

- Procena je bila na 35 godina, ali kako Rusi crpu naftu sa modernijim mašinama, bez energenta ćemo ostati za 30 godina. To je ogroman novac i ističem da smo ceo NIS prodali za 400 miliona dolara, a da su samo domaće rezerve nafte 250 miliona evra godišnje. Niko razuman ne može da brani takvu odluku države.

Otkud to da SNS, kao partija naklonjena Rusiji, izlazi sa ovakvim stavovima?

Zadržati "Telekom"

 

Naprednjaci su poručili kako neće dopustiti prodaju Telekoma Srbija, na koji način?


- Samo legalno i legitimno. Razgovarali smo sa ambasadorima mnogih zemalja iz kojih dolaze potencijalni kupci i objašnjavali im zašto prodaja nije u državnom interesu. Razgovarali smo i sa investitorima, pokrenuli stručnu raspravu, javnost. Naravno, kao opozicija nemamo mehanizme da to zaista i sprečimo, ako je vlast odlučna.

- Ako smo protiv ugovora, ne znači da smo i protiv Rusije. Mi smo protiv lošeg ugovora, s kim god da je zaključen. Nisu Rusi krivi što smo mi poklonili njima bilo šta. Krivi smo mi, a građanima nikad nije objašnjeno ni šta je naš interes u tom sporazumu. Promenilo se više pregovaračkih timova, započeo je predsednik Tadić, pa se uključio Mlađan Dinkić, pa kad je on napustio, proces je završio Borko Stefanović, politički direktor Ministarstva spoljnih poslova. To je dokaz neozbiljnosti zemlje jer nije normalno da o energetskom ugovoru pregovara čovek koji o tome ne zna ništa.

Postoji li šansa da neka druga vlada, možda i vaša, pokuša da menja taj ugovor?

- Nema nikakvih šansi. Potpisano je i sad nema nazad i to ne može da učini nijedna vlada bez saglasnosti Rusije, koju nećemo dobiti.

Kakva je sudbina koncesije koju je NIS imao u Angoli i koja je donosila 200 miliona dolara godišnje?

- I nju smo izgubili, po istom principu po kojem smo predali naftu i gasna polja u Srbiji.
 

Ali vlast će "poklon Rusima" braniti time da Srbija dobija gasovod Južni tok koji bi nas u suprotnom zaobišao.

- Proći će dosta godina, najmanje deset, do gasovoda Južni tok, a izgubili smo i mogućnost da budemo zemlja koja će imati centralno regionalno skladište gasa u Banatskom Dvoru. U razgovoru sa ruskim partnerima trebalo bi insistirati na realizaciji gasovoda koji kasni. Nema ništa od ruskog obećanja da će gas poteći 2015.
 

Gubimo gasnu trku


Energetskim sporazumom sa Rusijom, Srbija je izgubila snažno javno preduzeće kakav je mogao da bude Srbijagas, šansu da bude vlasnik magistralnih delova gasovoda i da gasifikuje Srbiju sopstvenim državnim preduzećem. Umesto toga, dobili smo posrednika u nabavci gasa, drugo preduzeće koje je vlasnik magistralnog dela gasovoda, visoke cene gasa i ozbiljno pitanje kako će se gasifikovati Srbija i graditi gasovod prema Kosovu i Albaniji.

POVEZANE VESTI

Sreda 09.02.2011. 15:39
Imaju i stiroporci eksperta koji ne zna da NIS nije 100% rusko vlasništvo inače ne bi Dana Drašković sedela u UO kao pretstavnik državnog kapitala. Tako da i država ima udela u domaćoj nafti i gasu koji su očajnog kvaliteta pa moraju da se obogaćuju baš sa Ruskim gasom i naftom. Što se tiče Angole to je koncesija iz doba politike socijalizma i verovatno će se neslavno završiti. Za Banatski Dvror nikada nije planiran regionalni centar jer nema takav kapacitet, nego samo kao skladište za Srbju da se puni u letnjim mesecima kada je gas jevtiniji. Ne sme da spomene Sartid i USSteel koji su sinonim za pljačku Srbije. Imaju veliki plus kod DS što su pljunuli Ruse kada je zima prošla.
Sreda 09.02.2011. 15:12
Iz njenog izlaganja se jasno vidi koliki je strucnjak u pitanju. Ko se iole razume u ovu problematiku videce da ovaj strucnjak u sustni govori besmislice. Razlog za to treba traziti u politickim poenima koje njena stranka trazi od onih koji su protiv bilo kakve uloge Rusije u Srbiji, a to je nesto izvan energetske struke.Ne branim Ruse, ali treba reci za sve istinu, a narod je lako izmanupilisati jer je nezaposlen, gladan i mnogo puta izvaran od nazovi strucnjaka i obecavalaca svetle buducnosti.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online