Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Nedelja 26.12.2010.
05:45
N. Đorđević - Vesti A

Portret prosečnog srpskog štrajkača

Gladan, dužan, izlazi na sahrane - to je prosečan radnik u Srbiji. On nosi kinesku košulju, novopazarske farmerke i polovne patike, najčešće potražuje godišnju platu od 250.000 dinara a brojke na opomenama kreću mu se od 30.000 do 100.000 dinara,.

Štrajkači Metal sistema Kragujevac

Nedavno završeni štrajk radnika Metal sistema iz Kragujevca, koji su izumeli "ležeći protest" blokirajući tako rad šaltera Poreske uprave, bio je ove godine 104. po redu protest zaposlenih u Srbiji.

Statistika kaže da se u zemlji mesečno održi 8,5 protesta, a svakog dana šest radnika iz oko šest firmi su u nekom obliku štrajka.


Od januara ove godine u Srbiji je štrajkovalo ukupno 26.000 radnika, koji pokušavaju da dođu do svojih plata.

Trenutno u štrajku:

JKP Stan - Novi Sad
PIK Banat
Luksol i IPOK - Zrenjanin
Nisal - Niš
Iskra metal - Novi Pazar


(podaci Saveza Samostalnog sindikata Srbije)

One kasne od šest meseci pa čak i do nekoliko godina. Na meniju načina borbe za dobijanje plata bile su blokade pruga, štrajk glađu, sečenje prstiju, polivanje benzinom, vezivanje lancima.


Zoran Mihajlović, potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije dao je portret prosečnog srpskog štrajkača.


- Prosečan štrajkač u Srbiji ima između 45 i 50 godina i ne gaji nadu da će u tim godinama naći novi posao.

Na tržištu nema novih radnih mesta ili poslodavci uglavnom traže mlade radnike. Srpski štrajkač zaposlen je, u većini slučajeva, u nekoj od privatizovanih firmi. Nakupio je 30 godina radnog staža. Od poslodavaca potražuje u proseku godišnju platu koja iznosi oko 250.000 dinara - kaže Mihajlović.

U ćorsokaku bede


Na štrajk, koji zna da potraje od nekoliko nedelja pa do čak i nekoliko godina odlučuju se jer nemaju nijedno drugo rešenje. Kažu da se osećaju kao u ćorsokaku ili tesnacu iz koga ne mogu nazad, a napred nemaju gde!

 

Psiholozi navode da je štrajk u suštini igra moći u ljudskoj psihi. Radnik koji ne može da izdržava porodicu od svog rada pokazuje da može da zaustavi voz, rad neke važne institucije ili da sebi nanese bol kako bi nadležni rešili njegove probleme.


Dok srpskom radniku duguju i on je dužan za struju, vodu, porez...
- Brojke na opomenama se kreću od 30.000 do 100.000 dinara. I ako uspe da dobije zaostale plate, on odmah vraća dugove i plaća račune, tako da je za dan-dva opet na istom. Firma ode ili u stečaj ili se poništi privatizacija, tako da štrajk u suštini ne rešava egzistencijalne probleme na duge staze. Radnici su u međuvremenu izgubili zdravlje - objašnjava Mihajlović.

Firme mnogo više duguju radnicima nego oni za struju
 

Štrajkač i njegova porodica, u kojoj kao po nekom nepisanom pravilu niko od ostalih članova ne radi, žive od 15.000 dinara mesečno, koje uspevaju da zarade dodatnim veštinama. Njima su ovladali u vremenu tranzicije. U proseku ima dvoje dece srednjoškolskog uzrasta ili na studijama.


- Samo za struju dugujem više od 100.000 dinara. Supruga ne radi, već privatno čuva decu i čisti kuće. Tako napabirči 130 evra za hleb i nešto najosnovnije.

Sin ide u srednju školu, a ćerki nismo imali da platimo za drugu godinu studija na informatici, zato je morala da napusti fakultet. Trebalo je da uplatimo 30.000 dinara školarine. Nismo imali. Meni duguju šest minimalaca - kaže Goran Đurić, 49-godišnji radnik "Metal sistema" iz Kragujevca.


Cvetku Vujičiću, 46-godišnje radniku, firma duguje 80.000 dinara. Školuje dvoje dece, žena ne radi, struju nije plaćao osam meseci i kaže da žive od invalidske penzije njegovog oca!
 

Kako obući štrajkača?: Milinko Stamenković

Milinko Stamenković ima 58 godina i mašinski je inženjer.

Ima 32 godine radnog staža. Kad prima platu u pitanju je suma od 24.000 dinara, ali od maja ni dinar nije legao na tekući račun.

Kod kuće ima suprugu i dvoje dece, apsolvente na ekonomiji i mašinstvu. Neplaćeni račun za struju je 30.000 dinara. Od čega živi, ne zna.


- Ne bih znao da vam kažem! To kao da je u domenu naučne fantastike. Svaki dan je nova borba.

Moja jedina nada su deca, koja privode kraju fakultete. Valjda će u belom svetu negde za njih biti posla.

Pogledajte kako je obučen radnik u Srbiji. Moja košulja je kupljena kod Kineza za 400 dinara, farmerke su novopazarske od 700 dinara. Patike sam nasledio od sina i u mom slučaju su od neprocenjive vrednosti - priča Milinko i nabraja sve veštine kojima su radnici u tranziciji ovladali da bi prehranili svoje porodice.


Štrajkači iz Kragujevca, koji su protestovali u Poreskoj upravi bez struje, vode i grejanja kažu da radnik u protestu ne razmišlja mnogo o svom jelovniku, jer su to uglavnom kifle i čaj.

U bioskopu ili pozorištu poslednji put bili su pre 20-ak godina. Od izlazaka, dodaju, preferiraju odlazak na slave i sahrane, dok su svadbe veći izdatak, te se pozivnica pre uplaše nego što im se obraduju.


Radničkoj klasi preostalo je samo da ispiše najčešću parolu srpskih štrajkova: gladan sam!

Dodatne veštine za preživljavanje:

 

klanje svinja
kopanje kanala
čuvanje dece
mešenje kiflica
branje voća

 

Bosanska (ne)pravda

 

Štrajkovi potresaju i Bosnu i Hercegovinu, a vrlo česti su štrajkovi glađu. Naravno, sve je povezano sa privatizacijom koju stručnjaci nazivaju kriminalnom. Jedna manjina se dočepala svega, a obični radnik je postao socijalni slučaj.

 

Radnici često rade i subotom i nedeljom, nisu plaćeni za prekovremeni rad i nisu uopšte dovoljno plaćeni, a nemaju ni godišnji odmor. Mnogima nije povezan staž u poslednjih 10 godina, a preduzeća im duguju i po 15 plata.

POVEZANE VESTI

Nedelja 26.12.2010. 07:41
Jeste gadno, ali i gladni su krivi. Manje neg' siti ali i dalje krivi. Nemaju edukaciju. Onu pravu. Da vide ko ih je vez'o i kako, e da bi se znali osloboditi. Kad bi ljudi svatili ko i šta im radi, njihova bi beda prestala istog trena. Štrajkovi su inače korisni kol'ko i cimanje za ribu, kad je na udici. Najgore ropstvo kojem je ljudska rasa podvrgnuta je ekonomsko ropstvo. Jedina valjana edukacija je ona koja ljude uči da vide kako to ekonomsko ropstvo funkcionira. Sve drugo uključujući politiku, raznorazne izme i (pogotovo) religiju služi samo za održavanje ljudske rase na nivou ovaca.
Nedelja 26.12.2010. 08:53
Velika greška ovakvih ljudi,koji su ustvari svi mi pomalo,je što očekuju da im vlast nešto pruži ili da ih zbrine.Zabole mnogo ministre i predsednike za boraniju.Najbolje je tu boraniju držati u nemaštini i beznađu,a onda kada dođu izbori obećaš im da će biti bolje i oni glasaju za tebe.Ako si im se baš zamerio,onda će glasati za tvoje protivnike,koji isto obećavaju da će biti bolje i koje će isto onako da "zabole" za ovu raju samo kada se dočepaju kase i fotelje.U muzici se ovakav redosled zove Kanon,a postoji i "beskrajni kanon" koji nam se zlkobno smeši.
Nedelja 26.12.2010. 09:28
dok ne pocnu padat glave stanje se nece sredit , tak je i u drugim zemljama , samo me cudi kolko moze narod jis go...a da proguta , dokle vise. Da bi ja bio na kraju zivaca i financjiskog sloma ne verujem da bi samo sjedeo i hladno ceko sta ce bit
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online