Ponedeljak 3. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 30.11.2010.
13:20
Blic A

Šoškić: Zauzdaćemo inflaciju

Ostvarenje inflacionog cilja naredne godine mogu ugroziti prevelika javna i privatna tekuća potrošnja, cenovni šokovi na primer nafte i poljoprivrednih proizvoda i preveliki rast kontrolisanih cena, izjavio je guverner Narodne banke Srbije (NBS) dr Dejan Šoškić.

"Ako se svi pridržavamo dogovorenog, verujem da će inflacioni cilj za narednu godinu biti ostvaren. Narodna banka Srbije će bez kompromisa težiti ostvarenju tog inflacionog cilja, a to je 4,5 odsto plus-minus 1,5 odsto", ocenio je Šoškić u intervjuu za "Blic" .


Prema njegovim rečima, inflacija u ovoj godini najviše je posledica cenovnog šoka hrane i jednim delom depresijacije kursa, rasta tražnje i ekspanzivne monetarne politike u prvoj polovini godine.

Dejan Šoškić
 


"Mislim da mi nemamo tzv. problem kursa. Naš kurs je fleksibilan i normalno je da se može menjati kroz vreme u skladu sa ponudom i tražnjom...Srbija u ovom trenutku ima adekvatan, tj. najmanje loš devizni režim u odnosu na moguće alternative. Inflacija u Srbiji je, verujem, jednokratni fenomen i očekujem da će u narednim godinama biti u skladu sa definisanim inflacionim ciljem, tj. na niskim jednocifrenim vrednostima", rekao je guverner.


Na konstatciju da je potrošeno više od 2,4 milijarde evra na odbranu kursa, ali je dinar ipak ove godine izgubio oko 11 odsto vrednosti, Šoškić je rekao da "u sistemu ciljane inflacije i u režimu kontrolisano plivajućeg deviznog kursa kakav ima Srbija, intervencije NBS iz deviznih rezervi rade se, po pravilu, radi otklanjanja prekomernih dnevnih fluktuacija i otklanjanja nerealnih psiholoških očekivanja".


"Uz rast restriktivnosti drugih instrumenata monetarne politike, kao što su referentna kamatna stopa i nivo obaveznih rezervi, stvaraju se preduslovi za smanjivanje intervencija iz deviznih rezervi", kazao je on.


Na pitanje dali državi preti opasnost od zaduživanja, guverner je rekao da je danas iznos javnog duga države već preko 38 odsto bruto domaćeg proizvoda.


"Nije, međutim, još alarmantan nivo duga koliko je alarmantno dinamika njegovog povećanja poslednjih godina", istakao je Šoškić.


On je naglasio da je "deficit tekućeg platnog bilansa na dugoročno neodrživom nivou".


"Njegov ključni izvor je deficit trgovinskog bilansa, odnosno činjenica da mnogo više uvozimo nego što izvozimo. Otuda je ključni faktor za uspostavljanje platnobilansne ravnoteže rast izvoza. U kratkom roku, bez dodatnog zaduživanja, uspostavljanje ravnoteže u platnom bilansu je moguće samo kroz rast direktnih stranih investicija", kazao je guverner.

POVEZANE VESTI

Utorak 30.11.2010. 13:27
Zauzdaj Dinkića i odjašite zajedno
Utorak 30.11.2010. 14:12
i srbija je uspela da smiri evro, dok je saric radio punom parom u srbiji. ne sumnjam da ce i crna gora da zauzda infalaciju. tu je saric ako zatreba. a on svima treba.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online