Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 28.05.2019.
22:55
Vestionline A

Vojne spomenice uručene pripadnicima 549. motorizovane brigade

Pripadnicima 549. motorizovane brigade i članovima porodica poginulih starešina, vojnika i civilnih lica danas su u sali Narodnog pozorišta u Leskovcu uručene vojne spomenice povodom dvadesetogodišnjice odbrane otadžbine od NATO agresije.

www.mod.gov.rs
 

Ratni komandant 549. motorizovane brigade general u penziji Božidar Delić, general u penziji Vladimir Stojiljković, načelnik Uprave za ljudske resurse Generalštaba Vojske Srbije brigadni general Savo Iriškić i komandant Trećeg centra za obuku pukovnik Slađan Cvetković uručili su vojne spomenice članovima porodica poginulih pripadnika 549.motorizovane brigade, ratnim pripadnicima brigade koji su penzionisani i premešteni i aktivnim pripadnicima Trećeg centra za obuku koji je pravni sledbenik prizrenske brigade. 

Komandant Komande za obuku general-potpukovnik Đokica Petrović , obraćajući se okupljenima, podsetio je ove godine obeležavamo dvadesetogodišnjicu od agresije na našu zemlju.

- Obim angažovanih snaga, postavljeni ciljevi i brutalno bombardovanje naše zemlje nezabeleženo je u dosadašnjoj istoriji ratovanja. Osposobljenost, moralna čvrstina i odlučnost naše vojske i naroda doprineli su da otpor bude snažan i neprekidan i da neprijatelj ne ostvari svoje planirane ciljeve. Uprkos tehničkoj i brojnoj nadmoći protivnika, jedinice tadašnje Vojske Jugoslavije su uspešnim komandovanjem, pravovremenim operativnim radom, primenom mera maskiranja i racionalnim borbenim dejstvima sprečili neprijatelja u njegovim namerama, izbegli uništenje i sprečili ulazak borbenih snaga na teritoriju naše zemlje – naglasio je general Petrović.

On je istakao i da su pripadnici 549. motorizovane brigade izvršavali borbene zadatke na Kosovu i Metohiji u najsloženijim, i vojnički rečeno, najtežim borbenim uslovima, boreći se protiv šiptarskih terorističkih snaga na kopnu i sa vazdušnim snagama NATO alijanse.

- O velikom borbenom angažovanju, posvećenosti i profesionalizmu pripadnika jedinice svedoči i 68 poginulih i veći broj ranjenih pripadnika 549.motorizovane brigade – naglasio je general Petrović.

Govoreći o značaju današnjeg skupa, ratni komandat 549. motorizovane brigade general u penziji Božidar Delić je izrazio zadovoljstvo na prilici da se vidi sa saborcima i suprugama, roditeljima i decom onih koji su poginuli u herojskoj odbrani.

- Spomenice su važne, koliko za pripadnike brigade, toliko i za njihove porodice i naslednike, jer će one svedočiti o tom ratnom vremenu kada su oni bili pozvani da stanu na branik otadžbine i svoju obavezu izvrše na najčasniji način – poručio je general Delić.

Spomenica je danas uručena i Jelici Erdeljan, supruzi poginulog zastavnika Save Erdeljana, koja je istakla svoj ponos što je danas primila vojnu spomenicu za sve ono što je njen suprug učinio u odbrani zemlje.

Vesna Stefanović, sestra bolničarke Slađane Stanković, koja je poginula na Paštriku, naglasila je da će spomenice sećati porodicu i naredna pokolenja na Slađanu i njena dela, ali i žalostiti zato što je više nema.

Stariji vodnik prve klase Dejan Ilić, govoreći o današnjem danu, istakao je da često nema odgovarajućih reči kojima bi opisao ratne događaje na pravi način, dodajući da veruje da će vojne spomenice dugo svedočiti o svemu što su učinili za odbranu zemlje na prostoru Kosova i Metohije.

Na današnjem skupu, poručnik Tanja Ilić recitovala je poeziju Biljane Žikić Karađorđević koja je poginula u borbama na Kosmetu 1999. godine, a uručivanju spomenica prisustvovali su i predstavnici lokalne samouprave, Srpske pravoslavne crkve, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, MUP-a, Ministarstva pravde i brojni gosti.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online