Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 28.11.2017.
00:55
D. Dekić - Vesti A

Akademska buna na dahije

Višemesečni otpor Univerziteta nedavno usvojenom Zakonu o visokom obrazovanju i sporenje dela akademske zajednice s Ministarstvom obrazovanja rezultiralo je nizom ostavki u Nacionalnom savetu za visoko obrazovanje.

Tanjug
Vladimir Kostić

Ovo telo u čijoj je nadležnosti razvoj i unapređenje kvaliteta visokoškolskog sistema, napustili su Dejan Popović, predsednik Saveta i još četvorica akademika Vladimir Kostić, predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti, Vladica Cvetković, Đorđe Šijački i Slobodan Grubačić. Ali, tu nije kraj buni dela akademske javnosti jer će Udruženje profesora istraživača koje broji 1.700 stručnjaka, "klikom na mišu" sredinom nedelje, uputiti i peticiju za izmenu Zakona.

Problematičnu regulativu je resorni ministar Mladen Šarčević progurao u parlamentu, zahvaljujući naprednjačkoj većini. Pri tom je ignorisao zahtev Saveta da se ne širi prostor izvršne vlasti na uštrb nauke i struke. Narodski rečeno, dođoše divlji i isteraše pitome.

Zakon, kako kaže za "Vesti" dosadašnji član Saveta profesor dr Vladica Cvetković, ne rešava nijedno ključno pitanje visokog obrazovanja.

- Nepravedno finansiranje institucija, neracionalna mreža visokoškolskih ustanova i nepostojanje upisne politike nije rešeno - objašnjava on.

DJB: Smanjiti uticaj vlasti

Pokret Dosta je bilo je pre dva dana je uputio Skupštini Srbije, predlog o izmenama Zakona o visokom obrazovanju jer takođe smatraju da je njim narušena autonoimija univerziteta.
- Ministar prosvete ima dominantnu ulogu u postavljanju članova Saveta, i u sistemu akreditacije visokoškolskih ustanova, što će omogućiti politički karakter akreditacije fakulteta i sniziti kvalitet visokog školstva u Srbiji - obrazlažu u DJB zahtev da se ukinu odredbe o presudnom uticaju vlasti na univerzitete.

Upisuje se previše studenata koji s diplomom ne mogu da nađu posao, pa kako je naveo Cvetković, idu u beli svet da rade molerske radove.

- Postoji previše učiteljskih i još nekih fakulteta jer zakon ne daje nijedan mehanizam kojim bi odredili koliko stručnjaka školovati i koji je broj fakulteta i visokih škola potreban - naveo je ovaj univerzitetski profesor koji otkriva i da upisivanjem trostrukog broja mladih na neke državne fakultete, profesori isto toliko uvećavaju i plate.

Zakon, prema rečima ovog akademika, ne rešava ni pitanje loše selekcije nastavnih kadrova, a izlazi u susret određenim interesnim grupama. Tako predlog da dekani i rektori imaju neograničen broj mandata na kraju nije prošao, ali je sada dva puta po tri godine. Međutim, aktuelnim dekanima i rektorima, usvajanjem zakona, ne računaju se dosadašnje godine rukovođenja, već mogu da dobiju još dva nova mandata.

U Ministarstvu negiraju optužbe da je zakon loš i nemi su kako na ostavke, tako i pismo koje su početkom meseca Savet, Konferencija univerziteta i Srpska akademija nauka i umetnosti, uputili premijerki Ani Brnabić, ukazujući da će izraženo pojačano prisustvo predstavnika koje delegira izvršna vlast u savet, relativizirati ulogu te i drugih institucija.

Zukorlićevi prsti

- Problematični Zakon je plod prvo ponižavanja unutar same akademske zajednice koji je kanalom akademaca u Ministarstvu prosvete stigao u parlament gde ga je amandamanima kojima se razvlašćuje Nacionalni savet i univerzitet dokusurio predsednik Odbora za obrazovanje Muamer Zukorlić - objašnjava akademik Cvetković.

- U Nacionalnom savetu učešće predstavnika Univerziteta smanjeno je sa 57 odsto na 35 odsto, a u UO Nacionalnog akreditacionog tela od sedmoro članova samo jednog predlažu univerziteti. To će se negativno odraziti i na ocenu ostvarenosti nivoa autonomije i akademskih sloboda koju će Evropska asocijacija univerziteta u narednom izveštaju dati univerzitetima u Srbiji - obrazložili su akademici.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online