Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 13.08.2017.
15:16
D. Dekić - Vesti A

Deca pate zbog nemara države

Zabrana ulaska u avion Er Srbije 11-godišnjem autističnom Vidu Antiću izazvala je ogorčenje nacije, ali i potvrdila nemaran, gotovo ignorantski odnos države prema problemima bolesnih, hendikepiranih i osoba sa invaliditetom.

N. Đurović
Standardna procedura: U Er Srbiji tvrde da su se držali propisa

Otac deteta, istoričar Čedomir Antić najavljuje da će u potrazi za pravdom ići do Vrhovnog suda Srbije i međunarodnog suda u Strazburu, javnost krivicu pripisuje nacionalnom prevozniku, a država koja je bar na papiru većinski vlasnik u partnerstvu sa Etihadom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata uporno ćuti. Od javnih poslenika oglasio se samo Meho Omerović, predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava, kritikujući kao neprimereno ponašanja prema dečaku.

- To je apsolutna diskriminacija - kaže Vesna Petrović, predsednica Saveza udruženja Srbije za pomoć osobama sa autizmom koja je potez prema Vidu i njegovim roditeljima nazvala sramotnim.

Kršenje zakona

Er Srbija je, kako navode u Pokretu Slobodni građani Srbije, direktno prekršila Zakon o sprečavanju diskriminacije osoba sa invaliditetom, po najmanje dva člana: 13. i 27.
- Usluga, boravak i prevoz osobama sa invaliditetom može se odbiti jedino ako bi time bio ugrožen život ili zdravlje tih osoba ili nekog drugog lica - kažu u PSG i od države zahtevaju da ispita ceo slučaj.

Ona ističe da je primer porodice Antić samo još jedan u svakodnevici osoba s autizmom u Srbiji koje su pod konstantnom diskriminacijom.

- Prema Ustavu Srbije, svaki građanin je jednak, pa je i Vid morao da ima pravo na putovanje. Da li bi bilo problema sa drugim detetom da je plakalo, a da nema autizam, kao i da li bi zabranili ulazak detetu diplomate ili nekoga iz EU - kaže ona za "Vesti" i dodaje da se neretko dešava da dete plače u avionu, ali da niko ne obraća pažnju na to.

Medija centar Beograd
Birokratija pobedila ljudskost: Branko Dragaš

Čekaju pevaljke, a ne mogu Vida

- Duboko verujem, poznavajući duh našeg naroda, da bi veliki broj putnika, da im je objašnjeno o čemu se radi, pristao da se sačeka da se mali Vid smiri i da onda avion uzleti.

Čekali su naši avioni i kasnili zbog pink žena političara i raznih silikonskih pevaljki koje su šopingovale po stranim aerodromima, zašto avion nije mogao da sačeka nekoliko minuta da se Vid smiri i da odleti na more - istakao je Dragaš koji Er Srbiju optužuje za neprofesionalizam.

Pita kako se nadležni nisu setili da dete puste preko reda da se čekira i da preduprede neželjenu situaciju. Pita Er Srbiju i šta rade u slučaju alkoholisanih putnika ili euforičnih navijača.

U Er Srbiji tvrde da su se držali propisa koji su u skladu sa svetskim, a ekonomista Branko Dragaš ih javno pita zašto su dozvolili da autistično dete čeka u redu, što je u svetskim kompanijama, nepojmljivo.

Vanredni nadzor

Direktorat civilnog vazduhoplovstva Srbije pokrenuo je vanredni ispekcijski nadzor u slučaju autističnog deteta kojem je zabranjeno da uđe u avion za Tivat. Tanjugu je u Direkciji rečeno da će izveštaj kada bude gotov biti prezentovan javnosti.

- Trebalo je reći da on ne sme da čeka u redu, već da uđe prvi, pa se skandal ne bi dogodio - kaže Dragaš.

Predsedniku kompanije predlaže da se javno izvini porodici Antić, kao i da s njima i Vidom odleti u Tivat, a da dečaku i majci da besplatne godišnje karte na relacijima koje izaberu.

- To je gest za dobro društva koje mora da poštuje različitosti. Ne samo na papiru, nego u životu. Da bude iznad birokratskih propisa, a ljudskost je uvek iznad uskog konformizma - zaključio je Dragaš.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online