Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 12.08.2017.
05:00
B. Simonović - Vesti A

Na vest o smrti vidara Vidaka Jukića: Čami mu pusta pećina

Da li će se neko sada setiti njegovih ideja i konačno učiniti dostupnom čuvenu speleološku atrakciju Megaru na periferiji Podgorice?

B. Simonović
Jukić (desno) u najlepšoj dvorani pećine
B. Simonović

Iz Andrijevice je nedavno stigla vest da se u carstvo nebesko preselio Vidak Jukić, glasoviti sugestolog i narodni vidar ispod Komova. Čovek koji je toliko pomagao ljudima, otišao je gorko razočaran u one koji su ga ljudskom zlobom i nemarom zaustavili da pećinu Megaru na periferiji Podgorice, među speleolozima odavno poznatu kao svetsko speleološko čudo, učini dostupnom ljudima i pretvori je u svojevrsno podzemno lečilište.

Ulaz u pećinu u podnožju brda Crvena stijena, na periferiji gradskog naselja Tološi, stotinak koraka iz ravnice uz padinu, već četvrt veka, kao i vekovima, zarasta u šipražje i korov i sve je manje onih koji znaju da tu postoji jedan od najzanimljivijih i najzagonetnijih speleoloških objekata, ne samo u Crnoj Gori.

Ime

Gde ko od meštana i danas ovu pećinu zove Magara, navodno po tome što su se nekoć u nju sklanjali i plandovali magarci. Vidak Jukić je, međutim, prozvao Megara po istoimenom gradu u staroj Grčkoj, poznatom po čuvenoj Sokratovoj filozofskoj školi iz petog veka pre naše ere, koju je vodio Sokratov najbolji učenik, meštanin Euklid.

B. Simonović
Pogled na ulaz

Pročula se pre 55 godina

- Čami pusta, potpuno napuštena i zapuštena, odoleva nebrizi i opakom zubu ljudskog nehata, zlobe, iako ima sve uslove da postane jedna od vodećih atrakcija glavnog grada Crne Gore. Pročula se pre 55 godina, januara 1962, kad je u nju zavirio čuveni jugoslovenski speleolog, profesor dr Jovan Petrović sa svojom ekipom. On je Megaru u svojoj poznatoj knjizi "Tragom pećinskog čovjeka" nazvao "pećinom magije i strave."

Debele naslage raskvašene gline i đubreta od slepih miševa onemogućile su tada speleologe da dopru do kraja pećine i sasvim je istraže, ali će to 28 godina kasnije poći za rukom upravo Vidaku Jukiću, koji je tada zamislio da pećinu učini dostupnom posetiocima, ali i da je pretvori u svojevrsno podzemno lečilište:

- Sem što je ovo izuzetna lepota za oko, koja će se sasvim pokazati tek kad pećinu potpuno očistimo i operemo, kad uvedemo pravu rasvetu, ovo je i pravi raj za dušu - rekao mi je Jukić, kad sam ga posetio u pećini krajem septembra 1990. godine.

Jedina na svetu

Jovan Petrović je sa ekipom ušao u Megaru jednog ledenog januarskog dana kad je živa u termometru u Podgorici pokazivala dva stepena ispod nule. Speleolozi su se u pećini, međutim, počeli preznojavati. Kasnije je definitivno utvrđeno da prosečna temperatura u njoj ne pada ispod 20 stepeni u bilo koje doba godine, a da u pojedinim dvoranama i usred zime dostiže i 28 stepeni, što predstavlja karakteristike kakve nema nijedna dosad otkrivena pećina na svetu. Uz to, vlažnost vazduha je na pojedinim mestima bila stopostotna, a pritisak za 40 milibara niži nego napolju. Speleolozi su tada zapazili još jednu neobjašnjivu pojavu: sa ekipom je bio i čuveni fotoreporter Milan Pešić, ali su njegovi blicevi potpuno zakazali u pećini, iako su napolju sasvim normalno funkcionisali. Pritom, speleološke lampe gore bez problema. Vašeg reportera je, recimo, Vidak Jukić kroz celu pećinu tada proveo uz pomoć najobičnijeg fenjera.

Otižao tužan i neshvaćen: Vidak Jukić

Zloba osujetila otvaranje

- Čovek se ovde oseća nekako spokojan, gubi osećaj za vreme i gotovo ne oseća umor. Moja porodica i ja i nekoliko radnika koji nam pomažu po ceo dan, u najtežim uslovima, golim rukama, jer alat ne pomaže, kopamo i izbacujemo desetine kubika ilovače i tek kad izađemo shvatimo da je dan odavno prošao...

Iako je uložio dve godine rada i potrošio 200.000 maraka (posebno je isticao kako mu je pomagao prijatelj Boro Grozdanić iz Diseldorfa, čovek kojeg je nekad lečio, i koji mu je pozajmio 100.000 maraka); iako je dopro do dvestapedesetog metra dubine, doveo vodu i struju i priveo kraju radove na otvaranju pećine i specifičnog podzemnog lečilišta, centra za istraživanje i primenu alternativne medicine u uslovima koji su, kako je tvrdio, veoma pogodni za lečenje astme i oboljenja disajnih organa, kao i pojedinih neuropsihijatrijskih oboljenja, odnosno ublažavanje i mnogih drugih zdravstvenih tegoba - isprečile su se ljudska zloba, sujeta i zavist. Ispoljili su je posebno pojedini meštani, valjda vlasnici magaradi i druge stoke koja više nije mogla da planduje u pećini. Oni su osujetili otvaranje pećine i Jukićevog lečilišta (najpre su Jukiću onemogućili da izgradi dve-tri stotine metara puta do glavne asvaltne saobraćajnice, potom pod okriljem mraka minirali ulaz u pećinu i na kraju na dan svečanog otvaranja pećine napravili demonstracije i silom rasterali zvanice).

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online