Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 05.08.2017.
03:11
V. Mačar - Vesti A

"Dučiću" godi slava u tuđini

Bez ikakve dileme najorganizovanije društvo u srpskoj zajednici u Kanadi, Srpsko - kanadsko dobročinstvo "Jovan Dučić" iz Toronta, protekle nedelje na imanju manastira Sveto preobraženje gospodnje u Miltonu, proslavilo je Ilindan, svoju krsnu slavu.

V.Mačar
Molitva: Pred slavski ručak

Uz prisustvo četrdesetak gostiju u letnjem manastirskom paviljonu obavljeno je tradicionalno lomljenje slavskog kolača.

Kum ovogodišnje slave bio je Dušan Janjić, a ove časne dužnosti za narednu godinu prihvatio se Mićo Mavrak.

V.Mačar
Kum slave: Dušan Janjić sa Generalnim konzulom

- Velika je čast i zadovoljstvo biti kum slave. Na taj način negujemo naše običaje i čuvamo vekovnu tradiciju. Za ovaj sveti čin smo se domaćinski pripremili. Najbolje se svi osećamo kad je lomljenje slavskog kolača - kaže Janjić.

Molitvu pred slavski ručak održali su otac Vasilije Gavrilović, iguman manastira Sveto preobraženje gospodnje u Miltonu i otac Radovan Kodić.

Slavkom veselju prisustvovao je i Vasilije Petković, novi generalni konzul u Generalnom konzulatu Srbije u Torontu.

Goste je pozdravio Slobodan Kosović, predsednik Kanadsko-srpskog dobročinstva "Jovan Dučić", koji je naglasio važnu ulogu koje ovo Društvo već četvrt veka ima u srpskoj zajednici u Kanadi, na najbolji način reprezentujući srpsku kulturu, jezik i tradiciju.

V.Mačar
Lomljenje kolača: Jedan od simbola krsne slave

Kosović je istakao i humanitarnu dimenziju ovog Društva, koje 25 godina pomaže ljude i organizacije u otadžbini, a pare idu tamo gde je u datom trenutku najpotrebnije.

Slobodan Kosović je upoznao goste i već tradicionalno, 15. Hercegovačko veče biće održano 28. oktobra u Kulturnom centru u Berlingtonu. On dodaje:

- Ponosni smo na velikog pesnika Jovana Dučića čije ime nosi naše Društvo. Na Hercegovačkoj večeri će biti svi oni koji ga vole i cene njegovo stvaralaštvo. Verujem da će se ove godine kao i prethodnih okupiti brojni stvaraoaci iz Kanade.

V.Mačar
Generalni konzul Vasilije Petković i otac Vasilije

Poetske fešte

- Za proleće naredne godine već se priprema 20. veče poezije, koje takođe organizuje Kanadsko - srpsko dobročinstvo "Jovan Dučić".
- Ovo Društvo je veoma aktivno i po tome je čuveno na ovim prostorima. Od kada je formirano radi da pomogne svojim ljudima. Posebno mu je stalo da očuva srpski jezik i tradiciju. Biće to poetska fešta na kojoj će biti naši pesnici koji decenijama stvaraju u tuđini - kaže Slobodan Kosović, predsednik Kanadsko-srpskog dobročinstva "Jovan Dučić".







 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online