Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 14.07.2017.
12:12
Vestionline A

Merima Isaković posle incidenta na Brizbejnskom aerodromu

Priča o nasilno osujećenom, dugo pripremanom planu doktorke Merime Isaković sa Gold Kosta da se na rođendanu susretne sa familijom, dobila je svoj (očekivani) nastavak. Kompanija Scoot kojom je trebalo da u prošlu subotu otputuje iz Brizbejna za Singapur uputila je "objašnjenje" u stilu "vratili smo pare, izvinite zbog neugodnosti, neće se ponoviti".

youtube.com/HAC Obrenovac
Zadržala mir i pored poniženja: Merima Isaković

Kako smo pisali ove nedelje, doktorka Isaković je bukvalno pred ulazak u avion zaustavljena, zajedno sa još jednim putnikom, Dejvidom Vejdžom. Njihov "problem" je bio što su oboje bili - u invalidskim kolicima, pa im je aerodromsko osoblje kazalo da u avionu "nema uslova" da ih prime, odnosno da oni, kao putnici, nemaju sa sobom i pratioce/negovatelje.

Merima je imala kartu biznis klase, ali je bila prisiljena da bespomoćno gleda kako drugi putnici prolaze mimo njih i ulaze u avion, a oni ne. Nikada pre, njih dvoje se nisu videli, ali su sada doživljavali zajedničko poniženje.

- Ti pojedinci tamo nas tretiraju kao pse. Eto kako se osećaš. To je bukvalno kao da kažu: "Zabranjeno za životinje". Ne možete da putujete sa tim psom, žao nam je - opisao je Vejdž osećanje u tim trenucima.

On je imao nameru da provede odmor na Filipinima. Oboje su odustali od putovanja.

Pravila bez smisla

Priznati klinički psiholog našeg porekla, sve do saobraćajne nesreće pre tri i po decenije, i jedna od najtalentovanijih jugoslovenskih glumica, Merima Isaković kaže da je uspela da zadrži mir, iako se veoma loše osećala:

Traži odštetu

Dejvid ističe da ovo nije prvi put da mu ne dozvole ulazak u avion i da je, samim tim "proključao iznutra" i da ima nameru da se "osveti tim momcima".
- Hoću odštetu. Hoću prokleto izvinjenje napismeno i hoću da aviokompanija napismeno promeni tu prokletu politiku.

- Bila sam u situaciji ne samo da neko ponižava mene, samo zato što sedim u kolicima i samo zato što ne mogu da hodam, već je ponižavana još jedna osoba.
I Merima i Dejvid su u invalidskim kolicima duže od 20 godina. Kao i mnoge druge invalidne osobe, često putuju po Australiji i u inostranstvu. Nijednom od njih u svakodnevnom životu nije potreban negovatelj.

Ona ističe da su ih, u suštini, kažnjavali, zato što ne zavise od pratioca:
- Ako si nezavisan (od druge osobe), zašto ne možeš da uđeš u avion? Sve to - biti sposoban, biti deo društva, biti u stanju da doprineseš zajednici, povezujući se, pripadajući... sva ta divna osećanja o sebi, sada su razbijena u paramparčad.

Zbog tesne unutrašnjosti aviona, mnoge kompanije imaju takozvana sedišta uz prolaze koja omogućuju da se putnici u kolicima bezbedno prebace do svojih mesta. Međutim, Merimi i Dejvidu su rekli da je "politika aviokompanije da u avionu nema takvih sedišta".

Merima ističe da ta pravila nemaju smisla jer negovatelj ne može da zameni nedostatak takvih sedišta.

- Taj (zamišljeni) pratilac ne bi mogao da me podigne. Nerazumno je da bi s njim bilo ikakve razlike. Smejala bih se da nije tako tragično. To je apsurdno.

Merima pita i zašto se njima nije obratio niko iz kompanije Scoot, već samo aerodromsko osoblje.

- Nisu s nama razgovarali. Jesmo li mi intelektualno nesposobni ili šta?

Izvinjenje prevoznika

Zakon zabranjuje diskriminaciju kad je reč o pružanju usluga ili robe invalidnim osobama. To uključuje i aviokompanije. Alaster Mekevin, predsednik Komisije za borbu protiv diskrimnacije invalida, kaže da je "veoma razočaran" kad je čuo da je Scoot sprečio korisnike kolica da uđu u avion.

- To je odličan primer kako se ljudima s invalidnošću uskraćuju fundamentalna prava da budu tretirani sa poštovanjem i dostojanstvom i da mogu da provedu vreme sa familijom i prijateljima. Prema zakonu, aviokompanija je bila dužna da im omogući korišćenje njihovih usluga. Invalidnim osobama treba da bude omogućeno da putuju bilo gde po svetu.

Mekevin dodaje da australijska Komisija za ljudska prava "redovno prima pritužbe zbog nedostatka ili zabrane fizičkog ulaska u avione, posebno za ljude u kolicima.

Na udaru javnosti

Ovo nije prvi put da Scoot dospe u javnost zbog lošeg odnosa prema invalidnim osobama. Ranije ove godine, aviokompanija je bila prisiljena da se izvini putniku obolelom od cerebralne paralize na liniji Gold Kost - Singapur.

- Aviokompanije često otežavaju tim ljudima da putuju.

Važno je napomenuti da su Merima i Dejvid na vreme ispunili obavezu da unapred obaveste avioprevoznika o svojoj invalidnosti i da su dobili uveravanja da mogu da lete. Takođe su im primili prtljag i - kolica.

Nenjs.com.au je odmah po razgovoru s njima dostavio prevozniku listu sa pitanjima u vezi sa incidentom. Dobijen je odgovor u kome se navodi da se prevoznik izvinjava za "neprijatnost i nezadovoljstvo prouzrokovano kod naša dva gosta". Kaže se takođe da Scoot ima politiku za goste kojima je potrebna posebna podrška "kao dela spremnosti da osiguramo bezbednosti i dobrobit naših gostiju".

"To uključuje i da su gosti u kolicima u stanju da se nezavisno kreću ili da budu u pratnji fizički sposobnog gosta. Naša istraga u vezi sa slučajem pokazuju da su od naše telefonske službe gostima data netačna uputstva". Kompanija Scoot dalje navodi da su "ponudili alternativne letove, ali gosti nisu prihvatili ponudu".

"Umesto toga smo u potpunosti izmirili njihove troškove za karte. Mi vršimo i reviziju poslovanja da bismo izbegli da se takvi incidenti ponove."

Merima navodi da nije imalo svrhe da preseda u drugi avion jer više ne bi stigla na vreme na porodičnu proslavu:

- Oni ne mogu da mi ponove porodično okupljanje i proslavu. Nadam se da Scoot nikada više neće dozvoliti sebi da vređa dostojanstvo bilo koje osobe s invadilitetom.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online