Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170

Mitska ptica ubijena u centru Novog Sada

Novi varvarski slučaj trovanja ptica grabljivica desio se proteklog vikenda i to, ni manje ni više, nego u širem centru Novog Sada! Uginula ptica pronađena je u popodnevnim satima na javnoj površini u ulici Antona Čehova u naselju Grbavica.

Odmah po dobijanju informacije zaposlenici Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije izašli su na lice mesta na kome su zatekli stravičan prizor. Pronađen leš pripadao je ženki sivog sokola (Falco peregrinus) staroj svega godinu dana.

- Prizor koji smo zatekli bio je zaista srceparajući. U zgrčenim kandžama sokolice bilo je ostataka perja sa vrata goluba koje je bilo namazano roze supstancom za koju osnovano sumnjamo da je zakonom zabranjeni pesticid furadan. U kljunu ptice je još uvek bio komad golubijeg mesa što znači da je smrt nastupila gotovo trenutno po konzumiranju. Nije imala nikakve šanse da preživi - navode iz Društva.

Prema mišljenju Draženka Rajkovića iz Društva, ciljano trovanje i namerno uništavanje ptica grabljivica jesu jedan od glavnih uzroka dramatičnog smanjenja populacija krupnih sokolova u Srbiji u poslednjih 15 godina.

- U ovom slučaju se, po svemu sudeći, radi o ciljanom ubijanju retke, strogo zaštićene vrste, kao i verovatnom korišćenju zakonom zabranjene supstance – pesticida furadana. Dakle, u pitanju su dela za koja se odgovara krivično. Ciljano uništavanje sokolova sprovode najčešće pojedinci ili dobro organizovane grupe odgajivača golubova, posebno srpskih visokoletača, koji su povremeni plen sokolova. Besomučno ubijanje grabljivica desetkovalo je populacije stepskog i sivog sokola čiji trenutni ukupan broj ne prelazi 150 odraslih ptica na nivou države - navodi vidno uznemireni Rajković.

Ubrzo je na poprište ovog nemilog događaja došla i policija koja je sačinila zapisnik, kao i stručno lice iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode koje je preuzelo leš koji će dalje biti prosleđen Naučnom institutu za veterinarstvo u Novom Sadu zarad toksikološke analize.

Iz Društva još jednom apeluju na nadležne institucije da krenu rešavati nagomilane probleme koji se tiču trovanja i uništavanja ptica, uz podsećanje da je samo u proteklih 7 godina otrovano preko 120 ptica grabljivica koje su, da podsetimo, sve strogo zaštićene zakonima Republike Srbije jer im preti nestanak.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online