Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 28.05.2017.
21:21
B. Božin - Vesti A

"Vesti" u Berlinu: O diplomatiji učili i mladi iz Srbije

Pod nazivom "Socijalna diplomatija-snaga mladosti" u Berlinu je nedavno održan seminar u okviru programa EU, Erazmus plus, u kojem drugu godinu zaredom aktivno učestvuje Centralni savet Srba u Nemačkoj (CSSN) u saradnji sa Omladinskim savezom Srbije - ovog puta konkretno sa Evropskom omladinom Srbije koja je u njihovom sastavu.

B. Božin
Korisno iskustvo: Ivana Šakić i Jovan Vladisavljević

Od ovakve simbioze profitiraju svi: Omladinski savez Srbije, koji je preko CSSN kao nemačkog partnera našao put da aplicira za programe EU, Centralni savet kao organizacija koja proširuje svoje aktivnosti i uči kako se projekti pišu i sprovode, a najviše polaznici seminara.

Preporuka za zaposlenje

Ukupno je 32 uglavnom mladih ljudi iz Srbije, Mađarske, Rumunije, Španije, Velike Britanije, Italije i drugih zemalja imalo priliku da se kroz interaktivne radionice obuči o stvarima koje se tiču evropske spoljne i unutrašnje politike i interkulturalnih kompetencija koje mogu da im budu dobra preporuka kad traže zaposlenje. Na kraju seminara učesnici dobijaju tzv. džouthpaš, koji je neka vrsta sertifikata.

Jovan Vladisavljević iz Kosovske Mitrovice, marketing-menadžer aktivan na polju ljudskih prava i predstavnik međunarodne nevladine organizacije Spasite decu, veoma je zadovoljan učinkom seminara.

- Ključno je bilo podsticanje svesti mladih o diplomatiji, učestvovanje volontera i studenata, mladih različitih profila u raznim aktivnostima. Utisci su pozitivni: dosta sam naučio, po ceo dan smo radili i pokrili mnogo tema koje su bitne za mladog čoveka. Jedno lepo iskustvo.

B. Božin
Sve se završilo osmesima

Nije dosadno

Preko Jovana je za Erazmus plus saznala i Ivana Šakić, rodom iz Crne Gore, koja u Kosovskoj Mitrovici studira master psihologije.

- Zainteresovala sam se za pisanje projekta, jer sam čula koliko to može biti korisno. Sve pohvale za ovo, jer je potpuno drugačije od učenja na fakultetu i mnogo efektnije. Nije bilo dosadnog predavanja na koje smo navikli. To je prva stvar koja mi je pala na pamet, zašto i mi ne radimo ovako, ne samo u nevladinim organizacijama i na ovakvim projektima nego i u formalnom obrazovanju. Kad se napravi kreativno i kroz igru i radionice, mnogo više znanja se usvoji nego sedeći u klupi. To pokrene kreativnost u čoveku, a da nije ni znao da je nosi u sebi.
Dijana Puškar, jedna od organizatora seminara iz Srbije, kaže da su svi učesnici zadovoljni, da su puno naučili i doživeli susret različitih zemalja i kultura.

Uzbuna zbog roštilja

Kao dobri domaćini, članovi CSSN su organizovali oproštajno druženje uz roštilj u prostoru koji su obezbedili za tu priliku, na mansardi jedne evangelističke zgrade u strogom centru Berlina. Gril se još nije ni raspalio, mnogi od polaznika nisu ni pristigli, kada su okolinu zaparale sirene vatrogasnih i policijskih kola. Za minuta stvorilo se dvoje vatrogasnih kola, dva saniteta i pet policijskih auta. Kada su izašli na mansardu vatrogasci su bili zbunjeni prizorom bezazlenog dima roštilja. Podjednako zbunjeni i zaprepašćeni su bili i domaćini i učesnici seminara koji su se čudili da nemačka revnost ide tako daleko da ne razlikuje dim roštilja od požara, ali se na kraju sve završilo smehom i zajedničkom fotografijom za uspomenu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online