Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 17.05.2017.
09:11
blic.rs, Vestionline A

Hoćete da budete upravnik zgrade? To košta a i treba da znate...

Za dva dana na obuku za posao upravnika zgrada, koju sprovodi Privredna komora Srbije, samo u Beogradu prijavilo se više od 160 kandidata, saznaje "Blic".

Tanjug/Youtube/Bajaga i Instruktori
Posao upravnika zgrade uopšte neće biti naivan

Stambene zgrade u Srbiji uskoro će dobiti prve profesionalne upravnike, a sudeći po broju kandidata za obuku, interesovanje za taj posao je ogromno.

U Beogradu su već popunjena sva mesta za obuku koja počinje 25. maja, a kako za "Blic" kažu u Privrednoj komori Srbije, kursevi će biti organizovani i u junu i u julu, sve dok postoji interesovanje.

- Popunjeno je 110 mesta za obuku, a još 60 kandidata je na rezervi. I za njih će biti organizovana nastava, a potrebno je samo da uskladimo termine. Ne znači da će oni koji su u maju prošli obuku biti u prednosti u odnosu na one koji kurs završe kasnije - kaže Mirjana Kovačević, direktor sektora za edukaciju u PKS, i dodaje da će obuka biti organizovana i u drugim gradovima po Srbiji, kao i da se u Kragujevcu već prijavilo 50 kandidata.

A kako će izgledati obuka i ko je plaća?

Svi oni koji žele da budu profesionalni upravnici iz svog džepa za početak moraće da izdvoje 30.000 dinara, a pre nego što polože ispit za licencu moraće da odslušaju 50 časova kursa.

Obuka će trajati sedam dana, a na spisku predavača je 12 osoba, uglavnom pravnika, ekonomista i stručnjaka za nekretnine.

Polaznici obuke će dnevno imati najmanje četiri časa, različite dužine.

Neki će trajati pola sata, a pojedini i po sat i po vremena, u zavisnosti od teme.

Tako će kandidati za posao licenciranih upravnika zgrada učiti o poslu upravljanja, delovima zgrada i svojinskom pravu, o administraciji i finansijskim aspektima.

Takođe, na obuci će se upoznati i sa temama o osiguranju od odgovornosti stambene zgrade, o kvalitetu i kulturi stanovanja, kao i o arhitektonskim karakteristikama zgrade.

Šta će sve morati da znaju?

Budući upravnici moraće da znaju i sve o bezbednosnim procedurama u zgradi, kao što su slučajevi hitnih intervencija i vanrednih situacija, zaštita od požara, oprema i sistemi, kontrola pristupa zgradi, gromobranske instalacije, kao i vrstama skloništa.

Biće organizovani i časovi o komunikaciji, o održavanju zgrade, tekućem i investicionom, kao i o energetskoj efikasnosti.

Kandidati za licencirane upravnike moraće da znaju i sve o katastru nepokretnosti.

Visina plate

Da bi se zaposlili kao profesionalni upravnici zgrada, nije dovoljno završiti kurs.

Kako navode u PKS, po dobijanju licence, odnosno položenog ispita, upravnici moraju da se zaposle u organizaciji kojoj je to posao ili da otvore svoju firmu, a visinu plate odrediće tržište.

- O ceni se dogovara skupština stanara stambenih zgrada i organizacija profesionalnih upravnika - kaže Kovačevićeva.

A posao ipak neće biti naivan.

Licencirani upravnici moraće da budu na raspolaganju stanarima 24 časa dnevno.

Reagovaće u slučajevima narušavanja kućnog reda i mira, hitnih intervencija...

Novi upravnici biće dužni i da lokalnoj samoupravi dostave spisak svih podstanara u zgradi i njihove ugovore o stanovanju, što će omogučiti i veću naplatu poreza na kirije od 20 odsto, koji danas plaća tek oko jedan odsto stanodavaca.

Budući profesionalni upravnici stambenih zgrada moraju imati završenu bar srednju četvorogodišnju školu, a posle obuke položen ispit i licencu koja će biti upisana u poseban registar koji vodi PKS.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online