Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 03.01.2017.
13:26
B. Đokić - Vesti A

Atomski prasak doktorke Magdalene

Da je Srbija rasadnik pameti po ko zna koji put potvrdila je činjenica da je naša naučnica dr Magdalena Đorđević osvojila prestižni ERC grant od 1,4 miliona evra za istraživanje fundamentalnih osobina materije.

M. Todorović
Bez nauke nema napretka: Dr Magdalena Đorđević

Ovaj grant je dobila u prvoj godini kada je ispunila uslove da za njega aplicira. Završila je Fizički fakultet u Beogradu, doktorirala na Kolumbija univerzitetu u SAD, a posledoktorsko istraživanje na Državnom univerzitetu Ohaja takođe u SAD. Pre šest godina se vratila u Srbiju, od kada je istraživač na Institutu za fiziku u Beogradu, gde radi kao viši naučni saradnik od 2010. godine, posle desetogodišnje karijere u SAD. Autorka je 39 radova sa SCI liste, koji su citirani više od dve hiljade puta. Živi u Beogradu sa mužem koji je profesor na Biološkom fakultetu. Imaju dvoje dece.

- Supruga sam upoznala na takmičenjima iz fizike. Počeli smo da se zabavljamo prve godine studija. Vratili smo se u Srbiju u vreme kada je tadašnji ministar Boža Đelić želeo da vrati naše naučnike iz sveta. Mi ionako nismo imali plan da zauvek ostanemo u inostranstvu, već smo planirali da se vratimo u domovinu - kaže dr Đorđević za "Vesti".

Što se tiče stanja nauke i instituta u Srbiji koji se bore sa nestašicom novca, naša sagovornica objašnjava:

- Najveći problem naše nauke, što mnoge naše mlade talentovane ljude odbija, jeste nedostatak planiranja. Da bi nauka napredovala, istraživač mora da zna da li i kolikim sredstvima raspolaže, odnosno kada se raspisuju konkursi za fondove. Kod nas se ništa ne zna unapred. Na primer, početak konkursa je bio najavljivan, pa onda odlagan nebrojeno puta, pravila su zavijena u misteriju, a i kad je i raspisan, konkurs je ubrzo poništen. Prijave projekata, inače, ograničava ne naučni kvalitet, već gomila veštačko uvedenih pravila, koja se, recimo odnose na sastav tima, a koja uopšte i ne moraju da odgovaraju realnim potrebama istraživanja. Kod političara očigledno ne postoji svest da bez jakih osnovnih prirodnih nauka, dakle, matematike, fizike, hemije, biologije, ne može postojati ni jaka nauka i tehnologija. Ne možete naći nijednu razvijenu zemlju u svetu, ne samo u finansijskom već i u socijalnom i kulturnom smislu, a da nema jaku nauku. I obrnuto, upravo je razvijena nauka ona koja ovim zemljama omogućava da napreduju - kaže ona.

Saradnja sa suprugom

- Vaš suprug je takođe izuzetno uspešan fizičar i mada se bavi biofizikom, važan je član vašeg tima. U kojoj meri i na čemu konkretno sarađujete?
- Moj suprug se bavi i bioinformatikom, radi kao profesor na Biološkom fakultetu. Delom radimo zajedno na istraživanju, odnosno ja radim sa suprugom na modelovanju bioloških sistema, a on sa mnom na istraživanju kvark-gluonske plazme. Pre tri godine smo zajedno dobili projekat Švajcarske nacionalne naučne fondacije, upravo iz modelovanja bioloških sistema i bioinformatike, koji se ove godine završava. Optimalno se nadopunjujemo u nauci, formulišemo ideje, pomažemo jedno drugom u pisanju radova.

Dr Magdalena Đorđević se bavi teorijskim istraživanjima i ima dobre veze s eksperimentima koji se rade u SAD i Evropi.

- Nakon povratka u Srbiju pa sve do sada, uspevala sam da za svoje istraživanje obezbedim i strane fondove, što mi je omogućilo i mnogo bolju finansijsku podršku mom radu. Suprug i ja smo dobili prva dva granta Marija Kiri, koje Evropska unija dodeljuje najboljim istraživačima koji se vraćaju u Evropu, suprug iz bioinformatike, ja iz fizike elementarnih čestica.
 

Žestoka konkurencija

- Velika je konkurencija u Evropi za grantove. Mi imamo stručnjake, ali posle diplomiranja odu u druge zemlje da zarađuju za njih. Moramo da se ponašamo kao ozbiljne države. Izrael svake godine dobije desetine grantova, jer smatraju da je ključno da ulažu u nauku. Mi još ne radimo ozbiljno na tome.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online