Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 22.09.2016.
03:00
A. Vučićević - Vesti A

Vučićeve "veće plate" su bajke za narod

Vlada Srbije i premijer Aleksandar Vučić najavili su da bi do kraja sledeće godine prosečna plata u Srbiji, koja trenutno iznosi 370 evra, mogla da poraste na 450 evra. To znači da bi prosek primanja u Srbiji dve godine kasnije bio veći za oko 8,5 posto. Privrednik Milan Knežević kaže da nema govora o ovakvom rastu plata.

A. Čukić
Koliko je realan rast Zapada u Srbiji?

- Podatak da je prosečna plata u Srbiji 370 evra dobijen je na osnovu podataka o platama u javnom sektoru. Iz statistike su potpuno eliminisane plate kod preduzetnika, a kao razlog za to navodi se da su one nepouzdan izvor. Ako bi se dodale statistici i te plate, a znamo da su one katastrofalne, prosečna plata u Srbiji ne bi prelazila 260 evra - objašnjava za "Vesti" Knežević.

Preti inflacija

Ekonomista Milan Kovačević ističe da rast plata može da dovede do inflacije, kao i smanjenja investicija.
- Nama privredni rast koji će biti ove godine dva odsto, a dogodine tri odsto ne dopušta veći rast zarada. Dakle, nije realan rast zarada u našim uslovima - kaže Kovačević.

On dodaje da su zahvaljujući eliminaciji preduzetnika izvedeni lažni podaci.

- Ja ne mogu da verujem da su eliminisali čak 300.000 preduzetnika. Nemamo realne pokazatelje o stvarnim platama, tako da je tih 450 evra samo bajka - zaključuje Knežević I objašnjava da je suludo pričati o tome šta je potrebno da bismo povećali plate sa 370 na 450 evra, kada NI tih 370 evra ne postoji!

- Mi moramo da se napregnemo da dođemo do tih fiktivnih 370 evra - kaže Knežević.

Stručnjaci ne veruju u predviđeni rast zarada, a privrednici ukazuju da porast plata mora da prati rast proizvodnje i potrošnje.

- Ako imate rast proizvodnje i prodaje, onda ćete imati i rast plata - kaže Amelija Pavić iz Američke privredne komore u Srbiji.

POVEZANE VESTI

Petak 23.09.2016. 21:45
Стара народна изрека каже: "Ко с ђаволом тикве сади о главу му се обијају". Блер и Клинтон су му "пријатељи", а он "наш вођа" је пријатељ наших непријатеља. Да се мало подсетимо историје. Пре трагичних дешавања око Сребрнице и у самој Сребрници овај исти Клинтон муслиманском вођи Изетбеговићу саопштио колико хиљада муслимана треба да страда да би Америка ратовала на њиховој страни? То је била ствар договора, а обичан народ им је у свему овом потпуно небитан и третира се као марва. Догађаји пре и после тога ово само потврђују. Да ли се неко још сећа збивања око Маркала, Рачка или можда Вуковара? Превише је сличности да би било случајно. Америка има у томе богато искуство. Од 1945 до данас су водили 148 "правих" ратова и били мирођија у скоро свим локалним сукобима"ниског" интензитета. За сваки је требало смислити повод и уједно оправдање да се руке окрваве, а да формално правно буди чисте.
Četvrtak 22.09.2016. 15:49
Medijski aparat vucica nista drugo i ne cini u Srbiji osim da siri i lobira "mir, stabilnost i normalan" zivot ali daleko od istine - lazima, obmanom i manipulacijom.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online