Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 25.08.2016.
18:40
Ž. Marković - Vesti A

Festival u Kladovu magnet i za strance: Čuvar etno blaga

Ovogodišnji Etno festival u Kladovu okupio je rekordnih 15.000 posetilaca, od kojih je veliki broj došao iz Bugarske i Rumunije. Treba napomenuti da je među posetiocima bilo stanovnika iz cele Istočne Srbije i Donjeg Podunavlja, da je bilo turista, a nije izostalo ni učešće naših zemljaka na privremenom radu u inostranstvu koji, deo letnjih meseci i dane odmora provode u zavičaju jer iz ove srpske opštine već godinama u rasejanju živi oko 8.000 građana od kojih je najveći broj njih nastanjen u zemljama Skandinavije.

Ž. Marković
Oduševila publiku: Etno grupa Gergina iz Negotina

- Mi smo ove godine imali više od 400 učesnika, samo u delu kulturno-umetničkog i muzičkog programa - kaže Nevenka Bodorac iz TOOK-a.

Obeležje priredbi dali su nastupi kulturno-umetničkih društava koja čuvaju folklornu baštinu krajeva iz kojih dolaze, a za tri dana njenog trajanja nastupilo je 15 folklornih, pevačkih i etno grupa iz Srbije, Bugarske i Rumunije. U revijalnom delu programa Kladovljane i njihove goste zabavljale su već poznate i veoma popularne srpske grupe i bendovi.

Kladovski festival se organizuje tradicionalno zbog dolaska brojnih Srba iz dijaspore, koji se kroz dešavanja i zabavu vraćaju tradiciji i vrednostima svoga zavičaja. Jedan od ciljeva ove manifestacije jeste da se očuva identitet pokolenja, koja ne žive u svojoj matici, kroz prikaz različitih kultura, običaja i tradicije.

Ž. Marković
Bajaga i Instruktori na Etno festivalu u Kladovu

Ove godine etno festival u Kladovu posetila je i delegacija iz Ulma iz Nemačke, koju je predvodio Volfgang Diterih, direktor turizma, a koji je za kladovski festival imao samo reči hvale.

- I ove godine, glavna ulica u centru Kladova bila je pretvorena u Sajam starih zanata. Na tipskim drvenim izložbenim štandovima imali smo 180 izlagača iz celog regiona, iz Srbije, Rumunije i Bugarske. Svi oni prikazali su pravo bogatstvo sa motivima narodnih nošnji, rukotvorina, ekoloških proizvoda, lekovitog bilja, meda, vina, rakija, suvenira, umetničkih predmeta. To su bila celodnevna dešavanja i mislim da su posetioci imali razloga da budu veoma zadovoljni razgledajući raznovrsnu i bogatu ponudu - kaže Nevenka Boldorac, direktorka Turističke organizacije opštine Kladovo.

Ž. Marković
Stigli iz svih krajeva: Posetioci festivala

Naša sagovornica ističe da je jedan dan manifestacije bio u znaku tradicionalnog takmičenja u kuvanju riblje čorbe, a da je TOO Kladovo svakoga dana, za zainteresovane posetioce i učesnike manifestacije, organizovao besplatne vožnje turističkim katamaranom, što je za mnoge bila prava atrakcija.

Tokom tri dana, na saboru narodnog stvaralaštva u Kladovu na blizu dve stotine štandova održane su izložbe narodnih rukotvorina i predmeta nastalih u radionicama u kojima se koriste stari zanati. Ove godine na posebnoj lokaciji u centru grada etno - tradiciju predstavili su i meštani naselja iz kladovskog kraja.

Priznanje Gergini

- Etno grupa Gergina iz Negotina je i ove godine učestvovala na Etno festivalu u Kladovu, na kome su njene članice prvi put nastupile 2014. Gergina je za ovogodišnje predstavljanje, u jakoj konkurenciji, izabrala tri izvorne vlaške pesme i oduševila mnogobrojnu publiku. Kao najboljoj etno grupi pripao joj je pobednički pehar koji im je uručio Radisav Čučulanović, predsednik Opštine Kladovo - rekao je za "Vesti" predsednik Udruženja, primarijus dr Siniša Čelojević.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online