Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 01.08.2016.
12:05
B92, Vestionline A

Sve više Srba se ženi Albankama!

Nekoliko momaka iz okoline Osečine, poslednjih par godina, pronašlo je svoju sreću oženivši se devojkama iz Albanije. Primer su Lindita i Dragan iz sela Gunajci kod Osečine koji već dve godine žive u srećnom braku.

pixabay.com
Oni se razumeju bolje nego političari...

Jedan susret je Linditi i Draganu bio dovoljan da požele zajedno da provedu ostatak života. Dragan je preko druga saznao za Linditu, dok je bila kod sestre u Požegi. Odmah se uputio da je upozna, prenosi B92.

- On je došao tu i otišli smo u sobu. Tamo smo pričali. Tada smo razmenili brojeve telefona. Posle toga ja sam otišla u Albaniju. Čuli smo se više puta i onda je on pitao da dođe kod nas. Ja sam pitala brata i majku, i oni su pristali da dođe - priča Lindita. 

- Ja sam otišao tamo i zaprosio sam je. Onda smo sačekali 15 dana, jer je to njihova procedura, a onda smo otac i ja otišli po mladu - priseća se Dragan. 

Udaljenost od 900 kilometra nije bila prepreka, kao ni jezik, niti vera. Umešala se ljubav i izgradilo poštovanje, koje je i danas, dve godine posle, stub ove porodice. 

- Ja sam prezadovoljan. Čini mi se da u regionu nije mogao pronaći takvu osobu. Moj Dragan je mnogo srećan. Srećniji je nego što je teži kada je nju našao - priča Draganov otac Mića. 

Po dolasku u voćarski kraj, Lindita je prvi put brala maline, kupine i šljive. Na poljoprivredne radove u porodici Mićić, koji obrađuju osam hektara zemlje, brzo se navikla. Razlika u običajima, tradiciji i hrani, kao da nije postojala. 

- Navikla je se na našu hranu. Sve sprema. Ona mesi hleb. Kada je došla, imala je 20 godina i odmah je počela da mesi hleb i sprema hranu - priča Slavica, Draganova majka. 

Iako je bilo skoro izvesno da će ovaj kraj opusteti, zahvaljujući mladim Albankama, usrećili su se mnogi momci u Podgorini. 

- Nekoliko ih ima, u Gunajcima, Dragodolu, u Skadru i u Stavama, dole. Kako ih nađu?! Nađu ih kako im trebaju - kaže Marija Aleksić. 

"I pored toga što su venčani po građanskim i crkvenim običajima, srpska administracija Linditu prepoznaje kao strankinju koja boravi u Srbiji. Ona plaća boravišnu taksu, a zbog vize koja se izdaje na određen rok, svakih šest meseci mora da izađe iz zemlje i ponovo se vrati. Sreća, pa granica sa Bosnom nije tako daleko, ali ni ona druga koja spaja devojke i momke", navodi B92.

Ponedeljak 01.08.2016. 17:29
Fujjjj! Shiptarski pacovi.
Sreda 03.08.2016. 16:34
Албанци одлазе због бољег живота у Италију и Грчку и веома често у новој средини стварају породицу и не враћају се у стари крај...!!! А зашто ВЕСТИ не пишу и о оним случајевима гдје Албанке иако удате за Србе дјеци дају албанска имена, а очеви самим тим што су се оженили и још срећнији што имају потомство на "ту ситницу" гледају....широм затворених очију !!! А таквих случајева има безброј и питам се да ли су то нови савремени....јаничари.....?!
Sreda 03.08.2016. 16:38
У мом мјесту има 3 случаја да су локални момци се својевремено оженили са муслиманкама из БиХ....још много прије 90-их и прије оних несретних дешавања. Али што је интересантно барем мени иако је то многима промакло је то да су те жене иако су се удале у православну породицу све три су синовима дале....муслиманска имена.... !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online