Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 21.07.2016.
19:30
B. Simonović - Vesti A

Tri zastave na krovu Evrope

Na kavkaskom nebotiku, zapadnom Elbrusu, najvišem vrhu u Evropi, na koti 5.642 metra, pre tri dana su se istovremeno zavijorile tri zastave - Crne Gore, Srbije i Hrvatske. Bio je to završni čin uspešnog pohoda mešovite sedmočlane alpinističke ekspedicije koja je pre desetak dana iz Tivta krenula u pohod na sleme Evrope.

facebook.com/Dušan Bošković
Ostvaren san: Na najvišoj koti u Evropi

Ekipu je predvodio iskusni planinarski vuk, Kolašinac, Dušan Bošković, član Planinarskog kluba Visokogorci Crne Gore, kojem ovo bio četvrti juriš na Kavkaz, čovek za kojeg znaju nebrojeni vrhovi, ne samo na planinama bivše Jugoslavije i Evrope. Pored njega, u ekipi je bio njegov sugrađanin Dražen Anđelić, zatim Ivan Perčin iz Tivta i Branko Tomić iz Pljevalja, a pridružila im se i planinarka iz Srbije Milica Cvijetić i članovi hrvatske Gorske službe spasavanja Ivan Zebić i Katja Milišić.

Nakon nekoliko dana uspona i postepenog aklimatizovanja i prilagođavanja surovim uslovima masiva Kavkaz, dva dana pre glavnog poduhvata i uspona na najvišu kotu Elbrusa, vođa ekspedicije Dušan Bošković je kratko raportirao:

- Odradili smo poslednji aklimatizacioni uspon do Pastuhova na 4.800 metara i vratili se na Prut. Sutra je dan za odmor. Prema prognozi, završni uspon će uslediti u nedelju posle ponoći. Svi članovi ekipe spremni...!

Elbrus

Elbrus je ugašeni vulkan, smešten na zapadnom Kavkazu, u Ruskoj autonomnoj Republici Kabardsko-Balkarska, nekoliko kilometara od granice sa Gruzijom. Predstavlja prirodnu granicu Evrope i Azije i cilj mnogih alpinista iz celog sveta, ne samo zato što je to najviša kota u Evropi. Zbog često loših vremenskih uslova i visinske razlike od preko 1.400 metara, koju treba savladati na završnom usponu, ovaj vrh se smatra fizički izuzetno zahtevnim i atraktivnim.

Dogodilo se, međutim, nešto što što prognoze nisu ili nisu mogle predvideti: nebo nad Kavkazom se otvorilo i sunce se ukazalo već sutradan, pa je ekipa odlučila da dan ranije krene i izvede veliki poduhvat, da iskoristi lepo vreme, domogne se vrha Elbrusa i "sa neba" pogleda Evropu pod sobom. Iako praktično bez odmora, velika želja da pobede i iskoriste jedinstvenu priliku u životu, bila je jača od umora, od opasnih, zaleđenih uspona, hladnoće i proređenog vazduha i svih sedam članova ekspedicije je dospelo do zapadnog vrha Elbrusa, do kote 5.642 metra.

Legenda

Za ovu večitim ledom i snegom okovanu planinu vezane su mnoge legende od kojih je svakako najpoznatija ona o Prometeju, kojeg je Zevs okovao na vrhu Kavkaza jer je ukrao vatru bogovima. Na kraju ga je oslobodio i spasao Herkules, nakon mukotrpnog kavkaskog uspona - kazao je Bošković.

facebook.com/Dušan Bošković
Uspešno vodio ekipu: Dušan Bošković

Kako je vreme bilo lepo i pogodno, vođa ekspedicije Dušan Bošković nije odoleo, zaputio se i za nepuna dva sata uspeo da se domogne i u svoju planinarsku knjižicu upiše i drugi samo 21 metar niži susedni vrh, takozvani istočni Elbrus, a uveče je opet raportirao svojoj "centrali" u Podgorici:

- Svi članovi ekspedicije se osećaju dobro nakon značajnih psihofizičkih napora na završnom usponu i prethodnim aklimatizacionim usponima. Ekipa se tokom dana spustila iz poslednjeg visinskog kampa u podnožje planine...

- Ovo je još jedna u nizu uspešnih ekspedicija visokogoraca Crne Gore, u kojima, zbog dokazane dobre organizacije i iskustva, uzimaju učešća i planinari iz regiona - kaže Milan Radović, generalni sekretar kluba . Elbrus je poslednjih nekoliko godina postao značajna planinarska destinacija i cilj velikog broja svetskih planinara. Ovo je bio četvrti put da naši alpinisti iznose zastavu Crne Gore na najviši vrh našeg kontinenta. Ovog puta društvo su im pravili i alpinisti iz Srbije i Hrvatske.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online