Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 10.07.2016.
05:00
Đ. Barović - Vesti A

Sve je lakše uz rakiju i čvarke

Robertson Kapeli (28), švajcarski umetnik mlađe generacije prepoznatljiv po svojim akvarelima i uljima na platnu vrhova Alpa, već nekoliko nedelja je u Srbiji, gde ne samo što traži inspiraciju, već se sasvim slučajno okušao i u pravljenju skulptura od betona. Prva od tih skulptura, nastala pre samo nekoliko dana i teška čak devet tona, biće izložena na ovogodišnjem Egzitu u Novom Sadu.

A. Čukić
Kapeli će skulpturu od betona izložiti na Egzitu

Kapeli je ovu skulpturu od betona napravio kao gost umetničke kolonije Devet, koja je u prostoru stare ciglane beogradskog naselja Karaburma okupila oko 1.000 umetnika iz Srbije, ali i Evrope. Slikar i skulptor uz osmeh kaže da se na ovom festivalu zadesio slučajno, ali da je to bila ljubav na prvi pogled!

Komarci bez granica

Kapeli kaže da se sa umetnicima s kojima je stvarao "Devet ploča" već dogovorio da naprave Grupu specifičnog naziva Komarci.
- Umetnost nema jezičkih ili drugih barijera. Odmah smo se prepoznali i razumeli, pa smo se veoma brzo dogovorili da nastavimo saradnju okupljeni u umetničku grupu koju smo nazvali Komarci - priča ovaj umetnik iz Švajcarske.

- Prvobitno je trebalo samo da se sretnem sa Viktorom Kišom, osnivačem kolonije, kako bih saznao za mogućnosti nabavke bronze i drugih metala potrebnih za pravljenje većih skulptura. Međutim, našao sam se u umetničkom grotlu i bio sam impresioniran onim što sam video! Posebno činjenicom da se na jednom mestu okupio tako veliki broj umetnika koji su želeli da izraze i podele svoje znanje sa drugima. A onda, drugog dana festivala, kada me je Viktor pitao: "A što i ti ne bi nešto napravio", nisam imao dileme - priča ovaj mladi umetnik iz Davosa, koji svoje slike prodaje ne samo po Švajcarskoj, već i po celoj Evropi i od toga, tvrdi, lepo živi.

- Skulptura koju sam uradio je zapravo samo jedan deo celine koju čini ukupno devet betonskih ploča. Svaki umetnik je bio zadužen za jednu, a moj posao je bio da napravim logo festivala Devet, dok se na drugim nalaze umetnički izrazi učesnika festivala i posetilaca koji su imali prilike da naprave nešto u glini, a to je kasnije izliveno u beton - priča naš sagovornik i dodaje da su ih odmah kontaktirali i organizatori Egzita, kako bi se neobično umetničko delo od betona našlo na ovom festivalu.

Kapeli se bavi slikarstvom od svoje 11. godine, a tu ljubav je nasledio od oca i dede kojima je to bio hobi. Da bi se usavršio, on je jedno vreme boravio i u Italiji, u prestižnoj školi za vajare u mermeru.

- Za Srbiju i Srbe sam čuo od svog prijatelja i tehničkog inženjera Slobodana Markovića. Za sve ono što ja zamislim, on ima zadatak da u tehničkom smislu pretvori u stvarnost i to mu uspeva. Znamo se odmalena, od osnovne škole, i on mi je stalno pričao kako bi trebalo da dođem jer se ovde inspiracija može naći na svakom koraku - veli naš sagovornik.

Kapeli dodaje da je Srbiju zavoleo na prvi pogled.

- Neopisivo dobar osećaj je stvarati u Srbiji, to je drugačija vrsta slobode od one na koju sam navikao u Švajcarskoj. Tamo je sve regulisano, pa treba puno vremena samo da bi se nešto počelo. U Srbiji kad hoćete nešto da stvarate, onda odmah počinjete, nema priprema. Uz sve to, imate i odlične umetnike - pun je utisaka ovaj umetnik.

Na pitanje da li je imao straha kada je prvi put dolazio u Srbiju, zemlju "ubica i koljača", on odmahuje rukom.

Umetnički dvojac

Njegov prijatelj, 32-godišnji Slobodan Marković, sa tri godine je iz rodnih Potarica kod Modriče s majkom otišao za Davos i tamo završio školu. Do pre nekoliko godina radio je kao vodoinstalater u lokalnoj toplani.
- Onda mi je Robertson predložio da budem tehnički inženjer koji će u praksi ostvariti sve njegove ideje. Ideja je da stvara u bronzi i ja sam mu predložio da to radimo u Srbiji, jer je mnogo jednostavnije i jeftinije nego u Švajcarskoj. Transport i sečenje mermera u Švajcarskoj nadmašuje cenu samog neobrađenog kamena - priča Marković.

- Nikada nisam sudio o ljudima i državama na osnovu priče, tako da nisam imao nikakvih loših asocijacija ni kada je reč o Srbiji, koje su se možda očekivale. Jednostavno, sve je lični doživljaj, a moj je da je Srbija sjajna zemlja, Srbi sjajni ljudi, a Srpkinje među najlepšim ženama na svetu - kaže ovaj umetnik.

Kapeli se, osim u krajolik i ljude, odmah zaljubio i u našu rakiju, ali i čvarke i punjene paprike.

- Prvi put sam čvarke probao ove godine i stvarno su odlični. U Švajcarskoj je srpska zajednica velika, ali takve mesne đakonije je moguće probati samo na slavama... Sve o srpskoj hrani učim od svog prijatelja Slobodana - ističe Kapeli.

 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online